Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W dniu 9 września 2025 zakupiłem wieżę od Krzysztofa [edycja] za pośrednictwem allegro lokalnie. Po dłuższej korespondencji sprzedajacy zgodził sie na zwrot z powodu niesprawnego sprzętu, zniszczonego mechanizmu laserowego, może w transporcie. Minęło następne kilka dni jednak nie uzyskałem zwrotu zapłaconych środków. Pisałem również w tzw. dyskusji z prośbą o pomoc, do obsługi allegro, jednak po przekazaniu dowodu nadania zwrotu temat w dyskusji został usunięty. Dlaczego?
Proszę o zdyscyplinowanie sprzedajacego aby niezwłocznie zwrócił moje pieniądze.
Grzegorz [edycja]
@GRZECH101_10 jak usunięty ? Allegro nie usuwa dyskusji jedynie może zamknąć.
Dowód nadania zwrotu towaru czy pieniedzy?
ps. nie podawaj publicznie danych wrażliwych bo to proszenie się o kłopoty.
Jak podasz numer dyskusji lub zamienia moderatorzy będą mogli spojrzeć co i jak
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@GRZECH101_10 widzę, że Twoja dyskusja ze sprzedającym jest nadal otwarta. Natomiast nie został w nim przesłany dowód odesłania towaru. Ostatnia wypowiedź należy do naszego doradcy. Załącz w dyskusji numer przesyłki/dowód nadania paczki i skorzystaj z opcji [poproś o pomoc Allegro]
u mnie w komputerze nie ukazuje się dyskusja dotycząca tej transakcji, nie mogę też załączyć dowodu nadania przesyłki. Przesyłka została nadana 17 września i dowód nadania zamieściłem w korespondencji do sprzedawcy, po umieszczeniu przesyłki w paczkomacie. Cały czas dowód nadania jest załacznikiem do korespondencji ze sprzedajacym, widoczny w allegro. Grzegorz
@GRZECH101_10 co rozumiesz przez załączyłem dowód nadania do korespondencji? Wysłałeś mu przez centeim wiadpmości jako zalącznik czy spakowaleś fizycznie do paczki ze zwrotem?
TAK zrobiłem
Wysłałem przez centrum wiadomości allegro
@GRZECH101_10 Jeśli prowadzisz dyskusję to wszystkie wiadomości i załączniki powinieneś załączać w dyskusji 😉
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
[dane na zrzucie ekranu - edycja]
To jest dowód nadania zwrotu, przesłanej wieży Onkyo do [edycja - usunięcie danych]
Proponuję kontynuować rozmowę w dyskusji i tam załączać wszelkie potrzebne dokumenty.
Alicja wszystko wyjaśniła wyżej.
U mnie nadal nie istnieje dyskusja na temat przesyłki zwrotnej, pomimo tej informacji otrzymanej od Moderatorki. Pokazuje się komunikat, że strona została usunięta. W jaki sposób mam przesłać dowód nadania przesyłki zwrotnej
pozdrawiam Grzegorz
Witam.
@GRZECH101_10 @komis-bell @az1rael @Client:44052296 @Syrena_zT
"jak odzyskać pieniądze?" - poczekać do momentu aż sprzedawca zapozna się z odesłanym przez Ciebie sprzętem i jak wszystko będzie tak jak ma być zleci przelew.
Dokonałeś zakupu OD OSOBY PRYWATNEJ. Nie dotyczą Cię zapisy ustaw "konsumenckich", tylko Kodeksu Cywilnego. Nie masz prawa do "zwrotu" towaru w rozumieniu "odstąpienia od umowy"
Zgłosiłeś reklamację (z tytułu rękojmi).
Odesłałeś towar jak rozumiem, po uzgodnieniu tego ze sprzedawcą, w dniu 17.09.2025.
Poinformowałeś sprzedawcę o nadaniu przesyłki.
Z Twojej strony wszystko jest jak być powinno.
Dziś mamy 20.09.2025.
Zasadnicze pytanie - CZY SPRZEDAWCA ODEBRAŁ JUŻ PRZESYŁKĘ?
Jeśli tak, to plus dla Ciebie.
Teraz sprzedawca ma prawo zapoznać się z tym, co mu odesłałeś. Jak rozumiem samą reklamację "uznał". Moim zdaniem trochę się z tym pospieszył, bo nie uznaje się reklamacji za zasadną nie obejrzawszy sprzętu, ale to jego, a nie Twój problem. Teraz musi "naprawić szkodę". Zgodnie z prawem może przedmiot naprawić, wymienić, lub zwrócić pieniądze.
Na zwrot środków ma 14 DNI OD ODEBRANIA PRZESYŁKI, a nie zgłoszenia reklamacji.
TERMIN ZWROTU ŚRODKÓW JESZCZE NIE MINĄŁ! Nie masz więc powodów do paniki.
Wszyscy którzy sugerują Ci "wszczynanie rabanu" nie widzą różnicy pomiędzy "RĘKOJMIĄ" a "NIEZGODNOŚCIĄ TOWARU Z UMOWĄ" a to nie są terminy które można stosować przemiennie.
Na chwilę obecną nie ma podstaw do prośby o "zdyscyplinowanie sprzedającego aby niezwłocznie zwrócił moje pieniądze".
Pozdrawiam. Marek.
Bardzo dziekuję za wyczerpującą informację, oczekuję teraz na informację od sprzedającego, który milczy od czasu kiedy zgłosiłem prośbę o pomoc do Allegro. pozdrawiam Grzegorz
@GRZECH101_10 Sprzedawca może nawet nie wiedzieć że coś napisałeś, bo czasem informacje o wpisach w dyskusji nie dochodzą.
Screen z maila nie jest dowodem nadania przesyłki. Napisz na bok@inpost.pl z prośbą o wystawie dowodu nadania.
Takie coś można zrobić w programie graficznym.