anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak rozpoznać fałszywy link?

az1rael
#21 Demiurg#

Jak kupujecie z podejrzanego linku podesłanego wam np. na fb przez messengera, to musicie być czujni. Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.

1.  Szukacie jakiegoś przedmiotu, to zwracajcie uwagę na cenę! Podejrzanie niska cena, to pewnie wałek a nie okazja. Np. nikt nie sprzedaje ps5 za 500zł, gdy normalnie cena oscyluje w granicach 2500zł.

2. Właściwe adresy domen dla zakupów allegro to allegro.pl i allegrolokalnie.pl tzn że każdy link podejrzany ma dopisane coś do tej domeny np. allegro.pl-szybkiprzelew24.pl lub przykładowo allegrolokalnie.pl-oferta237.pl. Jak macie cokolwiek dopisane do adresu domeny, to wał. Po właściwym adresie domeny zawsze jest / np allegrolokalnie.pl/ i adres do oferty.

3. Szukamy w adresie oferty .pl - jak występuje więcej niż jeden raz, to jest to lipny adres by was oskubać.

4. Na forum gadane przed zakupem możecie zamieścić post z zapytaniem, czy kupujecie z prawidłowego linku. Szybko wam ktoś odpisze, czy link jest prawidłowy.

5. Nie płać blikiem za podejrzane zakupy - najlepiej zwykły przelew, bo ten się może księgować dłuższą chwilę i jest szansa zatrzymać go przez infolinię banku, a blik jest natychmiastowy i nie ma weryfikacji. Trzeba też uważać, bo oszuści preparują linki do płatności payu i paypal, więc jak w gadce o zakupie ktoś nie chce wam podać nr konta do zrobienia przelewu, to już powinno się wam światełko ostrzegawcze zapalić.

Pamiętajcie, oszuści są sprytni i metody oszustwa się zmieniają. Dlatego lepiej chwile zaczekać i sprawdzić temat np. oznaczając moderację  @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ i zyskać potwierdzenie, niż zgłaszać na policji od razu art 286kk oszustwo, bo kasy nie odzyskacie.

oznacz moderatorów
293 ODPOWIEDZI 293

drekenzes
#18 Luminarz#

@Client:108365065 Link jest fałszywy.

Client:108365065
#2 Obserwator#

To właśnie zostałam oszukana.. Głupia ja myślałam, ze to super oferta znaleziona na **piiip**, jeszcze poprosiłam specjalnie o wstawienie na Allegro żeby było ,,bezpieczniej", podekscytowana od razu kupiłam blikiem i nie wiem co teraz robić.. iść na policje? pisać do banku? Mam maila osoby, która wysłała mi tego linka, ale nie wiem czy to cos da. 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

Pieniędzy na 99% nie odzyskasz - są wypłacane w bankomacie lub zakup kryptowalut. Możesz iść na policję.

Client:108365065
#2 Obserwator#

To mam nauczkę na przyszłość. Dzięki za szybką odpowiedź. 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@Client:108365065

A wystarczyło przeczytać komunikat z potwierdzeniem transakcji BLIK. Tam podany był prawdziwy typ i odbiorca płatności. 

Ps. Dlatego właśnie nie ma możliwości odzyskania środków. Banki uznają że transakcja została dokonana w pełni świadomie, co zostało potwierdzone kodem PIN lub odciskiem palca. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:108365065 czy chodzi o zakup w tej ofercie? https://allegrolokalnie.pl/oferta/aparat-fotograficzny-sony-rx100-iii-z-etui-bateriami-i-kartami-sd
Jeżeli tak, to jest na Twoim koncie (płatność anulowana). Ale ten link, który wkleiłaś w swojej pierwszej wiadomości, nie jest nasz. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:108365065 nie jest to nasz link

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Tak to wałek

oznacz moderatorów

Client:105642042
#1 Nowicjusz#

Witam zakupiłem ubijarke z allegro lokalnie przez podesłany link pieniądze przelane strona nie widnieje czy jest szansa odzyskać pieniądze 51283616-8ab7-4104-926d-e36f278f609a

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

To nie było Allegro wiec na Allegro nikt nie pomoże. Strony imitujące portale sprzedażowe w linkach to obecnie norma. Szczególnie FB to tragedia. Sprzedający wysyłają linki do nieprawdziwych stron. Kupujący sami wysyłają kurierów po towar, oczywiście z logowaniem po drodze do kont sprzedających. Wystawiłam kiedyś na marketplace że 20 ofert w sumie. I  bez przesady powiem, że uczciwa oferta kupna była 1/20. Na przyszłość poczytaj o metodach oszustw w necie... Godzina czasu pozwala sporo zaoszczędzić...

A teraz tylko kierunek KOMENDA. Kasę wypłacają w bankomacie, czasem kupują krypto, trudno to złapać...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:105642042 Link który otrzymałeś nie prowadził do Allegro Lokalnie - to była fałszywa strona.
Sprawdź potwierdzenie tej płatności - najpewniej potwierdziłeś wypłatę gotówki w bankomacie lub zakup kryptowalut. 

oznacz moderatorów

dark_MULDER
#7 Wielbiciel#

Witam, 

Proszę o sprawdzenie i ewentualne zablokowanie. 

https://allegrolokalnie.pl453278.cfd/ps5-pro-konsola-sony-playstati/68947 

Pozdrawiam

Łukasz

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@dark_MULDER

Przecież gołym okiem widać, że to nie strona allegrolokalnie.pl tylko pl463279.cfd. Ona nie ma nic wspólnego z Allegro. 

A co do blokady do moderacja może tyle samo co ty w tej kwestii.

oznacz moderatorów

dark_MULDER
#7 Wielbiciel#

później w przeglądarce oczywiście wygląda podejrzanie.

Ja dostałem go w wiadomości w takiej formie: 

https://allegrolokalnie.pl/ps5-pro-konsola-sony-playstati/68947  

I okazało się odnośnikiem do tej właśnie podejrzanej strony. 

oznacz moderatorów