anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Fejkowe konto klienta?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Bardzo proszę o zweryfikowanie konta kupującej.

Najprawdopodobniej korzysta z niego inna osoba niż właściciel, (inny zamawiający) podany zagraniczny numer telefonu nie jest obsługiwany przez przewoźnika (InPost), na adres e-mail również nie otrzyma kodu QR, gdyż z informacji zwrotnej otrzymałem odpowiedź, że taki adres nie istnieje. 

Nie będzie miała możliwości odebrania przesyłki z paczkomatu, chyba, że kod QR InPostu do odbioru wyświetli się również w aplikacji Allegro i to pod warunkiem, że z niej korzysta.

konto klienta AgnMud

dotyczy zamówienia 

8a6d46a0-b56f-11f0-8c76-1178e51a7c75

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19
sklep_solpio
#15 Entuzjasta

zamówienie pewnie za pobraniem ?: )

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

@sklep_solpio na szczęście nie, ale jak mam wysłać kiedy marne szanse są na jego odbiór, a później kłótnie że nie dostałam, itp, etc, a może ktoś dostał się do czyjegoś konta i zamawia sobie na jego koszt?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Halfrunt to nie jest fejkowe konto, czy pisałeś do kupującej z prośbą o podanie polskiego numeru telefonu? 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

Nie odpowiada, a e-mail jest fałszywy, Wpisałem swój nr telefonu, jak będzie chciała i się odezwie to wówczas jej prześlę kod odbioru. 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Halfrunt  jeśli wyślesz mu na taki email bk2xxxxj54@allegromail.pl , to musi dojść, bo podczas zakładania konta raczej podał prawdziwy 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

@KOGIEL_T który się już wyłączył i nie został zaktualizowany. Odpowiadając na email z zakupem bez problemu dochodzą do kupującego (przy okazji zostawiając ślad w centrum wiadomości) w sytuacji gdy skrzynka jest skasowana to powraca wiadomość o błędzie. Klienci nie wiedzą często, że mają już nieaktualne emaile, pomaga wówczas Centrum wiadomości jeśli tam zaglądają. 

oznacz moderatorów
la_nika

@Halfrunt możesz jeszcze przez Centrum wiadomości wysłać informację do tej kupującej. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

tak wiem, to zrobiłem. 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

@la_nika czy mogę Ciebie prosić o interwencję w sprawie  Allegro One Box, DPD aby jednak ten kurier pofatygował się i odebrał dzisiaj przesyłki z punktu Allegro One Punkt -A009485 ul. Słowackiego 27/33, 01-592 Warszawa

, planowo mają być jutro u klienta, proszę Ciebie o interwencję w DPD bo jest jeszcze szansa by je zabrał ze Składnicy Harcerskiej dnia dzisiejszego. 

dotyczy paczek nr 

• A00315H7E6
  • A00313J286
  • A0030Z4A97
oznacz moderatorów
la_nika

@Halfrunt poprosiłam o interwencję w tej sprawie u Kuriera. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

@la_nika no i nie udało się, dzisiaj dopiero zabrał kurier, a klient wobec tego odstąpił od umowy z adnotacją (nie dotarła na czas)  Czy jest jakaś szansa, aby wpłynąć na kuriera DPD, aby później odbierał te paczki z punktu? chociażby 30min. - ten jeden punkt obsługuje mi Allegro One, Orlen Paczka i tylko DPD mam wrażenie, że specjalnie przychodzi 10 min. przede mną żeby nie zabierać tych paczek tego samego dna. Nawet DHL czeka na mnie obok przy żabce by odebrać paczki - a tu z DPD taki złośliwiec. 

oznacz moderatorów
la_nika

@Halfrunt, obawiam się, że nie mamy możliwości, aby tak sterować godzinami pracy kuriera, ale zgłosiłam to, ponieważ nadałeś przesyłki przed godziną graniczną. Mam nadzieję, że uda się to wyjaśnić z kurierem z Twojego rejonu. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@la_nika Z całym szacunkiem, jak sprzedający mają spełnić warunek wysyłki tego samego dnia, skoro firmy kurierskie nie przestrzegają godzin granicznych? Skoro Allegro narzuca przewoźników, to może powinno zobowiązać się do wypłacania odszkodowań za ich zaniedbania, a tym samym straty sprzedawców? Pomijam to, że zakupy po godzinach granicznych są traktowane przez Allegro praktycznie jako opóźnione.Do statystyk powinien liczyć się czas nadania, a nie czas zeskanowania przez kuriera.Logicznym jest, że zakup z godziny np. 19.00 nie wyjdzie w tym samym dniu, pomimo że mogę go nadać około 20 minut później.Jest to niestety mało uczciwe.

oznacz moderatorów
la_nika

@ART_FOTO rozumiem, że nie chodzi Ci o jakość sprzedaży tylko o warunki spełnienia wysyłki tego samego dnia, aby widoczna była informacja "kup do xx - dostawa jutro". 
W tej sytuacji jedyna, co mogę doradzić, to zmiana tej godziny o te pół godziny. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to idealne rozwiązanie, dlatego poprosiłam o zgłoszenie tej sytuacji w rejonie Halfrunt. 
Jeśli chodzi o jakość sprzedaży, to zamówienia opóźnione z winy przewoźnika możemy wykluczyć.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@la_nika Niestety ale nie o to chodzi.Jeżeli godziną graniczną jest 14.00, a ustawione mam zakupy do 11.00 gwarantujące wysyłkę w tym samym dniu, to odbiór przesyłek przez kuriera o godzinie np. 10.30 lub nawet 13.00 niweczy to wszystko, a tak niestety często się zdarza.

Pomijając to, tak jak napisałem wyżej, wszystkie zakupy dokonane po godzinie granicznej przewoźnika, a z możliwością nadania np. w automacie, w punkcie (nie zeskanowanie przez kuriera) w tym samym dniu, powinny być traktowane jako nadane w dniu zamówienia.

Przykład: zakup o godzinie 20.00.Nadanie w paczkomacie czy w punkcie 20.15.Zakup powinien zostać traktowany jako nadany natychmiast.Wiadomo, że kurier tej przesyłki już w tym dniu nie odbierze ale jaki wpływ na to ma sprzedający?

oznacz moderatorów
MiMary

Cześć, @ART_FOTO. Niestety nie mamy możliwości manipulacji godzinami podjazdów kurierów - terminy ich dostępności w danym obszarze wynikają z wolumenu zleceń i możliwości logistycznych. Natomiast godziny podjęcia przesyłki z automatu zależą od miejscowości (kodu pocztowego) i są ustalane przez przewoźnika. 

Przesyłka otrzymuje status wysłanej dopiero w momencie zeskanowania przez kuriera i raczej w najbliższym czasie ta zasada się nie zmieni. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

No właśnie jeśli mam pod nosem (0,5km) Punkt Allegro Delivery i praktycznie każdy rodzaj przesyłki mogę tam nadać do 15:00 (o co zabiega allegro - im późniejsza tym lepiej)- to z powodu DPD - przesuwam tę godzinę graniczną na 10:30, aby być pierwszym w kolejne w punkcie  z nadaniem, który otwierają o 11:00   (ze szkodą dla pozostałych Orlen, One)

W celu utrzymania późnej godziny granicznej w Allegro Delivery tak jak mam dla InPostu 15:00 musiały by być ustawione i przestrzegane późniejsze godziny graniczne dla odbioru przez DPD, albo możliwość wyłączenia DPD z dostaw Allegro u nadawcy. 

Z powodu DPD, traci na tym zarówno Orlen jak i Allegro One, a korzysta w tej przepychance InPost, jako jedyny wybierany w godzinach zamówień 11:00 - 15:00

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

paczka odebrana, tak więc strachy na lachy. 

oznacz moderatorów
Miketone_120
#7 Wielbiciel

Niestety, tak działają firmy przewozowe. W moim przypadku dotyczy to nadawania w paczkomacie Inpost. Godzina graniczna - 13.00. Podchodzę do paczkomatu o 11.45, a tam kurier już "wybiera" paczki. Pytam więc, jak to jest z tymi godzinami granicznymi i czy po 13-tej jeszcze raz podjedzie po przesyłki. Otrzymałem odpowiedź, że jego nie interesują jakieś godziny graniczne, a przesyłki z paczkomatu odbiera kiedy jemu pasuje i gdy akurat ma na to czas. Od tej chwili ustawiłem na Allegro godz. 11.00 i maksymalnie o 11.15 staram się już być pod paczkomatem. Ale to chyba nie tak powinno działać. Tym bardziej, że już o tej wspomnianej 11.15 zdarzało mi się zastać tam kuriera (szczególnie w piątki), który ochoczo wyciągał przesyłki z maszyny i "przy okazji" osobiście skanował moje paczki przed wrzuceniem ich bezpośrednio do samochodu. No cóż - życie.

oznacz moderatorów