Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry,
razem z mężem chcielibyśmy zapytać, co dzieje się w sytuacji, gdy kupujący odsyła sprzęt (w naszym przypadku kartę graficzną) zgodnie z propozycją sprzedawcy, a sprzedawca nie zwraca pieniędzy?
Czy Allegro może zagwarantować zwrot środków, jeśli odeślemy produkt, a sprzedawca nie wywiąże się ze swojej części – czyli nie zwróci nam pieniędzy?
Nie chcemy zostać ani bez karty, ani bez pieniędzy – zależy nam na bezpiecznym i uczciwym zakończeniu sprawy.
Z góry dziękujemy za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiamy serdecznie!
@Client:126836896 Wyjaśnij od podstaw:
- dlaczego zwracacie kartę? nie pasuje a może ma jakieś wady? Co zgłosiliście sprzedającemu?
- ile czasu minęło od zakupu a potem od zgłoszenia zwrotu albo reklamacji karty i ile od odesłania karty.
Te informacje są konieczne żeby zaproponować dalsze postępowanie.
Karta ma wadę – mocno się przegrzewa, działa bardzo głośno i łapie thermal throttling. Zgłosiłem to sprzedającemu kilka godzin po odbiorze, bo w opisie była jako bardzo dobry stan i w pełni sprawna.
Kupiona przez Allegro Lokalnie z Allegro Protect. Karty jeszcze nie odesłałem, bo obawiam się, że sprzedający nie odda mi pieniędzy – nie mam na to żadnej gwarancji i stąd moje zapytanie.
@Client:126836896 a jak to sobie wyobrażasz, że sprzedający rozpatrzy reklamację online🤔
Jak wejdziesz , to po wejściu w SZCZEGÓŁY na dole masz napis ZGŁOŚ PROBLEM Z ZAKUPEM a później czekaj na odpowiedz
Ale masz obietnicę
@Client:126836896 Przede wszystkim nalezy wykonać testy na przykład GPU - Z lub GPU Caps Viewer, testy obciązeniowe radzę ostrożnie żeby nie zniszczyć karty całkowicie.
Na podstawie zebranych informacji można zgłosić sprzedającemu reklamację, klikasz zakładkę Moje zakupy, a tam przy zakupie krty opcję : Zgłoś problem
Tam opisujesz problem, sprzedający ma 14 dni na decyzję co dalej, ma prawo karte wymienić na sprawną lub naprawić (?) a ostatecznie zwraca pieniądze.
Teraz zbyt wcześnie gdybać jak się to skończy, informujcie o sytuacji w miarę potrzeb.
@Client:126836896 dzień dobry! Sprzedający musi rozpatrzyć reklamację (może ją uznać lub odrzucić). Jeśli napotkacie problemy w kontakcie ze sprzedającym, możecie założyć dyskusję i po 24h poprosić o nasza pomoc, w ostateczności pozostaje też wniosek o rekompensatę Allegro Protect. Więc możecie śmiało odesłać produkt, aby sprzedający mógł odnieść się do reklamacji.
Dzień dobry,
utworzyliśmy już dyskusję i chcielibyśmy dopytać: jeśli odeślemy kartę, a sprzedający przestanie odpowiadać, to czy w ramach Allegro Protect odzyskamy środki? Czy środki nadal będą u sprzedającego, czy zostaną jakoś zablokowane? I po ilu dniach od odesłania możemy liczyć na interwencję lub zwrot?
Dodajemy, że sprzedający zaproponował, abyśmy odesłali kartę, a on sprawdzi jej działanie – jednak bez żadnych realnych gwarancji zwrotu środków, a nie chcemy zostać i bez karty, i bez pieniędzy.
@Client:126836896 tak jak napisała Monika sprzedający ma 24h na odpowiedz, jeśli przestanie odpowiadać, to uwierz mi, że oni maja sposoby na ściągniecie kasy od sprzedającego😉
Bardzo dziękujemy za odpowiedź
@Client:126836896 Sprzedający sprawdzi kartę... dlatego radziłem ci żebyś sam najpierw przetestował kartę żeby mieć jakieś dane, jakieś informacje o stanie tej karty.
Jest bardzo możliwe że sprzedający może sprawdzić kartę napisać ze działa i odrzuci reklamację. Odeśle ci kartę jeśli zapłacisz za dodatkową przesyłkę. Pieniędzy oddawać wcale nie musi.
W takiej sytuacji nikt ci nie pomoże....