anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro toleruje oszustów? Czy Protect działa?

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry

Po uzgodnieniu ze mną moja córka kupiła telefon w okazyjnej cenie na Allegro lokalnie. Jakoś sobie wytłumaczyłyśmy że był to Black week, że matka tego sprzedawcy nabyła w Holandii w okazyjnej cenie (taką historię nam sprzedał). Telefon miał być nowy, sprawny itd. Telefon okazał się niesprawną podróbką, miga ekran w ustawieniach wpisane jest tylko numer . Otworzyłyśmy dyskusje. Sprzedający nas wyśmiał, że jest prywatnym sprzedawcą, ze zdjęłyśmy folię i nigdy nie pisał że to Samsung, tylko że konkretny model Galaxy. Konsultantka pogroziła mu palcem że wprowadził w błąd i że ma sprawę :"załatwić". Sprzedający nic sobie z tego nie zrobił. Wobec tego postanowiłyśmy poczekać 2 tygodnie. Po 2 tygodniach złożyłyśmy wniosek o zwrot pieniędzy. Córka musiała wysłać zdjęcia obu swoich stron dowodu, co jest nadużyciem samo w sobie. ktoś może wziąć kredyt na nią. Wniosek miał być rozpatrzony w ciągu 24 h. Tak się nie stało! Wniosłyśmy także o zamknięcie konta oszusta i skierowaniu przez Allegro sprawy do prokuratury. Konsultantka sobie prosi sprzedającego żeby przyjął towar a ten się śmieje. Z najnowszych informacji ponoć sprzedający biegał po serwisach i plomba jest zdjęta. Wychodzi niestety na to że Allegro stara się współpracować z oszustami. W każdym razie może prokuratura powinna to Zbadać. Jaka jest rola Allegro? To jest przestępstwo do 8 lat więzienia!. Pieniądz nie śmierdzi.... Jestem na Allegro od 21 lat, Poradziłam córce że skoro to Allegro to może zaryzykować bo jest Protect.  Jestem zszokowana. Czekamy bezskutecznie na zwrot pieniędzy ponad 2 tygodnie. Nie widzimy sensu w zwracaniu tego złomu oszustowi. I tak powie że zdjęłyśmy plomby itd. To jest dowód w sprawie. 

oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26

Client:44052296
#21 Demiurg#

@MaJanna tylko, że to ty musisz tę sprawę założyć a nie allegro. Nie znam całej sprawy i trudno jest tu cokolwiek wypowiedzieć.

ps. gdzieś był tu wątek jakiegoś sprzedawcy z telefonem S24 ale to może być tylko zbieg okoliczności.

Klient popełnił błąd i kupił przedmiot na allegro lokalnie którego nie chciał.  

oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

To nie jest dokładnie taka sama sprawa bo córka kupiła konkretny flagowy model Galaxy. Poza tym ta historia z Twojego linku też moim zdaniem wyczerpuje znamiona oszustwa. Wystarczy że ofiara została wprowadzona w błąd i doszło do niekorzystnego dla niej rozporządzenia mieniem. 

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

@MaJanna  "Poradziłam córce że skoro to Allegro to może zaryzykować" paradoksem jest to że w świetle prawa to też można podciągnąć pod niekorzystne rozporządzenie mieniem skoro nie do końca zapoznałyście się z ofertą - oczywiście to tylko dygresja. Podeślij proszę link do tej oferty.

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@MaJanna Protect jak najbardziej działa. Poproście ponownie o pomoc pracownika Allegro w prowadzonej dyskusji. Wniosek o Allegro Protect będzie mógł być po raz kolejny rozpatrzony. Mam nadzieję, że uda się szybko rozwiązać sprawę. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

To znaczy że ten został odrzucony? Nie dostałyśmy takiej informacji. Jak długo się będziemy tak bawić? Dyskusja została oznaczona jako nierozwiązana. Teraz jest czas zwrotu środków. Chodzi o ok tysiąc zł. 

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@MaJanna Informacje na temat wniosku Allegro Protect otrzymasz w wiadomości e-mail. Miałam na myśli, że w razie potrzeby wniosek może być ponownie rozpatrzany. Nie mamy wglądu w korespondencję, więc nie wiemy, jakie dokładnie informacje przekazał Wam pracownik Allegro Protect. Dlatego też proszę Was o poproszenie o ponowną pomoc pracownika w otwartej dyskusji.

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Szanowna Pani, nie wiem czy jest Pani pracownikiem Allegro, ale nie mamy możliwości złożyć ponownie wniosku. Padłyśmy ofiarą ewidentnego oszustwa. Miał być to model Galaxy S24.  Nie jest nim. Jest to zepsute migające coś. Wg Allegro w przypadku oszustwa w ogóle nie trzeba zakładać dyskusji. Jest forma uproszczona. Niestety pracownica konsultantka Lokalnie ma to gdzieś, a wieczorem dostałyśmy wypociny sztucznej inteligencji, które trudno zrozumieć. Wygląda na to że powinniśmy zwrócić sprzęt a pieniądze mają zostać przy oszuście.  Czujemy się oszukane podwójnie. 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@MaJanna, tak, Julia jest pracownikiem Allegro - w stopce widzisz informację o tym, że to profil moderatorki. 
Jeśli wniosek Allegro Protect został odrzucony, to Twoja córka może odwołać się od tej decyzji przez ten formularz

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

Tam się wypowiada sztuczna inteligencja w sposób który nie ma sensu. Proszę o kontakt z działem bezpieczeństwa i żywą osobą. Ponadto sami piszecie że w przypadku oszustwa nie trzeba otwierać dyskusji. Piszecie też że wniosek jest rozpatrywany w ciągu 24 godzin. Same kłamstwa. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Po części zgadzam się Tobą, kiedy komu jak i za co wypłaca rekompensatę i dlaczego, jednym od razu- nawet niezrozumiale ponieważ nie ma żadnej dyskusji itd, innym którzy ewidentnie są poszkodowani mają trudności z tym. Natomiast kupując od prywatnego w okazyjnej cenie?- nie ma okazji, okazja zazwyczaj jest podejrzana.

oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

To prawda. Mamy nauczkę. Tyle że jestem na Allegro od 21 lat i nie wierzyłam ze są tu takie ordynarne oszustwa w stylu retro. jak w Afryce na targu. 

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

@MaJanna Jesteś na allegro 21 lat a mimo to "Okazyjna Cena na Allegro lokalnie" przezwyciężyła i wygrała z zdrowym rozsądkiem i asertywnością. Nie zdarzają się okazje 30-40% tańsze zwłaszcza na Lokalnie. Zgłosić sprawę na Policję i Tyle. Allegro udostępnia platformę sprzedażową ale nie jest stroną transakcji. Sprawa jest pomiędzy kupującym a sprzedającym. Protect czasem wypłacą czasem nie - ale nie jest to żaden pewnik. 

Jeszcze pytanie z kiedy to jest zakup?

oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

Ponad 2 tygodnie

oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#

Jest Allegro Protect wypłacane gdy produkt jest niezgodny z opisem. Niby czemu miało by być to niewypłacone? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@MaJanna Powódow może być wiele, oni się nie tłumaczą z decyzji, już nie jest to Allegro co dawniej.☹️

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

@MaJanna Bo nie takie historie widziało już to forum

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@MaJanna allegro nie jest stroną transakcji, okazja nie zawsze jest okazją, sprawę możenie sami założyć, ale jak w opisie nie było mowy o marce to marne szanse 😞 

Protect to rekompensata, i decyzja allegro czy wypłacą czy nie, za nieczytanie ofert ciężko żeby wypłacali każdemu 😞

Zwrotu nie musi przyjmować, reklamację odrzuci bo nie pisał jaka to marak 😞 jedyna szansa że allegro się zlituje i Wam wypłaci kasę 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

MaJanna
#9 Pomysłodawca#
  • Było o marce. Galaxy to MARKA. Zresztą Allegro przyznaje nam rację. 
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@MaJanna Pisanie i dyskusja na forum nie rozwiąże problemu, sprzedajacy będą Ci zarzucali wiele tak jak nie zapoznanie się ofertą itd, Poczekaj na decyzję Alelgro.

oznacz moderatorów