Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
co za za bzdury które usłyszeliśmy na webinarze allegro z 11 marca
czy allegro już zupełnie odjechało?
dajecie 7dni na zwrot kasy , a potem zrobicie to automatycznie?
nawet gdy kupujący odeśle pustą kopertę lub niekompletny towar?
proszę o wyjaśnienia jak mam zrobić zwrot kasy zgodnie z przepisami, nie naruszając praw konsumenta?
gdzie napisać decyzję np: na odrzucenie takiego zwrotu?
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@RED To już weszło czy będą wdrażać dopiero?
Że co? Będą nam ściągać pieniądze 7 dni po wysłaniu przez kupującego zwrotu? Czy 7 dni po zgłoszeniu?
Tak czy inaczej bardzo fajnie, "klienci" którzy żyją z masowego tworzenia dyskusji i wydębiania zwrotu pieniędzy przy jednoczesnym zachowaniu towaru już zacierają ręce, wszakże Allegro wyszło im naprzeciw i bez jakiegokolwiek problemu będą mogli zjeść jabłko, mieć jabłko i napluć na jabłonkę.
@foto-hurtownia Portal przyjazny złodziejom 😅
@RED a to nie chodzi o rynki zagraniczne ? po drugie chyba 7 dni wystarczająco dużo czasu żeby sprawdzić zwrot, i bardzo dobrze że allegro to wprowadza, rynek się zmienia, inne platformy robią to szybciej 🙂 jak oznaczysz odmowę itp. to na jakiej podstawie mają to zrobić automatycznie ?
to jest bat na tych zapominalskich sprzedawczyków co mają w d o . i . klientów 😄
Przepraszam, ale pozwól, abym to ja mógł decydować o zwrocie wpłaty (oczywiście z zachowaniem ustawowego terminu). Jeżeli podoba Ci się ograniczanie Twoich ustawowych praw przez jakiś serwis, to jest Twoja sprawa.
@MikroLITY po części masz rację, ale jak byś w sklepie internetowym oddawał kasę po 14 dniach i na przypomnienie klientów to nie wróżę Ci sukcesu, realia sprzedaży się zmieniają a ustawa mówi że bezzwłocznie a nie że masz czekać 14 dni 😞
Konkurencyjne platformy mają zwroty kasy od ręki, jak allegro ma z nimi konkurować to sprzedawcy muszą też dać coś od siebie, bo padniecie razem 😞
a na koniec podpowiem Ci że jak nie pasują warunki nikt nikogo na siłę nie trzyma na allegro 🙂
Swoje podpowiedzi zachowaj dla siebie - nie interesują mnie.
Dobrze wiem, że mnie tu nikt nie trzyma, ale to nie jest argument. Wiem jedno, że duża korporacja znowu chce mi narzucić swoje warunki, które ograniczają moje prawa. Możesz to sobie tłumaczyć, jak chcesz.
@kostas11 dobrze, że klienci się wywiązują ze swoich spraw jak np. po zgłoszeniu odesłanie towaru po miesiącu:)
@RED przecież przy każdym zwrocie jest możliwość- "odmowa zwrotu środków" mysle że jeśli sprzedający użyje tej funkcji to środki nie zostaną zwrócone automatycznie.
Automatyczny zwrot ma być wówczas jeśli sprzedawca w ciągu 7 dnie nie podejmie żadnych działań
Tak ja to rozumiem.....
jawne łamanie praw konsumenta - ograniczanie czasu na zwrot spowoduje wymuszoną decyzję sprzedawcy, która nie zawsze musi być dobra dla konsumenta
przepisy nic nie mówią o decyzjach warunkowych - tak albo nie
sprzedawca nie może też odmówić zwrotu, przy poprawnym odstąpieniu od umowy
czyli odstąpiłeś od umowy odesłałeś przez pomyłkę 1 buta zamiast pary - sprzedawca z automatu obniża koszt zwrotu np: do 1zł - zamiast czekać na odesłanie drugiego buta
brawo allegro!
podobnie będzie w sytuacjach innych np: inny beneficjent umowa, a inny na odstąpieniu,
przy zwrotach firm jednoosobowych, sp zo.o. i itp
brawo allegro!
do tego oszuści będą mieli na allegro jak w raju, wystarczy kupić u stu sprzedawców towar, zwrócić puste koperty, niekompletny towar i czekać na kasę od allegro
@_Likos_ allegrowych odmów zwrotów środków nie widzą moderatorzy w dyskusjach, pole tekstowe do opisania decyzji ma ograniczoną ilość znaków
@kostas11 u nas 30% zwrotów jest niezasadnych , do tego allegro nie napisało czy to nie będzie działać wstecznie, są różne sposoby zwrotów, także bez udziału allegro i itp
do tego dochodzą sytuacje zwrotu i wymiany towaru na inny i itp, mimo, że kupujący
kliknął odstąpienie
allegro nie wypowiedziało co będzie przełącznikiem wyłączającym ich zwrot
@RED być moze moderatorzy nie widzą, nie wiem. Miałem na mysli to że jeśli w ciągu 7 dni klikniemy odmowa zwrotu to system nie zrobi automatycznego zwrotu wpłaty po 7 dniach.
@_Likos_ Za to po kliknięciu "Odmowa zwrotu wpłaty" możesz być pewien negatywa, bo ośmieliłeś się odmówić im prawa do zwrotu, nawet jeżeli paczka nie dotarła, albo nie zdążyli jej wysłać.
ja mam jedno pytanie czy te 7 dni jest liczone od daty zgłoszenia czy otrzymania towaru ?
@sklep_solpio podobno od daty otrzymania przesyłki
@foto-hurtownia allegro odleciało z tym pomysłem- dlaczego:
- każde ograniczenie praw konsumenta, a tym bardziej prawa do odstąpienia od umowy
to wg uokik największe przestępstwo
- decyzja musi być zerojedynkowa
- decyzja musi być natychmiastowa
chyba będzie trzeba przygotować sobie gotowe formułki w stylu:
allegro skracając termin zwrotu pieniędzy narusza prawa konsumenta do rzetelnego zwrotu, działamy w oparciu o posiadane informacje
i itp
Zwroty to koszmar sprzedawców. Powiem wam szczerze, że wypailem sie niesamowicie po kontaktach z roszczeniowymi klietami. Doslownie nienawidze ludzi. Potrafia byc tak beszczelni i chamscy, że w ogole przestalem odbierac telefony od nieznajomych numerow. Prowadze biznes na allegro od dwoch lat i tyle zmian co ostatnio bylo to glowa mala. Zeby jeszcze to byly dobre zmiany to super. Allegro powinno wbic sobie do glowy, ze biznes lubi stabilnosc, a to co sie tutaj odjaniepawla to wola o pomste do nieba.
Weź sobie przeczytaj to dokładnie.
Dotyczy to rynków zagranicznych, dlatego nic tam nie wystawiam.
U nas nic się nie zmienia.
Zwroty kasy przez Allegro z tytułu odstąpień od umowy - nadal Allegro łamie prawo, lecz należy się dobrze doczytać - czasem jest to na korzyść sprzedających, ale czasem nie - trzeba to "wypośrodkować" i zaakceptować. Generalnie wyjdzie na OK.
@kolekcjonerstw - "Doslownie nienawidze ludzi" - w takim przypadku mogę Ci sugerować jedynie zakończenie sprzedaży na Allegro i przez internet. Ja lubię ludzi, wszystkich klientów - kupujących, odbieram telefony kiedy tylko mogę. Dlatego jeszcze sprzedaję na Allegro. Tych roszczeniowych - staram się zrozumieć. I powiem Ci, że po ponad 20 latach sprzedaży na Allegro nadal się uczę - odnośnie reklamacji od kupujących. Więc teraz już zbyt pochopnie nie podejmuję decyzji reklamacyjnych (chociaż kilka tysięcy sztuk było sprzedanych danego towaru) , bo "kwiatki" wynikają różne.