Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, cały czas wchodzi ta dyrektywa DAC7, jest nieco opóźniona ale ma być od połowy roku tego jakoś aktywna (podobno) i ma działać też wstecz....
Sprzedaje na mała skalę, tylko rzeczy z domu, posiadane dłużej niż pół roku, ale i tak nie chciałabym mieć wezwania i nie chciałabym musieć udowadniać fiskusowi, żę je posiadałam dłużej.,..
W związku z tym mam pytanie.
Jak liczone jest te "30 przedmiotów"?
"- Dyrektywa DAC7 oraz projekt ustawy zobowiązują platformy typu marketplace do raportowania informacji o sprzedających, którzy w danym roku kalendarzowym zrealizują minimum 30 transakcji lub gdy kwota transakcji netto (po odliczeniu należności względem Allegro) przekroczy 2000 euro."
Na Allegro Lokalnie ktoś zalicytował przedmiot, wygrał, nie wpłacił - liczy się to?
Na Allegro lokalnie ktoś kupił 3 różne przedmioty Kup Teraz z łączoną przesyłką - to jedna transakcja czy trzy?
Na Allegro lokalnie wystawiłam trzy sztuki w jednej ofercie - ktoś kupiłna raz dwie z nich - to jedna transakcja czy dwie?
Z góry dziekuje!
Dzień dobry @Client:116623715! Przykro mi, ale jako Allegro nie możemy udzielać porad księgowych. Najlepiej, abyś skontaktował się z osobą, która zajmuje się księgowością.
@la_nika Raczej powinniście mieć nad tym kontrolę ,bo to Wy raczej według tych dyrektyw macie zgłaszać podejrzanych sprzedających ,którzy przekraczają ustalony limit. Jeśli ma być tak jak myślę to portal decyduje kogo już trzeba zgłosić .
@Client:116623715 @kolekcjoner608 nie znamy jeszcze ostatecznego brzmienia polskich przepisów, a to od nich zależeć będzie sposób raportowania, więc na razie nie możemy nic konkretnego odpowiedzieć.
Podsumowując:
1. nie możecie mi powiedzieć kiedy przekroczę limit
2. ale ten limit i tak mogę przekroczyć nieświadomie (nawet na dzień dzisiejszy)
3. i jeśli go przekroczę (powiedzmy jutro), a ustawa wejdzie za pół roku to i tak mnie zgłosicie?
Czyli prawo działa wstecz? No, to już jest rozbój w biały dzień. Wygląda na to, że dla typowego kowalskiego handel w internecie w 2024 jest martwy.
A nie lepiej uczciwie rozliczyć PIT-a rocznego. Sama dyrektywa nie nakłada żadnych nowych podatków czy obowiązków. Po prostu skończyły się oszukiwanie skarbówki.
ale co mam rozliczyc, jak nawet prawnik mowil, ze zbycie rzeczy z domu po pol roku nie rodzi obowiazku podatkowego? tu chodzi o to, ze kazdy grzmi ze trzeba miec paragony na rzeczy by wykazac ze sie je mialo dluzej, a nikt zdrowy psychicznie nie trzyma paragonow na rzeczy z domu sprzed lat
Będą raportowane wszystkie transakcje powyżej limitu. Jednakże samo raportowanie, nie powoduje od razu konieczności zapłaty podatku. Jak samemu pisałeś, musi być osiągnięty dochód oraz sprzedaż musi nastąpić przed upływem 6 miesięcy (są wyjątki od tego). Z raportu niestety nie ma możliwości tego stwierdzić.
W przypadku zaś działalność nierejestrowanej zawsze trzeba rozliczyć podatek od sprzedaży, nie obowiązuje tu 6 miesięczny termin po upływie którego nie rozlicza się sprzedaży w PIT-cie rocznym.
I tutaj też raport DAC7 nie powie skarbówce, czy była to sprzedaż prywatna czy w ramach działalności nierejestrowanej.
@pecela @Client:116623715 @Nikifor67 @Health___Beauty @la_nika Jako ciekawostkę podam Wam fakt, że np. e.Bay.de informuje sprzedawcę, że przekroczył limit, i prosi o potwierdzenie, że dane pozostawione przez niego w serwisie są prawidłowe
@pecela @TomBanknoter to jest babol i niestety wylanie dziecka z kąpielą. Jeszcze w zeszłym roku jakiś jajogłowy wypowiadał się że wprowadzą i wtedy zobaczą jak dopasować ją do rynku (nie przypomina to działań allegro ? 🤔😄 ). Nie potrafił odpowiedzieć np co z rodzicami którzy mają małe dzieci i non-stop kupują i sprzedają używane ciuszki, co z kimś kto np zbiera szklanki czy inne kolekcje i postanawia przeorganizować zbiór i jednorazowo sprzedaje kilkadziesiąt podobnych przedmiotów, co z kimś kto remontował mieszkanie i została mu np farba - sprzedaje poniżej kosztów zakupu aby się pozbyć (ma paragon) ale ponieważ nie upłyneło pół roku - musi zapłacić podatek dochodowy od straty.. itp itd...
@pinsplash Mieszasz różne pojęcia. Jeśli sprzedaje poniżej kosztów zakupu, to nic nie musi płacić, bo się osiągnął dochodu - niezależnie od tego, jak długo trzymał. Poza tym jest kwota wolna.
Należy tez pamiętać, że są to przepisy ogólnoeuropejskie, i Polska jest chyba ostatnim krajem, które je wprowadza w życie. Sprzedający np. na Delcampe (zarejestrowany w Belgii) już za poprzedni rok dostawali zestawienia DAC-7.
Btw. ciekawe, czy Allegro będzie informować sprzedawców, że wysłało ich dane do US?
W Państwie Prawa i rzekomo praworządnej UE prawo nie powinno działac wstecz, tylko z chwila ratyfikowania, czyli 01 lipca 2024 roku!!! a w tym konkretnym przypadku prawo zadziała 18 miesiecy wstecz!!! i fiskus zgodnie z ustawa powinien otrzymać wykaz transakcji zrealizowanych w 2023 roku, jezeli uzytkownik przekroczył 30 transakcji w roku nawet nie przekraczając limitu 2000 euro czyli bezpiecznie 8000 zł!!
@Nikifor67 Literalnie rzecz biorąc, prawo nie działa tu wstecz. Ustawa nie zmienia przepisów podatkowych i de facto w ogóle nie dotyczy sprzedających. Ona nakłada tylko dodatkowe obowiązki na właścicieli platform handlowych odnośnie sprawozdawczości. Mają teraz wysłać do US informacje, które i tak mieli obowiązek przechowywać.
artykul jest z paywallem, mozna przeczytac tylko pierwszy akapit - kryptoreklama?