Dlaczego skasowano mi ofertę sprzedaży używanego komputera domowego, w którym zamieszczone były linki pod każdym z podzespołów bezpośrednio do stron producentów ze szczegółami technicznymi tych podzespołów? Jeden link prowadził do serwisu z recenzją tego danego produktu bo nie mogłem już znaleźć go na stornie producenta.
https://allegrolokalnie.pl/o/oferta/mocny-komputer-z-podzespolami-premium
Jako powód podano:
"W opisie Twojej oferty znajdował się adres strony WWW, za pośrednictwem której prowadzona jest działalność handlowa umożliwiająca dokonanie zakupu poza Allegro.
Zgodnie z regulaminem Allegro (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.16), w opisie oferty nie możesz zamieszczać adresów stron internetowych ani kodów QR, które:
nie poszerzają informacji o oferowanym produkcie, !!! (POSZERZAŁY) !!!
prowadzą do stron, za pośrednictwem których prowadzona jest sprzedaż lub prezentowane są przedmioty i usługi inne niż oferowane przez Ciebie na Allegro, !!! LINKI DO STRONY PRODUCENTA Z TYM PRODUKTEM !!!
kierują do serwisów społecznościowych (np. Facebook, YouTube, Twitter, Instagram), lub platform, (np. **piiip**, Otomoto) na których znajdują się treści komercyjne niezwiązane z działalnością na Allegro i umożliwiają zakup na innych stronach. !!! NIE KIEROWAŁY !!!
Dozwolone jest zamieszczanie linków wyłącznie w celu poszerzenia informacji o oferowanym produkcie. TAK WŁAŚNIE BYŁO
Ponadto, zgodnie z regulaminem Allegro (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.9) wszelkie załączniki dołączane do oferty nie mogą naruszać pozostałych postanowień Regulaminu Allegro.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Proszę o pilną odpowiedź.
allegro stosuje wiele ograniczeń, o których poczytasz sobie tu na forum, które mogą godzić w dobro konsumenta i wymagania uk.
Opis produktu się do tego niestety zalicza - nie można np: podać strony producenta w opisie bo może zawierać link do sklepu internetowego czy cenę produktu.
@MKV to było automatyczne usunięcie, więc już działam w tej kwestii.
@_HolaOla_ Kiedy oferta zostanie przywrócona wraz z opłaconym promowaniem??
@MKV na pewno jej nie przywrócimy, bo tylko Ty będziesz miał opcję jej wznowienia, ale dopóki tego nie wyjaśnię, automat może znów ją zakończyć, więc na razie musimy czekać.
A co z opłatą za promocję?
@MKV jak tylko potwierdzimy błąd po naszej stronie, wskażę Ci dalsze kroki.
@MKV otrzymałam już informację, że usunięcie Twojej oferty było zasadne, więc nie ma tu błędu po naszej stronie. W Twojej ofercie były linki do stron (również strony producentów), na których można dokonać zakupu, a to nie jest zgodne z naszym regulaminem.
Skoro nie można podać linku do pełnej specyfikacji technicznej na stronie producenta (na podstawie numeru konkretnej części) bo producent ma na własnej stronie wbudowany sklep z możliwością kupna tego samego elementu za dużo wyższą cenę (lub nie można bo produkt jest już wycofany ale na stornie funkcjonuje sklep) to jest to w takim razie najwyraźniej bardzo głupi regulamin...