anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przewidywany czas wysyłki

SUPPLIFY
#9 Pomysłodawca

Cześć.
Czy to nie dziwne, że mam ustawiony czas wysyłki na 2 dni, klient kupił przedmiot w piątek późnym wieczorem, a pokazuje mi w zamówieniach, że czas na wysłanie mam do dzisiaj do 23:59?? Wtf?? Po to ustawiłem 2 dni, żeby mieć czas na wysyłkę a zaraz znowu dostanę po łapkach za spóźnioną wysyłkę.... Czas powinien być liczony od dnia roboczego, czyli dzisiaj, i do jutra do 23:59 powinienem mieć czas na wysyłkę, czyli te deklarowane 2 dni. Przecież hurtownie, przynajmniej te, z którymi współpracuję, nie działają w weekendy, a allegro widocznie naliczyło sobie, nie wiem, sobotę jako jeden z tych 2 dni na wysyłkę.... Jakiś totalny absurd... Prosiłbym o wyjaśnienie, bo albo wkradł się jakiś błąd, albo ja czegoś nie rozumiem, chociaż na chłopski rozum to jest logiczne, że powinien być czas liczony od poniedziałku (bo w piątek już nic o tej godzinie nie załatwię a w weekend tym bardziej), albo allegro to nie interesuje, że nie wszyscy pracują w weekendy.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SUPPLIFY przewidywany czas dostawy jest liczony na podstawie Twoich deklaracji, ale też historycznie realizowanych przesyłek. Jeśli w przeszłości wysyłałeś paczki wcześniej niż deklarowałeś, mechanizm bierze to pod uwagę. Dla pewności sprawdzę tę sytuację, ale podaj mi proszę numer zamówienia, którego dotyczy sprawa. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_HolaOla_  tu nie ma co sprawdzać, tak działają te wasze algorytmy, ja też mam dwa dni, klient kupił w niedzielę, a według algorytmów mam wysłać dziś😉

KOGIEL_T_0-1761585424595.png

@SUPPLIFY  nie przejmuj się, punktów Ci nie zabiorą, ale od klienta możesz dostać negatywa, bo on miał napisane, że we wtorek będzie u niego

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#9 Pomysłodawca

Pewnie tak będzie... Masakra.

oznacz moderatorów

marek_s50
#9 Pomysłodawca

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Witam

to u mnie jeszcze lepiej deklarowany czas wysyłki 3 dni, a klient kupił o 6 rano wysyłka do końca dnia wymyślona przez allegro !!! Czy w allegro jakoś inaczej się doby liczy czy co?? a potem odejmujecie te swoje punkty od statystyk.

nie pozdrawiam

Screenshot 2025-10-28 at 08-03-02 Zamówienia Allegro Sales Center.png

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@marek_s50 czas na wysłanie, to sugerowany przez nas czas (liczony na podstawie Twoich deklaracji, ale też historycznie realizowanych przesyłek - tak jak to wyjaśniła @_HolaOla_). Dla tego zamówienia, w jakości Twojej sprzedaży bierzemy pod uwagę deklarowany czas wysyłki, czyli do 31 października. 

Sandra
oznacz moderatorów

donklampo89
#8 Zapaleniec

To jeśli jeden produkt mam wysyłkę w 2 dni a drugi w 1 dzień (większość) to ten z wysyłką 2 dni będzie z automatu miał krótszy czas na wysyłkę niż powinien. Tak to nie powinno wyglądać ale tak widocznie jest..

oznacz moderatorów

marek_s50
#9 Pomysłodawca

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Wszystko ładnie pięknie, ale klient dostaje informację że towar będzie u niego jutro, a nie za trzy dni, i to do nas dzwoni z pretensjami.

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@marek_s50 zapomniałeś jeszcze wspomnieć, że klient otrzymuje maila o OPÓŹNIONEJ wysyłce, pomimo twojej deklaracji wysyłki w ciągu dwóch dni. I jak myślisz, czy w tym mailu jest gdziekolwiek informacja, że opóźnienie wynika z błędu algorytmu allegro? 

oznacz moderatorów

Yxwqz
#9 Pomysłodawca

Niestety ale Allegro tak działa, dla klienta będą pokazywać błędny czas wysyłki byleby tylko zachęcić do zakupu i zgarnąć prowizję. Tobie powiedzą że przecież Ci się to nie liczy do jakości sprzedaży więc wszystko jest w porządku.

Natomiast kiedy dostaniesz negatywa za opóźnienie wysyłki w którym klient Cię obsmaruje to dadzą ci tylko znać że jest to "subiektywna opinia klienta" i nie mogą jej usunąć. Ale na duże szczęście sprzedawców możesz odpowiedzieć klientowi na opinię negatywną - co z tego że nic to nie zmieni, trzeba się cieszyć że dali Ci taką możliwość.

Ile razy takim klientom trzeba było wypłacić jakąś pieniężną rekompensatę żeby nie wystawili opinii negatywnej i sprzedaż całkowicie nie poleciała.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@donklampo89 nie liczymy tego w ten sposób. Uwzględniamy tutaj zarówno czas wysyłki deklarowany w ofertach oraz rzeczywisty czas wysyłki (dane historyczne). Dodatkowo bierzemy pod uwagę średni czas dostawy danego przewoźnika. Także dla każdego przewoźnika przewidywany czas dostawy może być inny. Wszystkie informacje o tym, jak liczymy przewidywany czas dostawy - znajdziesz w tym artykule

@marek_s50 klientowi wyświetlamy przewidywany czas dostawy, na podstawie Twoich wcześniejszych realizacji zamówień oraz średniego czasu dostawy danego przewoźnika. Informujemy, że jest to przewidywany czas, a informację o Twojej deklaracji kupujący znajdzie na stronie oferty, w zakłdace "dostawa". 

Jeśli wysyłasz przesyłki szybciej niż deklarujesz i nie chcesz, abyśmy uwzględniali to w przewidywanym czasie dostawy, to możesz skorzystać z opcji "wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja" (ważne jest to, że działa to tylko dla ofert, gdzie deklarujesz wysyłkę w 2 i 3 dni). Tutaj znajdziesz więcej szczegółów, o tej opcji.  

Sandra
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

""wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja" (ważne jest to, że działa to tylko dla ofert, gdzie deklarujesz wysyłkę w 2 i 3 dni)." zdajecie sobie sprawę, że wtedy sugerowane czasy dostaw w przypadku ustawienia "2 dni" są bardzo zawyżone? Dla takich ofert często pokazuje, że dostawa nastąpi dopiero za 4 dni. 

oznacz moderatorów

marek_s50
#9 Pomysłodawca

Słuszna uwaga @kovek , a to wpływa negatywnie na sprzedaż.

Potraficie zrobić europiejski portal sprzedażowy, a nie potraficie napisać prostego skryptu dla prawidłowego wyliczania daty wysyłki ?? 2 dni to 2 dni nie 1 nie 3 czy 4,  to jest proste jak budowa kija.

Niech wasi informatycy się wezmą do roboty i to poprawią

oznacz moderatorów

SandBruk
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Ja mam ustawione czas wysyłki 2 dni . Od 3 lat nie wysyłam zamówień tego samego dnia tylko następnego , teraz jest godzina  po 16 i pokazuje  dostawa jutro . Zgłaszałem to wielokrotnie i allegro nie umie zresetowić mi ich algorytmu żeby dobrze pokazywało . Mało tego oni sami mają więcej pracy bo jutro kupującym będzie pokazywało że ich przesyłka jest opózniona , więc ja się pytam jak może być opózniona skoro mam ustawione 2 dni wysyłki . Sami wprowadzają kupujących w błąd 

oznacz moderatorów

donklampo89
#8 Zapaleniec

Dlatego otwieram sklep online. Na własnych zasadach, z wysyłką taką, jaka jest w rzeczywistości. I ja będę zadowolony i klient też.

oznacz moderatorów