Witam,
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Od sierpnia tego roku, zacząłem sprzedaż elektronarzedzi i akcesoriów na allegro. Przez 4 miesiące miałem 100% pozytywnych ocen. Nawet jak była jakaś pomyłka w opisie, to dosyłałem brakujące elementy zestawu na swój koszt. Niestety wyśledził mnie pewien oszust, tzw. firma "krzak" (9 ocen i każda 1.0). Firma ta kupiła u mnie wiertła o wartości 5 zł i wystawiła negatywną ocenę, której powodem jaki zaznaczono był "Podejrzewam, że produkt nie jest oryginalny", co oczywiście jest absurdem, bo nikt by nie podrabiał wierteł o wartości 5 zł. Mam również na ceryfikat od producenta na oryginalność towaru i faktury zakupowe. Zadzwoniłem więc do kupującego, a ten oznajmił mi, że jeśli mi zależy na usunięciu oceny, to płacę mu 480 zł i ocena znika. Wiadomo, że rozmowa telefoniczna nie była by żadnym dowodem dla allegro, więć poprosiłem by napisał mi tę kwotę w smsie w wolnej chwili, bym nie zapomniał zrobić mu tego przelewu. Oczywiście Pan napisał w sms kwotę. Niestety allegro spławiło mnie, że to nie jest dla nich wystarczający dowód. Reasumując, tego typu szantaże jak rozumiem są na tej platformie całkowicie legalne a oszuści bezkarni. Czy miał ktoś może podobny problem ? W załączniku oceny tej firmy \ kupującego w internecie i sms z próbą wyłudzenia kwoty za usunięcie oceny.

@Fach_Handel jak to pierwsza negatywna ocena z 30 dni to nie liczy się do statystyki. Grzecznie odpowiedz i tyle.
Masz dowód w postaci wiadomości może warto iść w tym kierunku bo jak ty mówisz "oszust" a on mówi znieważyłeś mnie.
To kto tu ma racje?
Zostaje tylko
Temida
Niestety się liczy. Ocena spadła ze 100% na 99,4%.
@Fach_Handel, już to weryfikuję i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
Cześć, @Fach_Handel. Przykro mi, jednak na podstawie tej wiadomość nie możemy podjąć decyzji o ograniczeniu konta kupującego. Nie mogę ingerować w decyzje naszego działu bezpieczeństwa.
Ten komentarz nie ma wpływu na Twoją jakość sprzedaży, ponieważ to pierwsza negatywna ocena z ostatnich 30 dni.
Ale ja nie wnoszę absolutnie o ograniczenie konta kupującego. Chcę tylko by sprawiedliwie ta ocena mi zniknęłam z konta. Nie rozumiem po prostu dlaczego ktoś w tak łatwy sposób może krzywdzić na tym portalu. Ja rozumiem, że kupujący (klient) jest najważniejszy i sam jestem tego samego zdania. Nie raz dosyłałem akumulatory za darmo, bo w katalogu allegro np. był błąd że dany zestaw jest sprzedawany z dwoma, a powinien być z jednym (bo były błędy w katalogu allegro, a po stronie sprzedawcy jest obowiązek weryfikacji, nawet jak wystawiam po 50 ofert na raz z automatu). Zależało mi, po prostu by mieć te 100% pozytywnych ocen i utrzymać ten wynik do końca roku. A tu ktoś po prostu na tym żeruje (na takich sprzedawcach wysoko ocenianych), kupuje wiertła, wystawia bez żadnego uzasadnienia lub kłamliwie negatywną ocenę i próbą wyłudzenia pieniędzy proponuje jej usunięcie.
Zapomnij. Oni mają swoją własną rzeczywistość. Spadek oceny ze 100% do 9x% procent to dla nich brak wpływu na ocenę a szantaż to dozwolona praktyka. Zupełna odklejka.