Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od ponad tygodnia w mojej kategorii nieuczciwa konkurencja listuje się pod fikcyjnym EAN'em, żeby uniknąć konkurencyjnego widoku produktowego, który niedawno został wprowadzony. Zgłaszam sytuację od ponad tygodnia, do dnia dzisiejszego stan rzeczy pozostaje bez zmian. Stosowanie się do regulaminu jest selektywne, czy ekipa z działu reportów zrobiła sobie urlop?
Prowadziłem rozmowę mailową bezpośrednio z Allegro, ale przekierowali mnie do oferty nieuczciwej konkurencji i przycisku report. Rozumiem, że wolna amerykanka i możemy robić co chcemy, bo Allegro nie tyle, że nie reaguje samo z siebie. Allegro nie reaguje nawet jak dostaje co dzień po kilka reportów tej samej aukcji. Już bardziej ułatwić Wam pracy się nie da.
Bardzo proszę @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ , żebyście pchnęli to do odpowiedniego działu, bo w chwili obecnej zamiast jednej produktyzacji w danej ofercie, jest już ich, aż cztery. Po co mam się starać oferując wzorową obsługę, promocje i atrakcyjne ceny skoro jakiś cwaniak w prosty sposób odetnie się od całości, bo przecież Allegro i tak nie zareaguje.
Ludzie tracą kasę na ADS, żeby odciąć się od produktyzacji, a tu wystarczy po prostu złamać regulamin. Ot co.
Ostatnie zmiany jakie zachodza na allegro sa tak debilne, ze lepiej jakby nic nie robili. Widac ze dali jakiegos menadzerka ktory chce sie wykazac i pokazac ze cos robi, a robi takie gowno ze szkoda gadac. Jak tak dalej pojdzie to konkurencja ich zje.
@Alora-Hurtownia zapewniam, że zgłoszenia nie są olewane. Usuwamy produkty, jednak powstają kolejne (nie sa tworzone przez jednego sprzedającego). Ponownie poprosiłam o usunięcie produktu z niewłaściwym EANem, dziękuję za Twoje zgłoszenia!
@la_nika jak to możliwe, że ciągle powstają kolejne produkty z niepoprawnym EANem, przecież sprawdzacie wszystkie produkty przed wystawieniem? Na czym w takim razie polega to sprawdzanie, skoro nie weryfikujecie poprawności EANu?
@ja_Nitka poprawiłam poprzednią wypowiedź - EAN nie jest niepoprawny tylko niewłaściwy dla tego produktu. Weryfikujemy je w bazie GS1Polska, a podawany EAN jest tam zarejestrowany.
Mowa o jednym ze sprzedawców, których podałam wyżej? Co do GS1 każdy może zarejestrować produkt i utworzyć nowy EAN, ale chyba nie o to chodziło w produktyzacji, którą narzuciło Allegro prawda? Wychodzi na to, że zamiast bawić się w wyróżnienia, monety i ADSy wystarczy kupić EAN do każdego przedmiotu i go listować w osobnym katalogu, żeby się wyróżnić ... gdzie zatem leży sens?
Produkty powinny być katalogowane wedle EANu producenta, bo inaczej mija się to wszystko z celem. Wystarczy, że każdy ze sprzedawców stworzy osobny EAN i widok powróci do tego pierwotnego.
Aukcje jak wisiały, tak wiszą. Wychodzi na to, że trzeba łamać regulamin - lub go skrzętnie obchodzić - żeby odciąć się od konkurencji i nie marnować kasy na Wasze formy promocji i reklamy. Nie rozumiem jak to jest, że tak wielka spółka zatrudniająca tak wielu specjalistów nie może sobie poradzić z trzema aukcjami, które zgłaszane są od ponad dwóch tygodni. Powiedzieć żałosne to mało. Mam wrażenie, że Pani moderator to jedyny pracownik spółki, a reszta to jakieś boty, które mają wgrany stary system.
Proszę mi zatem odpowiedzieć jak to jest, czy jeśli kupię sobie nowe EAN'y i będę listowała wszystkie moje oferty pod nowymi, kupionymi EANami, to jestem 'czysta' i mnie regulamin nie dotyczy? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo jeśli tak to jeszcze dziś będę się o nie starała. Po co mam przepalać budżet i karmić 'trola'.
Tak chciało Allegro, tak ma Am z USA a Ty patrz swoich interesów;) To nie oszustwo tylko zasady fundacji GS1, ktoś Tobie broni czynić podobnie. Allegro od lat nas niszczy i wymusza działania ochronne. Biznes to nie jest gra zespołowa, to wyścig szczurów, zwycięzca bierze nagrodę a reszta żali się na forum;) Bez obrazy ale Allegro nie zmieni zasad fundacji międzynarodowej, A z USA nie dał rady a ta mała firemka z Europy Centralnej z jednym kluczowym rynkiem i śladową obecnością na 4 ma sobie poradzić? To GS1 może uwalić Allegro (odciąć dostęp do katalogu i już) nie na odwrót.
W takim razie po co wprowadzane są zasady, które z założenia są o kant ... ? @la_nika Widzę kompletny brak reakcji po stronie administracji Allegro, co za tym idzie zakładam, że regulamin, który ustalili można sobie włożyć. Skoro łamanie go nie jest egzekwowane, to pójdę tą sama drogą i zamiast przepalać kasę na reklamę kupię własne EANy i odepnę się od całej konkurencji. GGWP Allegro - jedynie kto na tym traci, to Wy, bo zaoszczędzicie mi kilku tysięcy rzucanych poniekąd w błoto.
Widzę też brak kontynuacji dyskusji po stronie moderatorów, także zakładam, że dział pilnujący produktyzacji rozkłada ręce w tej sytuacji i nie chce lub nie ma podstaw do egzekwowania zapisu w regulaminie - wszystkie wspomniane aukcje w dalszym ciągu stoją. Cała ta sytuacja i w ogóle sam koncept produktyzacji i rzekomego przymusu do trzymania się go jest żałośnie śmieszny. Uczciwym sprzedawcom, którzy poważają Wasz regulamin dajecie po portfelu i zmuszacie do nieuczciwej konkurencji. Z drugiej strony osobom, które mają w poważaniu Wasze ustalenia pozwalacie na nieuczciwą z punktu widzenia regulaminu konkurencję. Bajzel na kółkach.
Do tego typ ma wystawione cztery aukcje tego samego produktu. Sytuacja zgłaszana wielokrotnie! Jaki odzew? Żaden. Komedio-dramat.
Witam ponownie, doszłam do wniosku, że muszę stworzyć osobny wątek, żeby przypomnieć się o problemie, który istnieje od ponad dwóch tygodni.
Sprzedawcy listują produkt pod różnymi EANami w celu ominięcia nowego widoku produktyzacji. Nie wnikam, czy Allegro ma w ogóle prawo do tego, żeby nie autoryzować kodów nadanych przez GS1. Naciskam jednak na to, że regulamin, który został przez Was ustalony jest respektowany przez część sprzedawców - inni natomiast, na potrzebę dyskusji nazwę ich cwaniakami, mają go w poważaniu.
Część, która respektuje regulamin TRACI pieniądze na nierównej walce i przepala budżet na reklamę i walkę wiatrakami. Cwaniacy natomiast tanim kosztem odcinają się od konkurencji. Jeśli macie z tym tak wielki problem, że rpawnie nie możecie egzekwować własnych postanowień to proponuję je w ogóle znieść i przywrócić pierwotny wygląd Allegro. W innym wypadku spółka gra tu rolę nieporadnego klauna.
Sprzedawcy o których piszę dodatkowo zaczęli łamać kolejne postanowienie Waszego regulaminu i wystawiają po trzy-cztery aukcje tego samego produktu. Zgłaszane tak samo jak wspomniany wyżej problem, ale reakcji BRAK.
Proszę przepchnąć poniższe zgłoszenia i wytłumaczyć mi jak to jest, że mimo tego, że macie sprawę podaną na tacy w ogóle nie reagujecie!
Mimo innego wątku ponownie - GS1 to system prywatnej fundacji, nie ma wymogów prawnych i regulacji dotyczących jego stosowania. Nie wymusisz na Allegro aby weryfikowali GS1 bo niemożliwe oraz niebezpieczne. To Allegro korzysta z ich systemu i może z niego wylecieć nie na odwrót. GS1 bez Allegro będzie miało się świetnie, Allegro bez dostępu do GS1 leży. Napisać Ci to po chińsku, czesku w jakim języku zrozumiesz że żądasz od Allegro niemożliwego. EAN to niech ich system numeryczny i nie mają możliwości jego weryfikacji. Podobny błąd popełnił A z USA i ich widok produktowy to ten sam dziki zachód jak Allegro.
Zanim zacznę robić to samo wolałabym jednak, żeby w końcu ktoś z Allegro wypowiedział się w tej sprawie. Nie mam zamiaru łamać otwarcie regulaminu i narażać się na zamknięcie ofert, bo Allegro może interpretować zapis regulaminu jako nakaz korzystania z EANu producenta, co jako marketplace ma bodaj prawo poczynić. Korzystanie z wygenerowanych EANów będzie dla mnie koniecznością w chwili, gdy będę w dalszym ciągu olewana przez samo Allegro.
@Alora-Hurtownia takie działanie nie jest zgodne z naszymi zasadmi, a dodatkowo utworzone produkty są usuwane. Przepraszam, że trochę to trwało, ale podane oferty są już usunięte lub połączone z właściwym przedmiotem w katalogu.
Dziękuję ślicznie i przepraszam za moją frustrację. Po prostu irytujące jest zachowanie poszczególnych sprzedawców, którzy mają wrażenie, że są ponad zasadami ustalonymi przez Allegro. Pozwolę sobie zostawić temat otwarty w razie gdyby sytuacja się miała ponowić - będę oznaczać.
Spokojnego i miłego dnia
@Alora-Hurtownia dziękuję 🙂 Oczywiście rozumiem, że to był dla Ciebie ważny temat i dobrze, że się przypominałaś. Jasne, gdyby sytuacja się powtórzyła, będziemy działać.
Miłego dnia!
Dzień dobry @la_nika,
sprzedawcy, którym zostały usunięte aukcje ponownie je listowali pod fikcyjnym EAN'em. Podaję niżej oferty cwaniaków:
- 16651618107
- 16676854348
- 16722536574
Czy poza zamknięciem aukcji administracja Allegro fatyguje się z jakimś pismem do sprzedawców, którzy omijają Wasz regulamin? Bo wygląda to tak jakby nie mieli z tego tytułu żadnych konsekwencji. Podani wyżej sprzedawcy cały czas się powtarzają, co znaczy, że każdy z wymienionych miał już zamkniętą aukcję trzykrotnie ... Skoro nie ma żadnych konsekwencji poza zamknięciem aukcji, to dlaczego mieliby powtarzać w jakikolwiek sposób regulamin? Trochę mało profesjonalnie to wygląda ze strony Allegro.
@Alora-Hurtownia dziękuję za wskazane oferty! Zgłosiłam je oraz sprzedających do weryfikacji.
Serdecznie dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia 🙂
@la_nika @Sa_nova ponownie dokładnie Ci sami sprzedawcy:
14649358791
16651618107
16676854348
16722536574
Jak to jest, że czterech sprzedawców w kółko wystawia ten sam produkt pod innym (niewłaściwym) EAN'em? Jakie są w ogóle konsekwencję za łamanie regulaminu Allegro, bo z tego co widzę muszą być żadne skoro każdemu z nich TA SAMA oferta została zamknięta trzykrotnie i w dalszym ciągu robią to samo. Proszę Was ogromnie, żebyście się określiły jak to wygląda i jakie są za to konsekwencje, bo mam już dość płacenia Allegro za reklamę, żeby się odciąć w chwili, gdy wystarczy mieć po prostu w poszanowaniu Wasz regulamin i nie tracić NIC.
Ta cała sytuacja jest tak skrajnie żałosna, że rozważam ostatni report. Jeśli tym razem Wy jako spółka nic z tym nie robicie, to zacznę praktykować dokładnie to samo.
Bo po co wrzucać wyróżnienie elastyczne, ADSy i monety skoro wystarczy kupić EAN za 20zł??? W najgorszym przypadku co tydzień wrzucać ponownie aukcje 🙂 Albo konsekwentnie egzekwujcie regulamin, albo cofnijcie widok produktowy skoro sobie z tym tematem KOMPLETNIE nie radzicie. Jak to inaczej nazwać skoro jak głupia muszę co kilka dni sprawdzać, czy aby na pewno nie powstały kolejne aukcje - a mimo zgłoszeń i pisania tu na forum NIC SIĘ NIE ZMIENIA?