anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Propozycja wsółpracy na Whatsapp, dodanie oferty do ulubionych, czy to jakieś oszustwo?

Client:105468512
#1 Nowicjusz#

IMG_6015.png

IMG_6016.png

7BBF7C10-8C2B-4133-A3A9-699463A6A336.jpeg

Dodam że przelew doszedł na konto

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

NipponShorty
#15 Entuzjasta#

Nie widzimy co tam jest na screenach może moderacja zobaczy i oceni @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:105468512 to próba oszustwa, nie angażuj się proszę w to. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:34786203
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

Chciałbym zgłosić podejrzaną sytuację – dostałem wiadomość na WhatsApp od osoby z numeru +234 (Nigeria), która twierdzi, że współpracuje z firmą LOLEKO-PL i zaproponowała mi zapłatę za dodanie produktu do ulubionych.

Oczywiście nie wierzę w takie oszustwa i wiem, żeby nie klikać w żadne linki ani nie przekazywać danych. Wiele osób pewnie się zdziwi, że w ogóle odpisałem, ale szczerze mówiąc – zaciekawiło mnie, skąd ta osoba ma mój numer i co chce osiągnąć.

Twierdziła, że działa z wieloma firmami jak i firmą LOLEKO-PL, . Jeśli rzeczywiście sprzedawcy na Allegro korzystają z takich metod „promocji”, to według mnie jest to naganne i raczej niezgodne z regulaminem platformy, czy spotakł się ktoś już z taką formą promocji ? 
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Client34786203_1-1744872653890.png

Client34786203_2-1744872672520.pngClient34786203_3-1744872691068.png

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:34786203 to próba oszustwa, dobrze, że zachowałeś ostrożność. 
Sprzedający na Allegro nie promują swoich ofert w ten sposób. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@Client:105468512  wygląda na przekręt, na podpuchę wysyłają 20zł, apotem będą chcieli więcej danych, jeśli chcesz się dalej bawić, to pamiętaj aby nie podawać więcej danych, no i nie daj się nabrać na parnie brudnych pieniędzy, bo z czasem mogą przesyłać większe kwoty z prośbą przekazania ich dalej np. na blik

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Po co w ogóle wchodzić w rozmowy z Nigeryjczykami??

oznacz moderatorów

NipponShorty
#15 Entuzjasta#

@Monika__L Widać niektórzy są otwarci na nowe znajomości i lubią dreszczyk emocji 😄

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Jak można być tak naiwnym 🙈

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Głupota ludzka nie zna granic ,można tu pisać ,ostrzegać a i tak kolejne stada jeleni dają się upolować .

oznacz moderatorów

HYDROREN
#10 Popularyzator#

Nie brałem w tym udziału – miałem kilka takich wiadomości wcześniej i za każdym razem pachniało to próbą wyłudzenia danych. WhatsApp to nowy Dziki Zachód, serio 😄 Telegram też jest jak western: pełno oszustów, fałszywych tożsamości i każdy chce twoje dane zamiast złota 😂

Ale serio... czemu ludzie wciąż odpisują na wiadomości z zagranicznych numerów typu +237 albo +852? Serio wierzycie, że jakaś tajemnicza firma z Nigerii współpracuje z polskimi sprzedawcami, żeby zwiększyć widoczność ich produktów? 😭 Proszę was – włączcie myślenie! 🧠💡”**

Jeśli ktoś z numeru +234 pisze, że "jest menadżerem w firmie i chce nawiązać współpracę" — to raczej nie jest to ktoś, kto zarabia więcej niż Ty. Większość takich wiadomości to po prostu scamy, które żerują na naiwności i zaufaniu.

HYDROREN_0-1744797912691.png

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:105468512 przecież to wyłudzenie, a zaczyna się powoli od małych kwot z myślą że złapałeś złotą rybkę, 1500 zł dziennie skąd się bierzecie 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kostas11 , @Client:105468512  przecież im nic wiecej nie trzeba niez ten zrzut z banku za 20 zł

Tam bedzie nazwa banku i numer konta. telefon jak widzimy już mają.

A potam zadzwoni dzial bezpieczensstwa  z banku że właśnie na to konto o numerze XXXX w banku YYY jest włamanie   i trzeba PILNIE I NATYCHMIAST 

1) Przelać srodki na "techniczne" konto

albo

2) pilnie wypłacić i wpłacić w jakimś kryptomacie

albo

3) zainstalowwac na laptopie "bankową aplikacje" typu zdalny pulpit

generanie takie trzy metody są najpopularniejsze

Ze sprzedawcami jest jeszcze łatwiej bo wystarczy wziąć przy zakupie FV na której są wszystkie dane i numer rachunku. Ja już miałem przynajmniej kilka takich telefonów..... Na szczesie  FV i rachunki wystawiane dla kupujących allegro mam specjalny "pusty rachunek. Jest on jak najbardziej prawidlowy niemniej nie ma tam anni srodków, ani kart ani możliwości wziecia kredytu. Wiec jak mi ktoś mówi o tamtym banku i jak to mnie okradają to.... juz wiem kto dzwoni.

Alle uważać trzeba na każdym niemal kroku

oznacz moderatorów