Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@la_nika @nat_not proszę o pomoc
Prośba do obsługi technicznej allegro o zdjęcie blokady ochrony marek z Wydawnictwa Alfa.
Podczas wystawiania używanej książki dla dzieci pojawiło się ograniczenie ponieważ wydawnictwo nazywało się ALFA. Wydawnictwo już nie istnieje (działało w latach 1956 - 2011).
Ponieważ strona do wystawiania poinformowała mnie o tym że marka Alfa jest chroniona sprawdziłem faktycznie ale w tym przypadku chodzi o wydawnictwo a nie współczesną markę. Dodatkowo sprawdziłem listę marek chronionych (https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/1#czesc-ii) i nie ma na tej liście wydawnictw książek z PRLu.
Poniżej ekran z wystawiania
Na wszelki wypadek podaję także link do wikipedii z info o wydawnictwie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wydawnictwo_Alfa
ciekawa sprawa, przeczytałem wątek Fischer i tam jest info że blokada obejmuje wszystko, ciekawe jak będzie z Alfa?
proszę również o pomoc
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@rudybart konsultuję Twoją sprawę. Jak tylko otrzymam odpowiedź - wrócę tutaj do Ciebie.
@ayo80 Dziękuję.
Zastanawiam się czy np. zmiana nazwa wydawnictwa w liście rozwijanej z "Alfa" na "Wydawnictwo Alfa" mogło by być rozwiązaniem problemu? Marka i nazwa firmy to dwie różne sprawy.
Też mi zdjęło 2 książeczki alfy. Jedna z PRLu, a druga to wydana była w 1931 roku, normalnie koń by się uśmiał....
Do tego zdejmuje szkło z PRLu huty Krosno.
Żeby było śmieszniej to coś wybiórczo ta ochrona marek działa. Na lokalnym na koncie firmowym nie można wystawiać tych marek, a za to prywatne mogą? Co to niby ma na celu oprócz wnerwiania wszystkich i siania kolejnego zamętu?
Na moim drugim koncie ukenta została zdjęta książka „Biologia. Tematy maturalne” wydawnictwa Omega.
Znalazłem rozwiązanie, dzięki za podpowiedź z wydawnictwem Omega. 🙂
Oficjalna nazwa wydawnictwa to: WYDAWNICTWO SZKOLNE OMEGA - DARIUSZ JODŁOWSKI, WITOLD STACHNIK - SPÓŁKA JAWNA tak podana nazwa jest w KRS. Proponuje zmienić nazwę wydawnictwa z "Omega" na "Wydawnictwo Szkolne Omega" czyli de facto tak jak powinna nazywać się firma, nie wiem dlaczego nazwa została zmieniona i wtedy system powinien przepuszczać nazwę a jednocześnie nazwa wydawnictwa będzie zgodna z oficjalną nazwa wydawnictwa.
a tak jest gdy wpisałem prawdziwą nazwę wydawnictwa
dane wydawnictwa można sprawdzić w KRS - to info dla pracowników allegro dane wydawnictwa:
Ja tam tego wydawnictwa Alfa w polu nazwa nie widzę do wyboru chyba, że jako inne. Tyle, że nie sprzedaje podręczników. Ale teraz za tydzień czy miesiąc ktoś złośliwie zgłosi i przy polityce tego jest spora szansa skończyć z punktami negatywnymi mimo iż to inne wydawnictwo.
Do wyboru nie ma ale myślę że jest to najprostszy sposób na rozwiązanie tego zamieszania. Jest to faktyczna nazwa wydawnictwa. Zobaczymy co dalej będzie.
z tego co widzę, wnioskuję, że system allegro szuka po słowach kluczowych
nie odróżniając firm, ich asortymentu i eanów
myślałem, że allegro będzie chronić marki właśnie w oparciu o eany ale tak nie jest
@rudybart Czy możesz mi podać numer lub pełną nazwę kategorii (całe drzewko), w której próbujesz wystawić oferty wydawnictw, o których mowa?
@nat_not at_not poniżej drzewka z książką Wydawnictwa Szkolnego Omega (info o tym wydawnictwie i blokadzie z postów powyżej, wybór nazwy wydawnictwa jest w trakcie wystawiania oferty z książką, na ekranach powyżej):
Kultura i rozrywka - Podręczniki szkolne - Szkoła średnia
a tutaj książka podczas wystawiania której napotkałem blokadę (dotyczy Wydawnictwa Alfa)
Kultura i rozrywka - Książki - Książki dla dzieci
dodam jeszcze że podobny problem może być w innych szczegółowych kategoriach ponieważ Wydawnictwo Alfa wydawało także dużo książek science fiction, szczególnie w latach 80 XX wieku.
Dodatkowe info - w PRL wydawany był także magazyn komiksowy ALFA i o dziwo pomimo że zawiera on w nazwie chronioną markę to można wystawić ten magazyn bez problemu. Wygląda na to że w systemie jest funkcja sprawdzająca pole "Wydawnictwo" i gdy tam pojawi się nazwa chronionej marki - system blokuje możliwość wystawienia. Poniżej ekran z magazynem komiksowym ALFA
@rudybart Dziękuję za dodatkowe informacje. Najprawdopodobniej problem dotyczy wartości, które są wybierane w parametrach, dlatego komiks o takiej nazwie można wystawiać bez problemów.
Wyjaśniam tę sprawę, co może potrwać, dlatego proszę o cierpliwość.
@nat_not dziękuje za zajęcie się sprawą, proszę jeszcze o wyjaśnienie jednej kwestii, jakiej marki dotyczy sławo ALFA - pierwsze skojarzenie to Alfa Romeo ale to przecież inna nazwa, innych Alf nie znalazłem w internecie. Czy to jest jakaś nowa marka modowa lub life stylowa?
@rudybart Chodzi tu o markę z działu Dom i ogród.