anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wiadomość allegro o dyrektywę DAC7

MAMY ROZWIĄZANIE!
cosmetica1
#9 Pomysłodawca#

Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."

Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?

oznacz moderatorów
362 ODPOWIEDZI 362
SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@RJ93MM Nastąpiło pewne nieporozumienie. Przekroczenie limitu nakłada na Allegro obowiązek informacyjny, a nie obowiązek podatkowy na Ciebie 🐭 Nie dajmy się zwariować, nie każda sprzedaż podlega opodatkowaniu - szczególnie w wypadku osób prywatnych 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
RJ93MM
#8 Zapaleniec#

Nie każda, pod warunkiem że udowodnię ze coś mam powyżej pół roku , i dodatkowo mam na to paragony i fv . Co w sytuacji gdzie ma cały strych zawalony częściami motocyklowymi, które gdzieś kiedyś kupiłem na "gębę " od kolegi , gdzieś na marketplace , na **piiip** na allegro itp itd ? Teraz robię pozadki,  chce się pozbyć,  sprzedałem  i przekroczyłem limit.  Co w takiej sytuacji? Jeśli dostaną raport to mnie wezwą żebym im przedstawił dowody zakupu, co gdzie kiedy za ile . Raczej nie będę w stanie się wytłumaczyć,  nie mając dowodów zakupu...

oznacz moderatorów
SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@bombardier10 Przecież oni i tak mają te dane - może nieco mniej kompletne niż wymaga ustawa, ale wystarczające, żeby każdego namierzyć. Poza tym, fiskus od dawna mógł sprawdzać te transakcje, tylko przedtem musiał sam znaleźć, a teraz dostanie wykazy 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów
bombardier10
#10 Popularyzator#

Jak nie mają pesela to nie mają nic.  A nie ma możliwości aby działali po omacku i sprawdzali po nazwisku. Dopiero dyrektywa DAC7 daje im "opcje atomową" -  czyli kontrole wszystkich transakcji powiązanych z konkretnym uzytkownikiem. I nie ma nic do rzeczy czy masz papiery na te fanty czy nie. Jak nie  zgłosiłeś je wcześniej w picie to mogą cie obłozyć   podatkiem do 70%  od nieujawnionych dochodów.  A jak już załapia że nie coś jest nie  w porządku z dwóch ostatnich lat to zapewne sprawdzą i pięć lat do tyłu.  A za 5 lat to już nawet  jeśli mamy te minimum 8 tysiaków rocznie to robi się konkretna kwota.  Jest potężny deficyt w budżecie więc będą starali się ściągać kasiore pod każdym pretekstem - teoretycznie nie podnosząc podatków. Czasu mają dość a owiec do strzyżenia jest sporo.  DAC7 to potężna dyrektywa inwigilacyjna i jest wprowadzona nie od parady ale aby owce strzyc .

oznacz moderatorów
ren_corp
#10 Popularyzator#

OLAĆ !!!!!!!!! 

oznacz moderatorów
rambajer
#7 Wielbiciel#

Otrzymałem dziś taką wiadomość:

"Sprzedaż na Twoim koncie lub kontach powiązanych osiągnęła w tym roku jeden z limitów: 2000 EUR lub 30 transakcji. Dyrektywa unijna DAC7 nakłada w takim wypadku na Allegro, obowiązek gromadzenia danych o sprzedających. W Twoim przypadku są to:"

Dodam, że do limitu tych środków nie dobiłem, a transakcji zrealizowanych od początku roku było 28 + 2 anulowane/nieopłacone itd. Czy ktoś miał podobny problem?  Jest się czym przejmować? Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@rambajer Przepisy zobowiązują nas do liczenia wszystkich transakcji na danym koncie, w tym również tych nieopłaconych i anulowanych. Oznacza to, że nie są one odliczane i prawidłowo otrzymałeś powiadomienie. 

Sandra
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów
Szczotek11
#2 Obserwator#

Proszę przytoczyć konkretny punkt ustawy który o tym mówi. Przecież to przeczy jakiekolwiek logice skoro zrealizowane to nie anulowane i wyjdzie 29 transakcji to po co wam moje dane? Przecież do wyliczenia transakcji zrealizowanych nie potrzeba peselu.

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Szczotek11 Zgodnie z zapisami ustawy, mamy obowiązek zbierania danych najpóźniej w momencie przekroczenia limitu określonego w dyrektywie. Oznacza to, że możemy wymagać podania danych wcześniej, nawet jeżeli nie zostaną zaraportowane do KAS. 

Sandra
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów
banitos_2006
#11 Animator#

Ja też poproszę o przytoczenie treści ustawy, która o tym mówi jak Pani twierdzi: "możemy wymagać podania danych wcześniej, nawet jeżeli nie zostaną zaraportowane". Proszę o przytoczenie całego zapisu ustawy która tak mówi...

oznacz moderatorów
Szczotek11
#2 Obserwator#

Mam identyczny problem. W jaki sposób powstał ten 'obowiązek prawny' skoro tego nie zgłaszacie, tylko zbieracie dane?

oznacz moderatorów
bombardier10
#10 Popularyzator#

Różne są tu opinie czy się przejmować. Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli zgłosiłeś wcześniej sprzedane rzeczy do właściwego organu to jest ok. Jeżeli nie to masz nieujawnione dochody a od nich trzeba zapłacić $$$ . I to może być spokojnie nawet pięć lat do tyłu bo takie dane przechowuje allegro. Jakby to powiedział główny bohater filmu Piła - "wybór należy do Ciebie" )

oznacz moderatorów
Szczotek11
#2 Obserwator#

Dostałem maila w sprawie DAC7 i nie rozumiem o co chodzi że allegro ma jakieś 2 limity. Support mi pisze że jest limit od którego zbierają dane i drugi od którego zgłaszają. Mam dokładnie 29 transakcji zrealizowanych i 1 która została anulowana.

W jaki sposób powstał jakikolwiek obowiązek prawny że oni te dane mogą zebrać, skoro nadal nie osiągnąłem liczby 30 transakcji?

oznacz moderatorów
bombardier10
#10 Popularyzator#

No widzę że masz poczucie humoru ) To znaczy cała dyrektywa DAC7 i sposób jej wprowadzenia jest niezgodna z naszym prawem ale nie żyjemy w państwie prawa. Nie ma również żadnych przepisów wykonawczych na podstawie których portal aukcyjny może żądać ujawnienia wrażliwych danych. Prawo również nie działa w wstecz a więc nie można raportować transakcji z okresu  dwóch lat do tyłu . No to są takie podstawy podstaw.  Ale to nie ma już znaczenia bo prawo przestało działać w zakresie gdzie jest niewygodne dla państwa.

oznacz moderatorów
rambajer
#7 Wielbiciel#

OK, no tak. Więc w związku z tym jeśli takich danych nie dostarczę to rozumiem, że Allegro przestanie mi wypłacać środki do czasu uzupełnienia tych danych i tyle? Wnioskując po tym co przeczytałem. Będę mógł jedynie tutaj robić zakupy, nie sprzedawać. Najkrócej i najprościej mówiąc. Zwariowałem dziś lekko od tego i ciężko mi się zebrać.. Jeśli coś pomotałem to bardzo proszę o poprawkę. Dziękuję.

oznacz moderatorów
bombardier10
#10 Popularyzator#

No dokładnie nie będziesz mógł sprzedawać.  Jeżeli masz zgłoszone do właściwego organu że w tym i w tym roku sprzedałeś za tyle na allegro czy innych portalach to ok.  I tutaj nawet kwestia podatku czy był należny czy nie był  jest wtórna. Bo samo niezgłoszenie skutkuje tym że te $$$ z aukcji są traktowane jako nieujawniony dochód.  A wtedy to już  dopłacisz tyle że lepiej byłoby w ogóle tego nie sprzedawać. Tak to może działać . Każdy powinien rozważyć czy opłaca się ryzykować czy nie.  A budżet państwa  jest pusty (to mało powiedziane) i $$$ na przyszły rok będą szukać na wszelkie sposoby.  Bynajmniej nie w swoich kieszeniach )

oznacz moderatorów
rambajer
#7 Wielbiciel#

To sobie człowiek może narobić sprzedawaniem używanych prywatnych ciuchów i butów po sobie.. Fajne te Allegro, takie nie za.. noo.. 

oznacz moderatorów
eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Czy do was naprawdę  nie dociera że to akurat nie Allegro wina ? Takie prawo, takie rzeczy wymyślili  madrale w Brukseli.Allegro je tylko wprowadza bo zwyczajnie  musi.  A i wygląda na to że płacenie podatków dla wiekszości osób piszących w tym temacie , jest obce.

Mnie to sie generalnie podoba. Sprzedajesz, płacisz podatki, ponosisz odpowiedzialność . Ubędzie cwaniaków sprzedających miesięcznie 200 kilo ciuchów  "bo ich bąbelek z nich wyrósł...."

oznacz moderatorów
bombardier10
#10 Popularyzator#

Nie tylko Unia ale ostatecznie polski rząd przyklepał zaraz po zmianie władzy. Im to odpowiada bo kasiorki dodatkowej na gwałt potrzebują .  Ludziom nie odpowiada ale przecież nie po to jest rząd aby  działał na korzyść swoich obywateli . No ja tam nikomu nie zabraniam płacić podatków bo co mi do tego. 

oznacz moderatorów
banitos_2006
#11 Animator#

Jest coś takiego jak "czynny żal" - możesz się samemu podpier..olić do US zanim zrobi to Allegro, a wtedy rzekomo nie poniesiesz kary.

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/ou73

oznacz moderatorów