anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego allegro jest bezradne jeśi chodzi o oszustów.

Fach_Handel
#7 Wielbiciel

Witam,

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Od sierpnia tego roku, zacząłem sprzedaż elektronarzedzi i akcesoriów na allegro. Przez 4 miesiące miałem 100% pozytywnych ocen. Nawet jak była jakaś pomyłka w opisie, to dosyłałem brakujące elementy zestawu na swój koszt. Niestety wyśledził mnie pewien oszust, tzw. firma "krzak" (9 ocen i każda 1.0). Firma ta kupiła u mnie wiertła o wartości 5 zł i wystawiła negatywną ocenę, której powodem jaki zaznaczono był "Podejrzewam, że produkt nie jest oryginalny", co oczywiście jest absurdem, bo nikt by nie podrabiał wierteł o wartości 5 zł. Mam również na ceryfikat od producenta na oryginalność towaru i faktury zakupowe. Zadzwoniłem więc do kupującego, a ten oznajmił mi, że jeśli mi zależy na usunięciu oceny, to płacę mu 480 zł i ocena znika. Wiadomo, że rozmowa telefoniczna nie była by żadnym dowodem dla allegro, więć poprosiłem by napisał mi tę kwotę w smsie w wolnej chwili, bym nie zapomniał zrobić mu tego przelewu. Oczywiście Pan napisał w sms kwotę. Niestety allegro spławiło mnie, że to nie jest dla nich wystarczający dowód. Reasumując, tego typu szantaże jak rozumiem są na tej platformie całkowicie legalne a oszuści bezkarni. Czy miał ktoś może podobny problem ? W załączniku oceny tej firmy \ kupującego w internecie i sms z próbą wyłudzenia kwoty za usunięcie oceny.o firmiesms

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Fach_Handel jak to pierwsza negatywna ocena z 30 dni to nie liczy się do statystyki. Grzecznie odpowiedz i tyle.

Masz dowód w postaci wiadomości może warto iść w tym kierunku bo jak ty mówisz "oszust" a on mówi znieważyłeś mnie.
To kto tu ma racje? 

Zostaje tylko

TemidaTemida

oznacz moderatorów

Fach_Handel
#7 Wielbiciel

Niestety się liczy. Ocena spadła ze 100% na 99,4%.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane

@Fach_Handel, już to weryfikuję i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MiMary

Cześć, @Fach_Handel. Przykro mi, jednak na podstawie tej wiadomość nie możemy podjąć decyzji o ograniczeniu konta kupującego. Nie mogę ingerować w decyzje naszego działu bezpieczeństwa. 

Ten komentarz nie ma wpływu na Twoją jakość sprzedaży, ponieważ to pierwsza negatywna ocena z ostatnich 30 dni. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Fach_Handel
#7 Wielbiciel

Ale ja nie wnoszę absolutnie o ograniczenie konta kupującego. Chcę tylko by sprawiedliwie ta ocena mi zniknęłam z konta. Nie rozumiem po prostu dlaczego ktoś w tak łatwy sposób może krzywdzić na tym portalu. Ja rozumiem, że kupujący (klient) jest najważniejszy i sam jestem tego samego zdania. Nie raz dosyłałem akumulatory za darmo, bo w katalogu allegro np. był błąd że dany zestaw jest sprzedawany z dwoma, a powinien być z jednym (bo były błędy w katalogu allegro, a po stronie sprzedawcy jest obowiązek weryfikacji, nawet jak wystawiam po 50 ofert na raz z automatu). Zależało mi, po prostu by mieć te 100% pozytywnych ocen i utrzymać ten wynik do końca roku. A tu ktoś po prostu na tym żeruje (na takich sprzedawcach wysoko ocenianych), kupuje wiertła, wystawia bez żadnego uzasadnienia lub kłamliwie negatywną ocenę i próbą wyłudzenia pieniędzy proponuje jej usunięcie. 

oznacz moderatorów

Jasiukiewicz_M
#8 Zapaleniec

Zapomnij. Oni mają swoją własną rzeczywistość. Spadek oceny ze 100% do 9x% procent to dla nich brak wpływu na ocenę a szantaż to dozwolona praktyka. Zupełna odklejka. 

oznacz moderatorów

Fach_Handel
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

W dniu wczorajszym kupujący podał niższą kwotę za usunięcie oceny (załącznik). Jak rozumiem, to nadal nie jest dla Państwa dowód, że jestem szantażowany wystawieniem mi negatywnej oceny za nic i że za pieniądze wymaga się ode mnie jej usunięcia ?

P.S: Wczoraj kupujący podał kolejną kwotę za usunięcie oceny (załącznik). Tym razem niższą, bo być może z końcem roku potrzebuje pieniędzy... 

To życzę by w Nowym roku, w Państwa serwisie zapanowała w końcu jakaś sprawiedliwość i traktowali Państwo swoich sprzedawców również z szacunkiem, a nie stawali zawsze tylko i wyłącznie po stronie kupujących, których niestety nie można już oceniać w waszym serwisie, a którzy to nie zawsze są do końca uczciwi... @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  kolejna propozycja.jpeg

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@Fach_Handel Twoja sprawa ponownie trafiła do zespołu odpowiedzialnego za weryfikację tego typu komentarzy, więc na razie poproszę Cię o cierpliwość. Odpowiedź od nas otrzymasz w korespondencji mailowej, którą prowadzimy z Tobą w tym temacie. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Fach_Handel
#7 Wielbiciel

Dostałem już odpowiedź... Państwa serwis nie wykazał niestety absolutnie nadal żadnej pomocy w sprawie, mimo wniesienia nowych i twardych dowodów w postaci zrzutów ekranu smsów i korespondencji z kupującym. Mimo że kupujący skrzywdził mnie bezpodstawnie wystawiając negatywną ocenę pod pretekstem jej usunięcia za pieniądze, tym samym zaniżając mi średnią ocen ze 100% na 99,5% bezpodstawnie wystawionym komentarzem i niczym nie podpartym, allegro nie pomogło mi i nie usunęło oceny która była wystawiona tylko i wyłącznie jako element szantażu.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_HolaOla_ @MiMary proste pytanie - jak sprzedawca ma się bronić przed w/w sytuacją?

co robi w tym temacie allegro?

czy odpowiedź "nic" jest poprawna?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@RED 

My jako platforma mamy ograniczone pole działania w takich sytuacjach, bo to już sprawa, która w tym przypadku powinna być rozwiązana na drodze prawnej.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Taaaak, droga prawna

tylko przeciwko komu, organizatorowi sprzedaży?

Regulamin mówi jasno

Użytkownik nie może wykorzystywać Kont do dokonywania czynności stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. Niedopuszczalne jest:

e. wykorzystywanie Kont w celu manipulowania popularnością ofert, Sprzedających (w tym statystyk jakości Sprzedających) lub Ocen.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

i dalej

2.12.

W sytuacji, gdy Konto lub działalność Użytkownika w ramach Allegro wymaga dodatkowej weryfikacji danych, o których mowa w art. 2.1. lub 2.3, lub w przypadku powzięcia przez Spółkę uzasadnionych obaw co do bezpieczeństwa Konta lub Transakcji, dotyczących w szczególności nieuprawnionego przejęcia Konta przez inną osobę, lub w przypadku naruszenia Regulaminu przez Użytkownika, Spółka może:

a. uzależnić korzystanie z Allegro lub poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro od potwierdzenia przez Użytkownika odpowiednimi dokumentami jego wiarygodności, w tym tożsamości,

b. czasowo ograniczyć dostęp do poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro,

c. zawiesić na czas określony lub nieokreślony Konto Użytkownika,

d. zastosować mechanizmy lub narzędzia blokujące działanie botów lub innych narzędzi informatycznych lub programistycznych, o których mowa w art. 10.11.

Po ustaniu wyżej wskazanych okoliczności, Spółka zniesie przedmiotowe ograniczenia zastosowane wobec Użytkownika.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

i dalej odnośnie ocen produktu

11.6.

Oceny Sprzedającego i odpowiedzi powinny być zgodne z rzeczywistym przebiegiem Transakcji, nie mogą naruszać obowiązujących przepisów prawa (w tym praw podmiotów trzecich, dóbr osobistych, praw własności intelektualnej, danych osobowych, stanowić czynu nieuczciwej konkurencji)

11.7.

Kupujący nie może uczestniczyć w Transakcji wyłącznie w celu wystawienia Oceny Sprzedającego (tj. aby manipulować Oceną Sprzedającego lub aby uzyskać korzyść finansową lub inną).

11.13.

Opinia o Produkcie nie może naruszać obowiązujących przepisów prawa i postanowień Regulaminu. Do zasad zamieszczania Opinii o Produkcie stosuje się odpowiednio art. 11.6 i 11.7 Regulaminu.

11.14.

W uzasadnionych przypadkach Spółka może usunąć taką treść albo uniemożliwić Kupującemu wystawienie Opinii o Produkcie, gdy:

b. nie dotyczy Produktu, a wyraża wyłącznie opinię na temat samej Transakcji i jej realizacji przez Sprzedającego (np. dostawy, obsługi klienta),

f. Spółka zweryfikuje, że Transakcja nie doszła do skutku i Kupujący nie odebrał przesyłki zawierającej Produkt,

g. treść Opinii o Produkcie wskazuje, że Produkt nie jest oryginalny, a Spółka zweryfikuje takie twierdzenie jako fałszywe,

i. istnieje uzasadnione podejrzenie, że opinia została wystawiona wyłącznie celu manipulowania statystykami Produktu (ich sztucznym zawyżeniem lub zaniżeniem),

więc niech ktoś ruszy u was w serwisie przysłowiową d.. ę

i zastosuje regulamin który sami stworzyliście

wystarczy tylko chcieć

oznacz moderatorów