Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, wczoraj wystawiłem przedmiot na sprzedaż na allegro lokalne. Dziś po zalogowaniu widzę informację
na allegro ( ogólnym) "Witam, towar SUKNIA WIECZOROWA CZARNA ELEGANCKA MAXI DŁUGA Z CEKINAMI NOWA M
został już opłacony na Allegro"
Następna wiadomość z linkiem do PDF "Proszę zapisz i otwórz fakturę dołączoną do zamówienia i potwierdź ją"
Po potwierdzeniu allegro prosi o zalogowanie sie na swoje konto bankowe jednak pojawia się błąd podczas logowania. Wyświetla się też okno z wirtualnym asystentem.
Czy to nie jakaś próba oszustwa?
Tak, nie musisz wchodzić w żadne linki, towar zakupiony zapłacony i śrdoki masz na Allegro. Tak działają oszuści, w żadne linki nie wchodź.
Kanciarze i oszuści. Tu od razu powinna się zapalić lampka. Nie wchodzi się w żadne linki to podstawa wszędzie.
@Stylovepoznan Sprawdziłam Twoje konto i nie doszło do żadnej sprzedaży. Proszę, dodaj zrzut ekranu informacji, którą otrzymałeś.
Konsultant Allegro potwierdził moje podejrzenia i sugestie innych w tym wątku. Była to próba oszustwa. Link przekierował mnie do logowania do mojej bankowości elektronicznej w czym uczestniczyła wirtualna asystentka ( sądząc po popełnionych literówkach - człowiek - nie bot)
Na szczęście nie udało się zalogować. I więcej już nie podejmowałem prób. Konsultant Allegro zapewnił mnie, że moje konto jest bezpieczne. Napisał też, że otrzymam potwierdzenie przyjętego zgłoszenia, niemniej takowe nie przyszło.
Załączam zrzuty wiadomości które otrzymałem.
@Stylovepoznan Tak, w Centrum Wiadomości zdarzają się takie próby oszustwa. Dobrze, że zachowałeś czujność. W razie czego zawsze zgłaszaj nam takie sytuacje.
Dzień dobry otrzymałem taką informację na temat mojej sprzedaży, która trwa na dal.
@Uhcyrk Jest to próba oszustwa. Proszę, nie wchodź w żadne linki, ani nie skanuj kodów QR. Jeśli doszłoby do sprzedaży, wszystko znalazłbyś w zakładce "zamówienia".
Wskazane konto zostało już zablokowane.
To miałeś dużo szczęścia. Nigdy nie wchodzi się w linki. Chyba dawno sprzedawałeś coś na allegro lokalnie. Jak się sprzeda to przychodzi mail że kupujący opłacił zakupiony towar i masz pieniądze na swoim koncie allegro, a nie jakieś wiadomości pisane jeszcze dziwnym zwrotem jak z jakiegoś translatora że towar został opłacony. Takie konta powinno się blokować dożywotnio, niech sobie robią kolejne i tak w kółko.