Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
W jaki sposób są liczone transakcje do DAC7?
Mam parę rzeczy na sprzedaż na allegro lokalnie i rok czy dwa lata wcześniej dochodziło do takich sytuacji, że kupujący klikał "KUP TERAZ" i nie płacił za przedmiot.
Czy jeśli wystawię aukcję, kupujący za nią nie zapłaci to jest to liczone do limitu?
Czy do limitu są liczone tylko i wyłącznie aukcje, które są opłacone?
Trochę czasu już nie sprzedawałem a temat DAC7 dużo osób interpretuje na swój sposób.
Jeśli sprzedajesz na Allegro Lokalnie, będziemy przekazywać organom podatkowym informacje o transakcjach:
W raporcie uwzględniamy tylko zrealizowane transakcje.
Czyli w tym wypadku kupujący nie płaci za przedmiot - transakcja niezrealizowana czyli nie jest raportowana do DAC7?
Przykładowo wystawionych jest 31 aukcji, wszystkie są zakończone przyciskiem KUP TERAZ, ale są nieopłacone. W takim wypadku żadna z nich nie jest raportowana?
@sebastian_sun19 Tak jak napisałam wyżej, raportowane są transakcje opłacone. Tutaj znajdziesz więcej informacji.
oraz
To są treści z dwóch przykładowych wątków, z których wynika, że raportujecie także transakcje, które nie są opłacone i SĄ one WLICZANE do limitów.
Pani informuję mnie, że są raportowane tylko transakcje opłacone.
Więc jak to jest?
@sebastian_sun19 Doprecyzuję tę kwestię i wrócę z odpowiedzią.
Ok, czekam na informację.
Ilość transakcji nie ma znaczenia w kontekście raportu DAC7. Ustawodawca posłużył się terminem "czynności" a to nie jest to samo co "transakcji".
Tak więc jeżeli miałeś 30 lub więcej czynności związanych ze sprzedażą, to podlegasz raportowaniu. Ustawa nie przewiduje też czegoś takiego jak anulowanie czy zwrot.
Czyli tak jak wcześniej napisałem przykład, wystawisz 30 aukcji. Wszystkie aukcje będą zakończone przyciskiem KUP TERAZ, żadna z nich nie będzie opłacona.
Według tego co napisałeś/aś, mimo braku jakiegokolwiek przychodu/zysku, wystawienie 30 lub więcej aukcji skutkuje raportowaniem DAC7 do US. Ponieważ wykonałem 30 czynności.
A wyżej Pani moderator napisała, że raportowane są tylko transakcje OPŁACONE.
Więc gdzie leży prawda?
@sebastian_sun19 Wracam z odpowiedzią. Sposób liczenia limitów i raportowania się nie zmienił. Na wskazanych przez Ciebie screenach jest poruszony temat allegro.pl/cz/sk/hu - do limitów (po których przekroczeniu prosimy o uzupełnienie danych) są liczone wszystkie transakcje na allegro.pl/cz/sk/hu (także te nieopłacone) oraz wszystkie sfinalizowane (opłacone z góry lub płatność za pobraniem/odbiór osobisty)
Z Lokalnie do raportu są przekazywane wspomniane transakcje pomniejszone o te, do których przyznaliśmy zwrot prowizji.
Czyli na allegro lokalnie, aukcja zakończona przyciskiem KUP TERAZ, ale NIEOPŁACONA jest wliczana do limitu i raportu DAC7 czy dopiero jeśli kupujący opłaci aukcję to taka transakcja jest liczona?
Dopytuję o to z tego względu, że często zdarzało mi się, że ludzie nie wiem czy po złości czy po prostu się rozmyślali, klikali KUP TERAZ, aukcji nie opłacali i wtedy taka aukcja może wchodzić do limitu mimo, że nie uzyskałem z niej żadnych przychodów.
Cześć @sebastian_sun19,
Jeśli zostanie zakończona i nieopłacona na Allegro Lokalnie - nie jest liczona ani do limitu, ani do raportu.
Jeśli zostanie zakończona i opłacona - jest liczona do limitu i do raportu.
Jeśli zwrócimy prowizję - nie ma wpływu na limit i zostanie usunięta z raportu.
@matt_rose
I to jest konkretna rzeczowa odpowiedź!
Wszystko jasno opisane, dziękuję za informację 🙂
@matt_rose na swojej stronie Tutaj
podajecie inną informację:
"Przy sprawdzaniu limitu bierzemy pod uwagę liczbę transakcji i wartość sprzedaży na wszystkich kontach sprzedającego Allegro i Allegro Lokalnie. W ramach limitu uwzględniamy też transakcje, które nie zostały opłacone przez kupującego. "
z podanych tam informacji wynika, że transakcje nieopłacone nie są raportowane, ale są liczone do limitu
więc może zdecydujcie się na jedną spójną wersję ...
Też to czytałem, ale wychodzi na to, że jest inaczej tak jak napisał moderator. Jedyna kwestia to tylko taka by to przetestować osobiście...
@matt_rose niech serwis się zdecyduje co robi
@ja_Nitka @sebastian_sun19 @RED tutaj kluczową różnicą jest to, czy mówimy o sprzedaży na Allegro, czy na Allegro Lokalnie. Tak jak napisał Mateusz, w przypadku nieopłaconego zamówienia na Allegro Lokalnie transakcja nie jest liczona ani do limitu, ani do raportu.
W przypadku nieopłaconego zamówienia na Allegro.pl/cz/sk/hu taka transakcja jest liczona do raportu (chyba że sprzedający otrzyma rabat transakcyjny).
Zaktualizujemy informacje w podlinkowanym artykule, aby nie budził wątpliwości.
Nie łudź się, że to prawda.
Wiele osób, w tym ja, otrzymało już wezwania z Urzędu Skarbowego.
Okazuje się, że przekazane dane są zawyżone – uwzględniono w nich również transakcje anulowane lub zwrócone.
Dlatego to, co piszą tutaj, niestety nie jest zgodne z rzeczywistością. Rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej – i to Ty musisz się potem tłumaczyć w urzędzie i udowadniać, że te kwoty nie odpowiadają faktycznym wpływom.
ja tak miałam od maja się to wlecze tragedia jak tak ma być co roku to ja dziękuje
inni tez zgłaszali błędy mieli poprawić raporty minęło 1,5 mca i nikt nic nie skorygował
Na szczecie te kobiety w US wiedzą o tym i pomagają to ogarnąć
tyle ze to stres
No i teraz jest zagwozdka, moderatorzy napisali, że anulowane i zwrócone aukcje nie są liczone, a z Twojego przykładu wychodzi, że tak nie jest...
Ile z 30 aukcji było opłaconych a ile anulowanych czy zwrotów?