Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak zapewne zauważyliście, przygotowania do otwarcia się na czeski rynek trwały już od dłuższego czasu. Jako sprzedający mogliście między innymi korzystać z metod dostawy za granicę i oferować swoje produkty kupującym z różnych krajów.
Wielu z Was na to czekało, zatem oficjalnie: allegro.cz startuje jeszcze w tym roku! Jest to świetna wiadomość, bo jest to dla Was szansa na dotarcie do nowych kupujących i zwiększenie swojej sprzedaży na Allegro.
Dzięki integracji allegro.pl i allegro.cz będziecie zarządzać sprzedażą w znany Wam już sposób. Czescy klienci będą za to mogli zrobić zakupy na odpowiadającej im potrzebom stronie, a za zamówienia zapłacą swoimi ulubionymi metodami płatności w koronach czeskich.
Niedługo dodamy nowe opcje do narzędzi, z których już teraz korzystacie. Oczywiście podpowiemy Wam również, jak łatwo udostępnić oferty na allegro.cz. Już teraz możecie odpowiednio się przygotować:
Serdecznie zachęcamy Was do poznania czeskiego rynku e-commerce. Na początek podrzucamy kilka ważnych informacji:
Start allegro.cz to ważny krok na naszej drodze do budowania najchętniej wybieranej platformy zakupowej w Europie Środkowo-Wschodniej. Mamy nadzieję, że będziecie jej częścią i skorzystacie z okazji, by dotrzeć z Waszymi produktami do nowych klientów!
Tak - ale majac na chwile obecna DPD Czechy dostaje zaplate w zlotowkach po takiej cenie po jakiej sprzedaje. Czy gdy ruszy czeska wersja serwisu - rowniez bedzie sie to odbywalo na tych samych zasadach, czy bedzie przewalutowywanie na zlotowki?
@accadia nie, będziesz mógł wybrać czy tam sprzedawać czy dalej tak jak masz 🙂
https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/rynki-zagraniczne#jak-udostepnic-oferte-na-allegro-cz-
Możesz to zrobić w zakładce Mój asortyment lub na formularzu wystawiania. Wkrótce umożliwimy tam zaznaczenie ofert, które mają być widoczne na czeskim rynku. O widoczności ofert na allegro.cz zadecydujesz także przez API.
A mam do Ciebie pytanie jak masz wysyłki do Czech to płatności są normalnie przez Allegro Finanse ? nie ma problemów z przewalutowaniem itp. i Czesi kupują i wysyłasz ?
Mam w swoich ofertach wszystkie kraje DPD (za wyjatkiem Niemiec i Francji - ze wzgledu na przepisy dotyczace rejestracji odpadow). Obsluzylem ok 100-150 zamowien zagranicznych, za kazde dostalem zaplate w zlotowkach (nie wiem jak to sie odbywalo od strony nabywcy) i nie mialem nigdy zadnych problemow.
Dzień dobry 🙂
W jaki sposób będziemy opłacali prowizję za sprzedaż CZK?
Podczas wystawiania aukcji jest informacja, że będzie trzeba rozliczać się w walucie CZK.
Będzie osobne dedykowane konto do opłat w CZK? Będzie trzeba przelewać bezpośrednio w CZK, czy też serwis będzie dokonywał sam przewalutowania?
@DrapexPL Odpowiadałam na to pytanie już wyżej, ale żeby rozwiać wszelkie wątpliwości jako sprzedający będziecie rozliczać się z nami osobno w koronach czeskich i osobno w złotówkach, dlatego będziemy wystawiać oddzielne faktury za naliczenia dla danego rynku: w koronach czeskich i złotówkach.
Informacje na temat faktur znajdziecie w zakładce, którą już znacie - Faktury. Wyświetlimy tam wszystkie faktury wystawione za sprzedaż na rynku polskim lub czeskim, po wybraniu kafelka z danym rynkiem sprzedaży. Na fakturze za sprzedaż na rynku czeskim znajdziecie te same pozycje co dotychczas. Z tą różnicą, że kwoty brutto i netto podamy w koronach czeskich. Pokażemy kwotę podatku VAT w [PLN] oraz kurs przeliczenia podatku VAT z informacją z jakiego dnia jest kurs.
Dziękuję za odpowiedź. Straszny chaos jest w tym temacie, ciężko cokolwiek znaleźć, a za każdym razem czytanie kilku stron postów aby sprawdzić, czy coś nowego zostało powiedziane w temacie to strata czasu.
Może warto najważniejsze odpowiedzi na pytania z wątku z edytować do 1 wpisu?
Nie znalazłem jednak odpowiedzi, lub nie zrozumiałem (proszę o wybaczenie) czy fakturę w koronach czeskich będziemy spłacać bezpośrednio w koronach, czy złotówkami?
Będziecie akceptowali przelewy walutowe?
"... Z tą różnicą, że kwoty brutto i netto podamy w koronach czeskich. Pokażemy kwotę podatku VAT w [PLN] oraz kurs przeliczenia podatku VAT z informacją z jakiego dnia jest kurs. " - czyli faktura w koronach ale podatek w PLN? 🙂 nie rozumiem 😄
@DrapexPL wszystkie informacje oraz odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące rozliczeń dla rynku polskiego i czeskiego znajdziesz w tym artykule.
Postanowilem zalozyc nowy temat, poniewaz w starym nie doczekalem sie odpowiedzi (pomijajac fakt, ze czytelnosc tego forum jest na dosyc niskim poziomie).
Uruchamiacie czeska wersje serwisu.
Na chwile obecna w swoich metodach wysylki mam DPD CZECHY oraz chcialbym uruchomic czeskie paczkomaty (przesylki wowczas obslugiwane sa w Polske przez poczte) - i rowniez na chwile obecna wszystkie rozliczenia odbywaja sie w zlotowkach itp.
Czy po wprowadzeniu czeskiej wersji serwisu - powyzsze metody dostaw rowniez beda rozliczane tak jak do tej pory, czy zostana automatycznie przeksztalcone na platnosci w koronach?
Czy bedzie istniec mozliwosc sprzedawac do Czech tak ja do tej pory - czyli, zeby moje oferty byly widoczne tylko na polskiej stronie Allegro z wysylka do Czech? - sorki, ale nie chce mi sie bawic w cale te rozliczenia, ksiegowosci itp - wiec chyba bardziej bedzie sie oplacalo calkowicie zrezygnowac ze sprzedazy dla naszych sasiadow
EDIT: Dziekuje za dodanie wygodnej opcji usuniecia wszystkich ofert z czeskiej wersji serwisu - sprawnie poszlo 🙂
Przy okazji - dlaczego w ofertach na czeska wersje pokazuje mniej ofert, ktore moge tam wystawic, niz te, ktore mam aktywne na polskiej wersji serwisu? I jak sprawdzic, ktorych ofert nie chce system tam wrzucic?
@accadia aby oferty zostały udostępnione na Allegro.cz muszą spełniać warunki opisane tutaj.
Jeśli w ofertach nie widzisz możliwości udostępnienia to najprawdopodobniej nie spełniają któregoś z warunków. Jeśli w ofertach masz udostępnioną przynajmniej jedną metodę dostawy do Czech i tłumaczenie na język czeski to powinieneś mieć możliwość zgłoszenia ich w zakładce Mój Asortyment. Wówczas sprawdzimy, czy dana oferta spełnia warunki sprzedaży na innym rynku, jeśli tak nie będzie damy znać co należy poprawić.
Jeśli chodzi o rozliczenia to upewniam się jeszcze i dam znać, gdy otrzymam oidpowiedź.
Jeszcze jedna kwestia - czy bedzie ustawienie, aby ŻADNE oferty, ktore wystawiam na polskim Allegro i które spełniają warunki odnośnie czeskiego - nie były tam automatycznie wystawiane?
@accadia odpowiadając na Twoje pytania:
1. Tak, dokładnie tak pozostanie.
2. Akcja kwalifikowania ofert jest jednorazowa, więc jeśli wycofasz teraz wszystkie oferty i potem sam nie zgłosisz żadnych do udostępnienia, to nie będą one widoczne dla czeskich kupujących. Możesz wycofać grupowo je w zakładce Mój asortyment.
Dzień dobry.
Jak powinna wyglądać fiskalizacja sprzedaży w czeskim serwisie? Czy w świetle ustawy o VAT transakcje odbywają się na terenie Polski czy Czech?
Jakie dokumenty sprzedaży należy wystawiać czeskim klientom?
@GEMMA-online Walutą transakcji będą korony czeskie. Jeśli jako sprzedający korzystasz z OSS w Polsce to nie musisz w ogóle wystawiać faktury, natomiast poniżej progu 10 000 euro sprzedający stosują polskie zasady fakturowania/ewidencjonowania na kasie. Więcej informacji o VAT OSS znajdziesz tutaj z polu "Jak przygotować firmę na sprzedaż w Czechach".
Dzień dobry
Chciałbym dołączyć do sprzedaży na allegro.cz ale mam oboway.. proszę o wytłumaczenie
Sprzedaję produkty o wadze 25 kg i wysyłając kurierem dpd wza ilę będzie kosztowała wysyłka takiego przedmiotu z dodatkowymi wszystkimi opłatami . Dziękuję
@SandBruk W tym artykule znajdziesz wszystkie koszty oraz opis sposobu ich rozliczenia. Maksymalna cena dostawy Allegro Kurier DPD do Czech, którą możesz ustawić w ofercie, to 18, 99 zł. W przypadku przesyłki o wadze w przedziale od 20 kg do 31,5 kg zapłacisz 18,99 + 43,99 zł (usługa dodatkowa związana z wagą).
Bardzo dziękuje za wiadomość . Czyli ja się nie kwalifikuję do sprzedaży na allegro.cz gdyż dodatkowa opłata do wysyłki przekracza lub jest takiej samej wartości co moje produkty które sprzedaję ..... 😞
Dlaczego w trakcie ustawienia cennika dostawy dla Czech nie istnieje możliwość wyboru opcji za pobraniem, bądź przelew, tak jak w Polsce? Pobranie jest usługą dodatkowo płatną, dlatego też ceny dostawy będą się od siebie różnić.
@TIGRA_CZESCI a które dodajesz ???
Mam umowę własną z przewoźnikiem
@TIGRA_CZESCI metody z płatnością przy odbiorze nie są jeszcze dostępne, zaczniemy je dodawać do cenników sprzedających 27 kwietnia, tak aby na start allegro.cz ta opcja była widoczna w ofertach.
Dotyczy to metod Allegro Standard, metoda kurierska z wysyłką z Polski do Czech rozliczana na umowie własnej również będzie w wersji z płatnością przy odbiorze, ale w tym przypadku nie włączymy jej automatycznie. Sprzedający, którzy chcą ją udostępnić, będą musieli zrobić to samodzielnie.