Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy naprawdę nie ma sposobu na wyeliminowanie tej przypadłości? To jest dramat jak dużo osób zwraca kupioną książkę, bo tym handluje, używanymi książkami. To jest totalnie nie fair. Rekordzista zgłosił zwrot 14 dnia czyli ostatniego gdy takie zgłoszenie mógł zrobić, a wysłał po kolejnych 14 dniach czyli znów ostatniego kiedy powinien wysłać zwracany towar. Czyli książkę miał prawie miesiąc u siebie, po czym dostaje pełen zwrot, a ja mu nie mogę nawet nawciskać, bo mi napisze złą opinię…
też tak macie?
zapomniałeś dodać, że zwraca towar wykorzystany - czyli przeczytany
@Antyk-Szelest Trafiłeś na takiego co sprzedawców książek traktują jak bibliotekarzy i do tego jeszcze z towarem dostarczanym pod nos . Książkę przeczyta i zwraca a potem się cieszy ile to książek "kupił" za darmo .
@Antyk-Szelest masz trzy opcje 🙂
1. brać na klatę jak teraz przed obawą 😞
2. zrezygnować ze smarta a tym samym zwrotów
3. potrącać za zagięcia, używanie, wyblaknięte kartki coś wymyślisz żeby oddać połowę kasy 😄
Ja potrącam w takich przypadkach w związku z utratą wartości książki. Najlepsze jest co w takich przypadkach robi allegro. Zwraca potrąconą kwotę kupującemu. To są jakieś jaja.
To jest jakaś opcja. Ktoś się od tego odwołuje, allegro lub kupujący, albo chce dowodów?
A książki i czasopisma nie podlegają przypadkiem pod towary z ograniczoną możliwością zwrotów? Też mam co chwilę sytuacje z wypożyczaniem ubrań i biżuterii na miesiąc. Allegro to toleruje.
@muscle_freak tylko czasopisma 🙂
Art. 38. 1. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem
przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do
umów:
o dostarczanie dzienników, periodyków lub czasopism, z wyjątkiem umowy
o prenumeratę;
wypożyczanie ubrań to jest standard, już nikt się z tym nie kryje, zerwane metki to norma a i zdarzają się pozostawione pieniądze czy klucze w kieszeni 🤣
@Antyk-Szelest @kostas11 @RED Naturalne skutki nadmiernego uprzywilejowania kupujących. Niestety, marne są widoki na zmianę. Urzędasy wymyślający te głupoty prędzej doprowadzą do upadku firm sprzedających niż zmądrzeją.
Problem nie jest w przepisach, tylko w Allegro. Kupujący wg. ustawy powinni zawsze w przypadku zwrotu sami opłacać sobie przesyłkę. To jedyny sposób na unikanie oszustw, nikt nie będzie wypożyczał, jeśli straci na tym prywatne pieniądze.
Na Allegro maja zwroty za darmo i to nawet jeśli nie kupili w SMART. Płaci za to sprzedawca w prowizjach. Gdyby w ramach SMART gwarantować tylko darmową dostawę, ale płatny zwrot to nie byłoby problemów z naciągaczami.
@Antyk-Szelest @TomBanknoter @kostas11 @muscle_freak Może jakby tacy klienci zrobili sobie jedną wielką wypożyczalnię z ich flagowego sklepu OSA to by zauważyli problem .