anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Zapisz i zeskanuj QR, aby otrzymać środki" czy to próba oszustwa?

MAMY ROZWIĄZANIE!
troyo
#8 Zapaleniec#

Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.

dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika  o treści:

"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."

w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.

Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
2 266 ODPOWIEDZI 2 266
markowicz
#7 Wielbiciel#

Ja się zastanawiam, jak oni zakładają konta. Przed chwilą dostałem podobną wiadomość z kodem QR. Zgłosiłem do Allegro bezpośrednio z okna wiadomości. Tylko co to da, że moderatorzy zamkną konto. Za chwilę będzie podobne. Walka z wiatrakami. Nie ma prawnych opcji na tego typu działania? 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:83480972 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy konto tej osoby. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Client:35386082
#13 Ambasador#

Ślicznie.
Pozamiatane.
Dziękuję.

oznacz moderatorów
Client:77361850
#1 Nowicjusz#

Witam, sprzedaje lotki i dostałem dziwna wiadomość. Możecie mi pomóc, czy to nie jest próba wyłudzenia towaru?

Screenshot_20250204-145856.png

Screenshot_20250204-145849.png

Screenshot_20250204-145856.png

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Client:77361850  nie widzimy zdjęć, co Ci napisali🤔

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:77361850 prośba o maila lub zeskanowanie kodu QR albo zalogowanie się gdzieś by kasę odebrać to zawsze oszustwo

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:77361850 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto, to była próba wyłudzenia. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów