Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ Hej kupiłem perfumy w lombardzie allegro. Niestety zapach jest nietrafiony. Napisałem do sprzedającego czy mogę je zwrócić. Odpowiedź była negatywna. Chciałbym się dowiedzieć czy na pewno nie mogę ich zwrócić. Perfumy otworzyłem i raz nimi psiknąłem.
@majki117 Generalnie możesz ale sprzedający ma prawo zwrócić Ci mniejszą kwotę - jak za używany perfum.
Sprzedający mi odpisał że nie.ma możliwości zwrotu perfum które zostały otwarte i którymi się popsikałem
@majki117 W świetle prawa możesz odstąpić od umowy i można "przymusić" sprzedającego do przyjęcia takiego zwrotu ale jak już wspominaliśmy - nie nastawiaj się, że zwróci on pełną kwotę.
Używany perfum to max 50% wartości a za utratę wartości odpowiadasz Ty.
@majki117 przejdź do szczegółów zakupu , zgłos zwrot i odeslij . Napisz może co to za perfumy ...
@majki117 niestety sprzedawca musi przyjąc taki zwrot (jeśli się na to uprzesz), ale nie licz na to, że Ci zwroci pełną kwotę zakupu - Ty byś zwrócił, albo za odpakowane i "psiknięte" perfumy zapłacił tyle samo, co za zafoliowane?
@majki117 z perfumami jest taka sytuacja , nie ruszane mają trwałosć minimalną 5 lat natomiast od pierwszego psiknięcia należy zużyć w ciągu 6-24 miesięcy to zalezy jak to ustalił producent tak, że nie bądź zaskoczona jeli sprzedawca zwróci Ci połowę kwoty jaką zapłaciłas lub mniej .
Jestem kolekcjonerem perfum, wiele z nich to nietrafione ale to ja kupuje i ja biorę odpowiedzialność za te zakupy. Szczytem braku kultury jest przerzucanie na innych swoich nietrafionych decyzji zakupowych. Wyjątki to oszustwo ze strony firmy np. inny produkt, brak oryginalności itd.
Idź do sklepu stacjonarnego, rozpakuj opakowanie i się popsikaj! Przy wykopywaniu Cię ze sklepu przez ochronę pozdrów ode mnie ochroniarzy. Zasady sprzedaży on-line są takie same jak w stacjonarnym tj. "Ustawodawca nakłada na Kupującego odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące rezultatem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy. Konsumentowi wolno rzecz sprawdzić, przetestować w sposób, w jaki byłoby to możliwe w sklepie stacjonarnym". Dodatkowo ustawodawca wyłączył niektóre rzeczy w ogóle spod obowiązywania ustawy o prawach konsumenta. Jako przykładowe produkty, które są wyłączone od możliwości zwrotu wskazano m.in. „artykuły spożywcze, produkty kosmetyczne – szminki, tusze do rzęs itp., produkty chemiczne wykorzystywane w gospodarstwie domowym, opatrunki, strzykawki, a zatem produkty których naruszenie sterylności wyłącza możliwość zwrotu towaru, mając na względzie ochronę zdrowia lub ze względów higienicznych.” Dodatkowo w sprawie perfum mamy wyroki
@Football-stock nie popieram odsyłania sprzedawcom używanych perfum i żądania zwrotu kasy za nówkę, ale perfumy to z pewnością nie jest towar higieniczny jak szminka albo tusz. Nie ma to kontaktu ze skórą i możliwości zarażenia się czymś.
Ja cytowałem przepisy, na wszelki wypadek jeżeli ktoś jeszcze po użytkuje inne rzeczy;)
@majki117 Ty nie słuchaj sprzedającego, oni nie chcą zwrotów. Ważne co tobie przysługuje wg prawa, najpierw sprawdź co tu jest na temat zwrotów: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione
Tak słuchaj lewka - bo to krynica wiedzy wszelakiej. 24h/7dni wsi na forum i rajcuje się bo mu Allegro poziom podnosi;)
Lewek bądź chłopie na prawdę w temacie i kieruj do organów państwa a nie stron Allegro - https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl
🤣🤣
@allegro
@majki117 mam w ofercie jeden rodzaj perfum , w których jeden z aldehydów aromatycznych został zastąpiony zgodnie z dyrektywą UE na mało stabilną substancję ulegającą szybkiemu rozpadowi pod wpływem swiatła , po rozpakowaniu z kartonika !!! , te perfumy należy zużyć do 6 miesięcy ,dlatego pytam co to za produkt .
Eisenberg secret I
Nie słuchaj sprzedających, ważne co jest w ofercie, daj link do niej.
Sprawa jest już załatwiona. Sprzedający przyjmie zwrot. I zwróci kwotę na jaką się umówiliśmy.
Za to twoja wiedza aż tak pachnie g....że strach, a jak sprzedający sobie ustawi że przyjmuje zwrot to także nie może przyjąć bo mu prawo zabroni..