Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Reklamacja odmowna uszkodzenie przez klienta oczywiscie to uzasadnilem przeslalem zdjecia teraz po 4 mc klient odstąpił od umowy I dal mi na zwrot pieniędzy 14 dni .Co powinienem zrobić czy mam odpisać tz. odrzucic jako reklamację czy jako odstąpienie od umowy
@msniezek jak widać odpalacie maniane bo wasz regulamin protect jasno przewiduje zwrot rekompensaty jesli kupujący uzyska kasę z innego źródła - tu od sprzedawcy chce 2 raz za piłę kase odzyskać czyli reasumując cwaniak chce mieć piłę i sobie ją naprawi bo prowadzi naprawę elektronarzędzi w ceidg, plus kase z protect i kasę od sprzedawcy no czysty zysk miec i 2x zarobić na zakupie
Myślę że zrobił to celowo bo od samego początku zadał zwrotu kasy... Piła była używana opis na aukcji nie wielkie ślady użytkowania realne zdjęcia przedmiotu i wyposażenia na realnych zdjęciach w galeri .Gościu odesłał piłę zużytą z resztkami ciętego plastiku dlatego reklamacja odmowna jak piłę odesłał taką jego kurier odebrał myśmy jej nie rozkręcał nie było potrzeby zrobiliśmy tylko zdjęcia tarczy a teraz nam przesyla jakiś filmik ipokazuje jak piłę rozkręca i kabel ucięty wewnątrz piły i twierdzi że to myśmy celowozrobili .I że allegro dało mu rekompensatę Piła mu się należała po odrzuconej reklamacji a on ją dostał w gorszym stanie jak odesłał reklamację i dlatego mamy mu zwrócić kasę
@Wiaterek1973 Wystawiłeś na sprzedaż towar używany, kupujący ten czy tamten to kupił to ma drugorzędne znaczenie, każdy kupujący ma prawo reklamacji, tu wszystko poszło nie tak, teraz musisz to przemyśleć i podjąć decyzję, To ze on czegoś żąda- ma prawo, ma towar którego nie powinie otrzymać, daliście mu argumenty, Ja jestem zdziwiony wypłata z AP i to że ma towar a regulamin mówi coś innego,
Tu nawet nie chodzi o kasę bo to 319 zł tylko jeżeli się mu uda wydoic a nie wiadomo kogo już naciągnął na kasę to będzie to robił dalej
Przecież allegro twierdzi że towar po odmowie reklamacji należy do klienta nawet po zwrocie pełnej kwoty przez protec
@az1rael nic mi nie wiadomo, aby kupujący uzyskał kasę z innego źródła. Z tego, co przeczytałem w tym wątku, wynika, że dopiero próbuje ją uzyskać. Zakładam, że sprzedający na to po prostu nie pójdzie. Ale jeżeli zdecyduje się z jakiegoś powodu oddać pieniądze, może nas o tym poinformować, wtedy będziemy domagać się od kupującego zwrotu rekompensaty.
Właśnie rozważam taką opcję jak zwrot środków za ten zakup nie mam zamiaru włączyć się po sądach za 319 zł brać adwokata itd .Przez allegro zwrócić nie mogę status pełen zwrot pieniędzy.
@Wiaterek1973 daj spokój przecież nie zaloży sprawy za 319zł koszty będzie miał 5x takie a musi udowodnić w sadzie swoje racje. Jak mieszkasz w mieście z uniwerkiem i wydziałem prawa to oni często prowadzą darmowe poradnictwo prawne. Albo zapytaj rzecznika czy w twoim przypadku jego zgloszenie będzie podpadać pod interwencję rzecznika. Zresztą najpierw przysle ci wezwanie do pozasadowej ugody a sam jak se napisze to od razu idzie poznać. Nie przejmuj się. Będzie pismo z sądu wtedy dopiero trzeba działać. A jak przegra to zaplaci wszelkie koszty procesowe w tym za twojego adwokata.
Dzwoniłem do rzecznika ale odpowiedział że nie zajmuje się transakcjami między przedsiębiorcami.
@Wiaterek1973 wyśle go na drzewo banany prostować a jak oszuka rzecznika to rzecznik sie ciebie zapyta i przedstawisz fakturę firma firma i pośle go na jodłę
@Wiaterek1973 napisał(a):
Dzwoniłem do rzecznika ale odpowiedział że nie zajmuje się transakcjami między przedsiębiorcami.
@Wiaterek1973 Bo się nie zajmuje. Po prostu przedsiębiorca próbuje udawać prywatnego konsumenta, dlatego ta opowieść o mamie. Faktura była, jak będzie problem to napisze lub zadzwoni do Ciebie rzecznik praw konsumenta i wyjaśnisz sprawę.
Niektóre firmy myślą, że jak zakup nie był związany zawodowo z ich pkd, to mają wszystkie prawa konsumenta. No nie wszystkie.
@Wiaterek1973 napisał(a):
Właśnie rozważam taką opcję jak zwrot środków za ten zakup nie mam zamiaru włączyć się po sądach za 319 zł brać adwokata itd .Przez allegro zwrócić nie mogę status pełen zwrot pieniędzy.
@Wiaterek1973 Nikt nie będzie Ciebie ciągał po sądach. Co najwyżej skontaktuje się z Tobą rzecznik praw konsumenta, w celu wyjaśnienia problemu. Odpisz klientowi, że otrzymał już wypłatę z AP, więc jego roszczenie zostało zaspokojone i nie może dostać dwóch zwrotów. A jak mu uznasz reklamację i zrobisz zwrot, to będzie musiał zwrócić wypłatę z AP do Allegro i wytłumaczyć się z prywatnego zakupu na firmę w US.
No jeszcze się przejdę w piątek do tego rzecznika może mnie przyjmie zobaczę co powie 13.02 otrzymałem to odstąpienie to jeszcze mam trochę czasu na odp.ale tak w ogóle to tę piłę chyba powinien odesłać przy odstąpieniu od umowy /rękojmia czy nie? bo skąd ja mam wiedzieć że ten towar uszkodzony z tego filmiku co mi przesłał
Dlatego teraz w tych czasach obowiazkowa jest kamera na pakowni jak pakujesz i przyjmujesz zwroty. Jak on 4 miesiace paczki nie otwieral to kazdy sad cie uniewinni bo ma obowiazek w terminie 7 dni sprawdzic zawartosc pisalem ci o braku wniesienia do odbioru paczki i sa na to wyroki zwalniajace sprzedawce z odpowiedzialnosci za towar
zlecitem ustuge kurierską.Piła wróciła do mnie w innej formie niż została wysłana za pierwszym razem , teraz W ogóle nie chodziła , po wsadzeniu kabla do kontaktu w ogóle sie nie uruchomiala , osłona od blokady W na pile jest całkiem luźna tak jak by ktoś co$ z nią robil , wygląda tak jak by ją ktoś specjalnie uszkodził, po rozkręcał pilę żeby nie chodziła , brakuje śrubek w obudowie , widać jak jest W poharatane że ktoś próbował podważyć śrubokrętem cześć pod pila , idącą z pod silnika. Jako dowód że Z Przesyłam Filmiki i można sobie zobaczyć jak to wygląda . K ontaktowalem sie z Miejskim rzecznikiem konsumentów, który będzie prowadził sprawę . Jak nie dostane pily działającej takiej jak była przy zakupie bądź zwrot pieniędzy 319 zt. Będę musiał skierować sprawę do sądu. Pila została zakupiona dla mamy , do sporadycznych prac domowych dlatego tak późno to zauważyliśmy , ja przez to ze mam prace jako kierowca jestem bardzo rzadko w Polsce i nie miałem czasu się tym zająć W co stwierdziłem(am) w dniu 22 Listopada 2025 T. 3rak zgodności z umową jest istotny, ponieważ : Pila została odesłana, uszkodzona w innym stanie niż była za pierwszym razem.
Napisz mu że zgodnie z regulaminem allegro protect jego roszczenie zostalo spłacone przez allegro i piła zgodnie z zapisami kc bo allegro przejeło roszczenie nalezała do allegro i sprzedawcy i skoro allegro pozwolilo mu sobie zatrzymać uszkodzona piłę to ty nie będziesz w to wnikał i moze sobie ja zayrzymac nie kierujac dalszych bezpodstawnych roszczen. Nastepnie skoro piła jest wzieta na fakturę na firmę to primo rzecznik nic nie będzie mu prowadził gdy sie o tym fakcie dowie bo nie obsługuje firm i nie interesuje go w jakim celu tą piłę kupował, wyjasnisz to rzecznikowi jak zadzwoni do ciebie o wyjaśnienia w sprawie i ta informację mu udostepnisz wraz z kopia faktury nastepnie poinformujesz skarbówkę o tym że kupuje na firmę przedmioty dla osób z nia niezwiązanych. Jak chce moze zakladac pozew cywilny oczekujesz pisma z sadu rejonowego wlasciwego twojemu miejscu zamieszkania kiedy rozprawa.