Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry Państwu,
Wydaje mi się, że sprawa ciekawa dla osób, które sprzedają produkty własnych marek, ale przede wszystkim dla osób, które mają swoje marki zarejestrowane i posiadają świadectwo ochronne.
Jak co jakiś czas zdarza się, że aukcje nasze jak i innych sprzedawców są kopiowane 1:1 - przez chińskie podmioty.
Czasami z ceną wyższą, czasami z niższą.
Kluczem zawsze było zgłoszenie do WOP i przedstawienie świadectwa ochronnego na znak towarowy, jednak od pewnego czasu się to zmieniło!
1. Zgłosiliśmy 60 ofert, które zostały skopiowane przez chiński podmiot. Użyty został nasz opis oraz wykorzystane zdjęcia.
Nie mamy do tego problemu - znamy regulamin 5.5. allegro.
Jednak! Podmioty te podpięły się pod produkty naszej marki - na którą zarejestrowaliśmy znak towarowy.
Myślicie, że WOP usuwa takie oferty?
OTÓŻ NIE.
WOP twierdzi:
1. Że zgłoszenie od uprawnionego podmiotu jest niewystarczające.
2. Że użycie naszego znaku towarowego ma charakter informacyjny, a gdy zapewniamy, że nie mamy dystrybucji poza allegro ani do innych podmiotów to odpowiada że kwestie dystrybucji ich nie obchodzą.
Co trzeba zrobić?
Wg. WOP - mamy zakupić te 60 produktów jako zakup testowy i wysłać im co przyszło.
Na nas jako właścicielu marki spoczywa obowiązek kupowania podróbek.
Tak właśnie allegro podchodzi do ochrony marek.
Kupisz od jednego ,udowodnisz że to podróbki a w tym czasie cała masa innych może to kopiować i wystawiać jako swoje . Kompletna paranoja.
Tak, a kto zgarnie prowizje od zakupu podróbek? 🙂
Dla śledzących wątek aktualizacja.
Jeśli macie świadectwo na rejestrację znaku towarowego i wasze oferty zostaną skopiowane - allegro nie usunie takich ofert, bo ktoś sprzedający podróbki - użył informacji z katalogu - a skoro tak - to na pewno wg. allegro ma produkty oryginalne.
Otrzymaliśmy ostateczne aktualizację od WOP - że przestają odpisywać na to zgłoszenie.
My ze swojej strony prosimy o przekazanie sprawy do innego konsultanta i jeśli to potwierdzi to wycofujemy się ze sprzedaży na portalu i idziemy tam, gdzie prawa do znaku towarowego są respektowane.
Kolejna aktualizacja tematu.
Jeśli mają państwo zarejestrowaną markę, a ktoś podpina się pod wasz produkt - a kraj wysyłki tego produktu to Chiny - to allegro nie ma prawa po państwa zgłoszeniu pozostawiać takiego produktu na platformie - NAWET GDYBY POCHODZIŁ OD PAŃSTWA.
Jest to jeden z elementów importu szarego. Załóżmy nawet 100% zgodne z przepisami działania firm Chińskich.
Wyczerpane prawa do znaku towarowego mają miejsce tylko wtedy gdy produkt wprowadzony na EOG jest sprzedawany na EOG (wtedy użycie znaku ma funkcję informacyjną).
Natomiast w przypadku (nawet zakładając 100% legalności chińskiej) - jeśli państwa produkt został kupiony na EOG i wyexportowany do Chin i następnie ktoś wprowadza go znowu na platformę z wysyłką z Chin czyli następuje ponowny import - TO TAKIE COŚ WYMAGA ZGODY WŁAŚCICIELA ZNAKU TOWAROWEGO.
WOP allegro oczywiście odpisuje swoje formułki - o informacyjnym użyciu znaku i braku ingerencji w wewnętrzną dystrybucję, jednak jest to sprawa 10/10 - wygrana w sądzie.
szary import jest dozwolony - zapytaj o to uokik
Import szary jest dozwolony np. w sytuacji w której wprowadziliśmy produkt na teren UE. Wtedy możemy go importować do innych krajów UE - bo ma zastosowanie zasada wyczerpania praw do znaku.
Natomiast NIE JEST dozwolony w sytuacji w której towar był wprowadzony w UE, a jest wprowadzany z krajów trzecich w tym wypadku Chin. W takim wypadku konieczna jest zgoda właściciela marki, ponieważ nie ma miejsca sytuacja wyczerpania praw do znaku.
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Czy panie moderatorki są w stanie jakoś popchnąć tą sprawę we właściwym kierunku? Trochę to absurdalne na tle programu ochrony marek.
Client:12144770
Ogólnie to nie wiem kto to tam wymyślił, ale jedziecie na cienkiej linii prawa.
W dużym skrócie - zgodnie z art. 16 o usługach cyfrowych macie obowiązek usuwać oferty po otrzymaniu uzasadnionego zgłoszenia. No i w słowie uzasadnionego tkwi cały klucz.
Dotychczasowo było tak, że po zgłoszeniu właściciela marki - usuwaliście ofertę i dawaliście email do kontaktu w sprawie naruszenia.
Natomiast teraz udowodnienie - przerzuciliście na właścicieli marek. Proponujecie zakupy testowe i inne cyrki.
Natomiast w sytuacji w której dostajecie potwierdzenie, że sprzedawca nie kupił nigdy towaru - odpisujecie, że to wewnętrzna kwestia firmy i nie można nic zrobić.
Nie wiem już sam jak to nazwać.
Ogólnie my to i tak zgłaszamy. Jedyne na co czekamy to kwestie zakupowe w kontach Chińskich, wtedy będzie można udowodnić straty materialne i na podstawie zgłoszeń - sąd wyjaśni, czy informacja od właściciela marki jest wystarczająca do usunięcia produktów podrobionych. Szczególnie w sytuacji podwójnych standardów, bo myślę, że firmy z list Ochrony Marek - nie mają tego typu problemów?
Sami zadajcie sobie pytanie - jak mamy rozwijać tu własne marki.
Mamy ten sam problem. Produkt produkowany w Polsce co widnieje w przekopiowanym ogłoszeniu, w danych ogłoszenia wysyłka z Chin. Dane firmy Chińskiej fhfdhdfhdhdhdfh, fjfjfjfjfjfjf, djkdkdjkdjdj 34-34 dkdkdkdk. Allegro ma wy****ne na to, że Chińskie słupy kopiują ogłoszenia zakładają fake konta i wstawiają ogłoszenia. Wydaje mi się, że to na portal powinien respektować prawo i po zgłoszeniu reagować. Dokonuję zgłoszenia do EUIPO i poruszę kwestię portalu allegro.pl i jego podejścia do ochrony marek i oferowania podrabianych produktów.
Być może unia po GPSR doda jakieś kary dla portali oferujących podrobione produkty.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Czy ktoś może zająć się dodaniem mojego konta do WOP? Napisałem email przesłałem certyfikaty i nawet emaila o przyjęciu zgłoszenia.
jest jeszcze dyrektywa ue o usługach b2c i b2b dotycząca takich portali jak allegro
@technologybwa Czy możesz podać numer zgłoszenia, o które chodzi?
Numer zgłoszenia w sprawie podróbek czy dodania marki do WOP?
@technologybwa Czy masz jakikolwiek numer zgłoszenia? Czy napisałeś na ten adres e-mail? program.wop@allegro.pl
Weryfikacja takich zgłoszeń może trwać dłużej. Zachęcam Cię do zapoznania się z tym artykułem i proszę Cię jeszcze o trochę cierpliwości.
Tak, zgłoszenie poszło na email. program.wop@allegro.pl .
Mimo braku pomocy z allegro udało mi się samemu usunąć większość ofert, pisząc do chińczyków po Chińsku pismo o naruszenia wzorów przemysłowych i znaków towarowych. W ciągu kilku dni wstawili około 25 ogłoszeń z podrabianym towarem, przekopiowanymi opisami nawet przekopiowanym napisem " Produkt korzysta z ochrony urzędu patentowego na terenie Unii Europejskiej" konta chińskie o nazwach z randomowymi znakami? Czy allegro nie powinno weryfikować prawdziwości danych konta? Każda Chińska firma otrzymuje tak zwany "Busines Licence" Czy to jest dobre zarządzanie danymi klientów przekazując dane klienta kontu o nazwie i adresie " ghghghghgghghgh" poza europejski obszar gospodarczy? Czy uważacie, że to jest ok, że Chińczyk przyznaje się podrabiania produktu, narusza znaki towarowe i wzory przemysłowe po czym usuwa ofertę a allegro nie widzi problemu?
Sprawę już zgłosiłem do EUIPO jako nieprzestrzeganie prawa o własności intelektualnej wewnątrzwspólnotowej przez firmę allegro. Może to skłoni firmę do wykonania kroków do polepszenia standardów, zbliżonych do **piiip**, aby każda marka miła prawo decydować o swoich produktach i samemu oceniać czy są z legalnego źródła. Jak na razie są równi i równiejsi. Strefa marek oraz inne gorsze marki.
Za takie postepowanie allegro w stosunku do właścicieli marki powinno się zabrać Państwu (firmie allegro) status supersprzedawcy i nałożyć ograniczenia ( wy to tak robicie w stosunku do nas). Śmieszne ale jak prawdziwe.
Może uznają Państwo to za zdenerwowanie. Jednak polski producent posiadający znaki i wzory zastrzeżone na całą europę, produkujący pod kielcami musi sam walczyć o swoje prawa przeciw Chińczykom i allegro.pl
Coś to chyba poszło nie tak.
@technologybwa Dziękujemy za Twoją wiadomość. Przekazałam Twoje uwagi do osób odpowiedzialnych za ten obszar.
Dziękuję