anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Własność a zwrot do sprzedawcy,

SPodimexGK
#8 Zapaleniec

Witam, zakupiłem towar na fakturę, rozmyśliłem się i odesłałem dobry, nie uszkodzony jako zwrot. Sprzedawca potrącił 99% kwoty za towar z racji uszkodzenia po otwarciu kartonu. Czy mam możliwość odzyskania tego towaru? Skoro sprzedawca, właściwie, potrącił mi całą kwotę. Tylko ta kwestia mnie interesuje.  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPodimexGK gadaj ze sprzedawcą , po odstąpieniu / jeśli zgodne z prawem / on jest właścicielem towaru .

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPodimexGK jako jgd zakup na fakturę nie masz prawa do zwrotu bez zgody sprzedawcy a za odsyłaną paczkę odpowiada kupujący, czyli reklamacja u przewoźnika skoro doszło rozwalone a sprzedawca udostępnia ci protokół szkody

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@az1rael Delikatnie nie zgodzę się z Tobą.Firmy i owszem nie mają prawa zwrotu, za wyjątkiem właśnie JDG, o ile zakup nie miał związku z rodzajem prowadzonej działalności.Co do pozostałego wpisu pełna zgoda.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ART_FOTO dla allegro zakup na jgd na fakturę = nie wnikamy czy sprzedawca zgodzi się na zwrot albo czy pomniejszy kwotę nawet w reklamację się nie wtrącają był wątek chyba kompresora

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@SPodimexGK w przypadku odstąpienia od zakupu sprzedający ma prawo do pomniejszenia kwoty zwrotu proporcjonalnie do zmniejszenia wartości towaru. Oczywiście powinien to odpowiednio zaargumentować. Towar w takim przypadku należy do sprzedającego, mimo pomniejszenia kwoty zwrotu. W tym przypadku pozostają rozwiązania zaproponowane przez @mdrogeria i @az1rael czyli porozumienie się ze sprzedawcą lub/i złożenie reklamacji do przewoźnika. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

misiaczekmr
#11 Animator

Sprzedawca ma prawo obniżyć wartość zwrotu.

Jednakże pomniejszenie o 99% z uwagi na opakowanie jest niezasadne. Niestety pomóc może tylko sąd. sprawa lekko wygrana, niestety potrwa.

jeśli przedmiot miał dużą wartość to warto założyć sprawę dla samej zasady uprzykrzenia życia januszowi.

oznacz moderatorów