Co zrobić jak zostałem oszukany jako sprzedający?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam, w ostatni piątek sprzedawałem cyfrowy dodatek i dostałem wiadomość ze środki wpłynęły od kupującego, ale nie ma ich na środki i transakcje i nie wiem co zrobić proszę o pomoc bardzo bo straciłem ponad 380 złoty.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Użytkownicy tego forum mogą jedynie pomagać w takich sytuacjach przed zawarciem transakcji i jakbyś podpytał przed realizacją to pewnie byś dostał odpowiedź czy jest to bezpieczne ,teraz po fakcie to musisz sam dochodzić się sądownie. Allegro nie ma narzędzia które pomaga sprzedawcą.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dobra dzieki za odpowiedz 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@macius930 zakup był na allegro ? dostałeś maila o zakupie a potem podrobionego o płatności ? to udaj się na policję bo to jest wyłudzenie 😞
Na przyszłość wysyłaj dopiero jka masz kasę tu https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dzieki ;(

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@macius930 Cześć. 🙂 Gdzie dostałeś taką wiadomość? Kupujący nie opłacił zamówienia. Statusy wpłat sprawdzisz
- w zakładce Lista wpłat od kupujących – kliknij na numer płatności
- w zakładce Zamówienia – status wpłaty zobaczysz przy każdym zamówieniu.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
dostałem wiadomość na mail, że opłacone ale tutaj mam tylko rozpoczętą 😞

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@macius930 Zablokowaliśmy już konto tego Kupującego. Jeśli zalogowałeś się do swojego banku po kliknięciu w link, to zmień proszę swoje dane do logowania. Przeskanuj też komputer programem antywirusowym 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@macius930 skoro miał konto zweryfikowane na allegro, to śmiało na policję allegro weryfikuje użytkowników telefon + przelew więc bez problemu go namierzą 😄
Κώστας
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@macius930 Jedyne co możemy Ci polecić, to sprawdzać środki na swoim koncie
Jeżeli nic Ci nie wpłynęło, to po prostu nie ma kasy. Jest to spory problem głównie związany z transakcjami Steam, bo odbywają się poza Allegro. Często nawet wysyłane są wiadomości przez SMSy "ponoć od Allegro", niektórzy nawet wysyłają po prostu wiadomość przez Centrum Wiadomości.
Sprawdzaj wpłaty tylko i wyłącznie przez swoje konto Allegro, bo nawet takiego maila jest bardzo łatwo podrobić, odpowiadając na otrzymaną wiadomość od Allegro z zakupem:
- oszust kupuje u Ciebie przedmiot, ale nie opłaca
- otrzymuje on maila od Allegro, że "kupił przedmiot"
- odpowiada na niego, przez co mail wychodzi z serwera Allegro do Ciebie (podrabiając treść, bo ma Twoje dane) wiadomość przechodzi test uwierzytelnienia
- Ty otrzymujesz wiadomość, że kupujący [x] zapłacił za przedmiot
- Ty wysyłasz przedmiot
Dotyczy to głównie wysyłek elektronicznych, bo jeżeli wysyła się zwykły towar, to zintegrowane systemy przewoźników nie powinny przepuścić zamówienia, bo nie są opłacone.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Niestety nie sprawdziem tego wczesniej dzieki za pomoc