anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie od umowy

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Reklamacja odmowna uszkodzenie przez klienta oczywiscie to uzasadnilem przeslalem zdjecia teraz po 4 mc klient odstąpił od umowy I dal mi na zwrot pieniędzy 14 dni .Co powinienem zrobić czy mam odpisać tz. odrzucic jako reklamację czy jako odstąpienie od umowy 

oznacz moderatorów
75 ODPOWIEDZI 75

az1rael
#21 Demiurg#

Reklamacje i odstąpienie odrzucasz powód roszczenia konsumenta zostały pokryte w całości z allegro protect kupujący zgodnie z regulaminem uslugi nie jest już właścicielem przedmiotu, jak założy sprawę w sądzie to oskarżenie o wyludzenie na policji i siedzi na tyłku i kwiczy 

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Pisałem w tej sprawie do allegro protec ale dostałem odpowiedz że gościu otrzymał rekompensatę a ja sam mam się z nim dogadać. Gościu straszy sądem że ma otrzymać zwrot za piłę w ciągu 14 dni bo protec dalo mu rekompensatę I kazali sobie odebrać towar od nas po nieuznanie reklamacji a myśmy mu 4 mc temu celowo uszkodzili ten towar i dlatego mamy mu zwrócić pieniądze. B o to był zakup dla mamy a on jest kierowcą jeździ za granicą i nie mógł wcześniej tego towaru sprawdzić. A faktura wystawiona na firmę a zakup dla mamy.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Kupujący jest zobowiązany do natychmiastowego poinformowania Spółki, jeśli w okresie po wysłaniu Formularza zajdą jakiekolwiek zdarzenia powodujące, że jego roszczenie względem Sprzedającego ulegnie zmianie. W szczególności, jeśli otrzyma jakąkolwiek rekompensatę bądź odszkodowanie, bądź gdy Sprzedający naprawi w części bądź całości szkodę, którą poniósł Kupujący, lub jej skutki

https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/9#czesc-iv-rozpatrzenie-zgloszenia-o-przyznanie-rekompensaty

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Ja już nawet przesyłałem to odstapienie od umowy które otrzymałem od tego gościa do konsultanta Allegro ale napisali mi że gościu może na drodze sądowej dochodzić roszeczen .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@LEW433 nie ten punkt

W razie gdy Kupujący otrzymał świadczenie nienależne bądź Sprzedający naprawił powstałą szkodę, Kupujący zobowiązany jest do niezwłocznego, nie później niż w terminie 7 dni, zwrotu otrzymanej od Spółki rekompensaty na rachunek o numerze PL - 63 1140 1124 0000 5165 0800 1010, CZ - IBAN: CZ4926000000002554730100, kod SWIFT: CITICZPX, SK - PL92 1140 1124 0000 5165 0800 1070, SWIFT: BREXPLPWXXX, HU- PL27 1140 1124 0000 5165 0800 1076, SWIFT: BREXPLPWXXX.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie zgadzam się, dostał rekompensatę od sprzedającego- zwrócony towar.

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Teraz nie pisze przez allegro tylko wysyła mi przez wiadomości allegro to nie interesuje czy ja mogę wrócę pieniądze czy nie bo już pisałem czy jak mu zwrócę to czy gościu powinien do 7 dni zwrócić to protec bo taki jest regulamin to mi odpowiedzieli ze nie musi. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Wiaterek1973 musi, musi i go zwindykują jak w zębach nie odda. Niech zaklada sprawę w sądzie dostanie zarzuty z kk za wyłudzenie i oszustwo i się skonczy rumakowanie

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

To jest odp od allegro jak zapytałem czy kupujący ma prawo oddać rekompensatę do protec

Nie, nie będziemy wymagać od kupującego zwrotu rekompensaty z Allegro Protect. Jeśli zdecydujesz się na zwrot środków kupującemu to jest to wyłącznie Twoja decyzja i w żaden sposób nie jest związana z wypłaconą przez nas rekompensatą. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Nic mu nie oddawaj

@msniezek wasi pracownicy już przechodzą sami siebie i nawet nie uznają regulaminu protecta wg was kupujacy może wyłudzić od was na ciastko i jeszcze rościć sobie wypłaty za ciastko od sprzedawcy rzucając groźby to już nawet przekracza poziom patologii

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

No tylko nie wiem jak to odrzucić tu zakup na firmę chodź on twierdzi że dla mamy ja wystawiłem fakturę tu zwrot z protec a tu zarzuty że 4 mc temu kurier mu przywiózł piłę celowo uszkodzoną a on ją rozkręcił i sprawdził dopiero teraz .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Wiaterek1973 primo ma ustawowy określony w prawie pocztowym obowiązek sprawdzenia towaru w terminie 7 dni od doręczenia a 4 miesiące po więc wg tegoż prawa pocztowego doszło do niego to co trzeba w stanie takim w jakim dojść miało tzn brak wniesienia zastrzeżeń do odbioru paczki o sporządzenia protokołu z tymi zastrzeżeniami. Secundo niech zaklada sprawę wszelkie koszty ponosi on tj zalożenie sprawy, adwokat, udanie się do miejsca zamieszkania twojego do właściwego sądu rejonowego bp wziął zakup na firmę więc rzecznik i uokik tego nawet palcem nie tkną i nie przysługuje mu ochrona wynikająca z ustawy konsumencliej w tym tryb sądowy z nia związany ktory jest za friko. Tertio w myśl kodeksu postępowania cywilnego o przejmowaniu zadłużenia allegro przystąpiło do długu patrz regulamin prptect i zwolnilo ciebie z tego długu tekstem że nie wymagają splaty od coebie tej kwoty za protect więc prawnie ty miałes roszczenie od kupującego wchodzi allegro i dopisuje się do roszczenia i odpowiadacie za nie przed kupującym po polowie. Allegro splaca roszczenie i zwalnia was z niego u kupującego więc nic mu nie jesteście winni ale ty masz dlug u allegro następnie allegro zwalnia cię z tego długu u siebie. Nic nie jesteś dłużny allegro ani kupującemu art 508 i chyba 519 kc. Quatro odrzuć roszczenia raz a dobrze w terminie 14 dni na piśmie zarówno reklamację jak i wynikające z niej odstapienie -powód dług wynikajacy z umowy kupna sprzedaży rzeczy został zaspokojony wzgledem kupującego w dniu wyplaty przez allegro rekompensaty z protecta w kwocie xxx. Zgodnie z regulaminem uslugi protect allegro stalo się dłużnikiem kupującego z chwila przystapienia do zadlużenia tj naprawy szkody wynikającej z rozpatrywanej reklamacji w dni [data 1 reklamacji] następnie dokonało splaty dlugu zwalniając siebie i sprzedawcę z wszelkich roszczeń wzgledem obu podmiotów. Umowa kupna sprzedaży miedzy firmami stala sie niewazna z chwilą wyplaty kwoty protect przez allegro w swoim i twoim imieniu. Zgodnie z zapisami kc strony powinny oddać sobie świadczenia wzajemne czyli skoro on odzyskał kase to zwraca piłę (piła jest twpja i allegro po polowie) skoro przedmiot umowy nie jest jego własnością nie ma on prawa do roszczeń z nim związanych. Potem dopisz że nie wymagasz zwrotu piły i moze sobie ją zutylizować we wlasnym zakresie. I że decyzja twoja jest ostateczna i czekasz na sprawe w sądzie jeśli ma cos do dodania.

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Bardzo Dziękuję. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Wiaterek1973 prawnikiem nie jestem napisałem w myśl własnego rozumienia przepisów których używam. Skonsultuj sobie to z prawnikem ale nie wydaje mi się by pozew zakladał o wartość tej piły ile zaplącił bo w razie przegranej zaplaci wszystkie koszta sądowe a cieżar dowodu w procesie cywilnym lezy po stronie pozywajacego

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Tak podjadę jutro do prawnika wiesz śmieszna sprawa bo ta Piła kosztowała 319 zł i dlatego się zastanawiamem na zwrotem ale z drugiej strony jak zwrócę to gościu znajdzie następnego jelenia i tak będzie wyłudzał. Najlepiej bo mi napisał że Rzecznika i on tę sprawę poprowadzi jak mu środków nie zwrócę a dowód zakupu przesłał zdjęcie zakupu z allegro  Nie FV którą  wystawiłem.Jeszcze pomylił daty że ową piłę kupił 30.08.2025 a zwrot który odebrał po reklamacji to zauważył w Listopadzie 2025.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Rzecznika oszuka to rzecznik wyjdzie na **piiip**ę. Przedstawisz fakturę w sądzie i po sprawie zakup firma firma

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Wiaterek1973 masz jego nip to sprawdź w ceidg czym się zajmuje

oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec#

Przewóz osób i naprawa maszyn 

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@az1rael dzięki za wywołanie mnie, ale nic takiego nie miało tu miejsca.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#11 Animator#

@Wiaterek1973 "I teraz w tym odstąpieniu piszę że kupił dla mamy"

Kupił na firmę i mówi, że tak na prawdę to dla mamy? To uświadom go, że przyznał się do przestępstwa i jesteś zmuszony zgłosić to do odpowiednich organów, bo kupowanie na firmę produktów na własny użytek jest nielegalne.

oznacz moderatorów