Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zakupiłem towar na fakturę, rozmyśliłem się i odesłałem dobry, nie uszkodzony jako zwrot. Sprzedawca potrącił 99% kwoty za towar z racji uszkodzenia po otwarciu kartonu. Czy mam możliwość odzyskania tego towaru? Skoro sprzedawca, właściwie, potrącił mi całą kwotę. Tylko ta kwestia mnie interesuje. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@SPodimexGK gadaj ze sprzedawcą , po odstąpieniu / jeśli zgodne z prawem / on jest właścicielem towaru .
@SPodimexGK jako jgd zakup na fakturę nie masz prawa do zwrotu bez zgody sprzedawcy a za odsyłaną paczkę odpowiada kupujący, czyli reklamacja u przewoźnika skoro doszło rozwalone a sprzedawca udostępnia ci protokół szkody
@az1rael Delikatnie nie zgodzę się z Tobą.Firmy i owszem nie mają prawa zwrotu, za wyjątkiem właśnie JDG, o ile zakup nie miał związku z rodzajem prowadzonej działalności.Co do pozostałego wpisu pełna zgoda.
@ART_FOTO dla allegro zakup na jgd na fakturę = nie wnikamy czy sprzedawca zgodzi się na zwrot albo czy pomniejszy kwotę nawet w reklamację się nie wtrącają był wątek chyba kompresora
@SPodimexGK w przypadku odstąpienia od zakupu sprzedający ma prawo do pomniejszenia kwoty zwrotu proporcjonalnie do zmniejszenia wartości towaru. Oczywiście powinien to odpowiednio zaargumentować. Towar w takim przypadku należy do sprzedającego, mimo pomniejszenia kwoty zwrotu. W tym przypadku pozostają rozwiązania zaproponowane przez @mdrogeria i @az1rael czyli porozumienie się ze sprzedawcą lub/i złożenie reklamacji do przewoźnika.
Sprzedawca ma prawo obniżyć wartość zwrotu.
Jednakże pomniejszenie o 99% z uwagi na opakowanie jest niezasadne. Niestety pomóc może tylko sąd. sprawa lekko wygrana, niestety potrwa.
jeśli przedmiot miał dużą wartość to warto założyć sprawę dla samej zasady uprzykrzenia życia januszowi.