anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedający wysłał link do oferty na komunikatorze, płatność tylko BLIK, czy to prawdziwa oferta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:106930527
#2 Obserwator

https://allegro.lokalniepay.pl/oferta/170171222047685085611023803403424440952  
czy ten link do oferty jest bezpieczny?

Dostałem od pana z Facebooka, aczkolwiek porównałem inne linki z ofert z allegro lokalnie, i różnią się.

Nie jestem pewny czy jest bezpieczny zakup.

oznacz moderatorów
1 200 ODPOWIEDZI 1 200
alanmalinowski92
#7 Wielbiciel

Witam, czy mogli by Państwo spojrzeć na link:

https://allegrolokalnie.pl-oferta5091153.cfd/?id=OfEd3m0bJgekN01MCoANJEMDFoNe8N 

Kasa przelana Blik, jakieś TRUSTLY.com

Niedopatrzenie.... 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@alanmalinowski92 przykro mi, nie jest to autentyczna strona. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
basiaa-c11
#1 Nowicjusz

https://allegrolokalnie.6912657119.sbs/?id=jBFmaKbfg1iGG66dhNKa17HnIBeOdF

Taki link dostałam,wygląda na oszustwo idzie to zablokować ?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@basiaa-c11 

Zablokować się nie da, ale już jest umieszczona na liście "stron podejrzanych".

Najważniejsze to mieć świadomość, że ogromna większość "ofert sprzedaży" na Allegro Lokalnie, jakie trafiają do potencjalnych nabywców w postaci linków uzyskanych od "sprzedawców" znalezionych na innych portalach ogłoszeniowych lub w necie, to po prostu jedno wielkie oszustwo.

"Zakup" na takiej podrobionej stronie to z jednej strony wymierna strata finansowa, bo jak się potwierdzi blika, który posłuży do wypłaty kasy w bankomacie lub zakupu kryptowalut, to pieniądze będą nie do odzyskania i policja, czy żadne Allegro Protect nie pomoże. A po drugie jeśli na fałszywej stronie próbowało się do czegokolwiek zalogować, to dało się oszustom wszystkie dane autoryzacyjne, co może rodzić przykre konsekwencje prawno finansowe w przyszłości.

Nie twierdzę, że wszystkie "dogadane" transakcje to ściema, ale w obecnej sytuacji tak je trzeba traktować i nie korzystać z podanych linków, tylko samemu, za pomocą wyszukiwarki Allegro Lokalnie, będąc uprzednio zalogowanym, znaleźć interesujący produkt. I najlepiej zapomnieć o płatnościach blikiem. Każda inna forma płatności jest dużo trudniejsza do "obejścia" przez oszustów. Jeśli jedyną dostępną formą płatności na Allegro Lokalnie jest blik, to strona taka jest w 100% fałszywa.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
basiaa-c11
#1 Nowicjusz

Dziękuję za wiadomość:)

na szczęście w porę się opamietalismy , nigdy nie kupowałam na allegro lokalnie.

Co dziwnie właśnie nie mogłam zapłacić blikiem bo nie przychodziło mi potwierdzenie z banku ...także cud! Nie mogłam dodać tego do ulubionych i przelewem nie mogłam zapłacić tylko kartą...

Trzeba uważać na każdym kroku.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

I mamy już 60 stron postów w temacie @la_nika czy allegro nadal twierdzi że potwierdzanie weryfikacją 2 etapową działań na serwisie w rodzaju logowanie, zakup etc sms kodem to zły pomysł? Podnosi świadomość i bezpieczeństwo a i tak dążycie do korzystania z aplikacji na telefonach czy li utrudnienie zerowe

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@basiaa-c11 

Nie chcę być "złym prorokiem" ale jeśli były próby płatności blikiem które "nie przeszły" to wcale nie musi oznaczać że środki nie zostały pobrane z konta. Niektóre strony są tak zrobione, że zwracają komunikat w stylu "płatność nieudana", by "ofiara" płatność ponowiła i naraziła się na dalsze straty. Są tu opowieści "nabywców" którym udało się ponawiać proces płatności 3-4 razy zanim zorientowali się, że coś jest nie tak. Nie twierdzę że tak jest w Pani przypadku, ale sugeruję sprawdzić na koncie co jest w transakcjach, także tych oczekujących jak i blokadach. Licho nie śpi...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MOJEGRATY5 Wygląda na to, że oszuści - na szczęście - nie zdążyli wpisać kodu w bankomacie.

oznacz moderatorów
Client:105669983
#1 Nowicjusz

https://allegrolokalnie.pl-kategoria942761904892836182984.shop/?id=B51bdaDHK0EnCKfGbeM9On601f1CaC 

oznacz moderatorów
keichi
#13 Ambasador

Oszustwo.

oznacz moderatorów
Client:102283795
#7 Wielbiciel

Dzień dobry kupiłem kierownicę z linku https://allegrolokal3678.top/?id=93bEKbijeHNf0C3kk4dH67i5k38H5o  ogłoszenie zobaczyłem na **piiip** ale nie dostałem żadnej odpowiedzi na maila ani nic boję się że zostałem oszukany i nie odzyskam pieniędzy 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@Client:102283795  zostałeś  oszukany, to nie jest link do strony Allegro, możesz jedynie zgłosić na policję 

KOGIEL_T_0-1758050921750.png

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:102283795 niestety zostałeś akurat tu widać po adresie www linku

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Jest jakakolwiek szansa na odzyskanie tych pieniędzy?

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator
Moderator

@Client:102283795 W takim wypadku sprawę możesz zgłosić wyłącznie na policję, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy istnieje możliwość odzyskania straconych pieniędzy.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Jeżeli płaciłem blikiem i podałem dane typu mail adres nr itp jak mam teraz się zabezpieczyć zmienić hasła gdzieś?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Client:102283795 

Szansa na odzyskanie pieniędzy jest bliska zera, choć czasem zdarzają się cuda.

Policja od czasu do czasu łapie jakiś procent sprawców tego typu przestępstw, bo proceder jest w ostatnich latach bardzo popularny. Czasem nawet znajdują się pieniądze... Ale liczyć na to że to Ci się przydarzy, to jak liczyć na wygraną w totka. Patrząc trzeźwo kasę należy uznać za straconą, a z sytuacji wyciągnąć naukę, że niemal każdy link jaki Ci podeśle sprzedawca znaleziony gdzieś w necie jest fałszywy, zwłaszcza jeśli cena jest okazyjna a jedyna dostępna forma płatności to blik.

Zresztą w razie wątpliwości zawsze można tu się skonsultować. Odpowiedź zwykle przychodzi po kilku minutach.

Jeśli na fałszywej stronie podałeś jakiekolwiek hasła, choćby do logowania na Allegro, to trzeba je zmienić.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
tinek22
#1 Nowicjusz

Witam zakupiłem przedmiot na aukcji allegro lokalne i sprzedawca zniknął link przestał działać po zakupie mam skriny co z tym mam zrobic??

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@tinek22 

Zaakceptować stratę.

A także wyciągnąć naukę, że każdy link jaki otrzymasz od "sprzedawcy" znalezionego na innym portalu ogłoszeniowym, lub w necie to próba oszustwa.

Jeśli przy okazji tego zakupu "zalogowałeś się" na fałszywej stronie to rozważ zmianę haseł, bo podałeś je obcym osobom.

To nie był zakup na Allegro Lokalnie, tylko na fałszywej stronie. Płatność zapewne blikiem, posłużyła do wypłaty gotówki w bankomacie lub zakupu kryptowalut.

Pieniądze w praktyce nie do odzyskania.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów