anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oszustwo?

Stylovepoznan
#7 Wielbiciel#

Witam, wczoraj wystawiłem przedmiot na sprzedaż na allegro lokalne. Dziś po zalogowaniu widzę informację

na allegro ( ogólnym) "Witam, towar SUKNIA WIECZOROWA CZARNA ELEGANCKA MAXI DŁUGA Z CEKINAMI NOWA M
został już opłacony na Allegro"

Następna wiadomość z linkiem do PDF "Proszę zapisz i otwórz fakturę dołączoną do zamówienia i potwierdź ją"

Po potwierdzeniu allegro prosi o zalogowanie sie na swoje konto bankowe jednak pojawia się błąd podczas logowania. Wyświetla się też okno z wirtualnym asystentem.

Czy to nie jakaś próba oszustwa?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

Tak, nie musisz wchodzić w żadne linki, towar zakupiony zapłacony i śrdoki masz na Allegro. Tak działają oszuści, w żadne linki nie wchodź.

oznacz moderatorów

Client:96669415
#7 Wielbiciel#

Kanciarze i oszuści. Tu od razu powinna się zapalić lampka. Nie wchodzi się w żadne linki to podstawa wszędzie.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Stylovepoznan  Sprawdziłam Twoje konto i nie doszło do żadnej sprzedaży. Proszę, dodaj zrzut ekranu informacji, którą otrzymałeś.

Wiktoria
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

Stylovepoznan
#7 Wielbiciel#

Konsultant Allegro potwierdził moje podejrzenia i sugestie innych w tym wątku. Była to próba oszustwa. Link przekierował mnie do logowania do mojej bankowości elektronicznej w czym uczestniczyła wirtualna asystentka ( sądząc po popełnionych literówkach - człowiek - nie bot)

Na szczęście nie udało się zalogować. I więcej już nie podejmowałem prób. Konsultant Allegro zapewnił mnie, że moje konto jest bezpieczne. Napisał też, że otrzymam potwierdzenie przyjętego zgłoszenia, niemniej takowe nie przyszło.

Załączam zrzuty wiadomości  które otrzymałem. oszustwo1.pngoszustwo2.png

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Stylovepoznan Tak, w Centrum Wiadomości zdarzają się takie próby oszustwa. Dobrze, że zachowałeś czujność. W razie czego zawsze zgłaszaj nam takie sytuacje. 

Wiktoria
   Moderatorka

oznacz moderatorów

Uhcyrk
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry otrzymałem taką informację na temat mojej sprzedaży, która trwa na dal.

Image1.jpg

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Uhcyrk Jest to próba oszustwa. Proszę, nie wchodź w żadne linki, ani nie skanuj kodów QR. Jeśli doszłoby do sprzedaży, wszystko znalazłbyś w zakładce "zamówienia". 

Wskazane konto zostało już zablokowane. 

Wiktoria
   Moderatorka

oznacz moderatorów

Client:96669415
#7 Wielbiciel#

To miałeś dużo szczęścia. Nigdy nie wchodzi się w linki. Chyba dawno sprzedawałeś coś na allegro lokalnie. Jak się sprzeda to przychodzi mail że kupujący opłacił zakupiony towar i masz pieniądze na swoim koncie allegro, a nie jakieś wiadomości pisane jeszcze dziwnym zwrotem jak z jakiegoś translatora że towar został opłacony. Takie konta powinno się blokować dożywotnio, niech sobie robią kolejne i tak w kółko.

oznacz moderatorów