Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący odstąpił od Umowy po mimo że nie zaznaczył faktury to we wpisie Ceidg znajduje się wpis że jego zakup związany był z prowadzoną działalnością gospodarczą czyli 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, Co w takiej sytuacji jeżeli wszystkie zakupy na Allegro bez faktury są traktowane jako zakupy konsumenckie ? Nie możemy odmówić zwrotu po mimo że produkt zakupiony był bezpośrednio związany z profilem prowadzonej działalności gospodarczej ? Jak możemy się odnieść do wpisu aukcji że nie przyjmuję zwrotów od firm (nie dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych w przypadku, o którym mowa w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego). Skoro wszystkie transakcje bez
zaznaczonej faktury allegro traktuje jako konsumentów po mimo prowadzonej działalności
gospodarczej potwierdzonej wypisem z CEiDG.
@ciciop_glass Skoro nie brał faktury, to po co w ogóle sprawdzasz CEIDG? Wziął paragon to jest konsumentem.
Ja też prowadzę dzielność gospodarczą i tez czasem robię zakup na paragon. Bo wole być konsumentem. Mój wybór, ja sobie tego w koszty firmy nie wliczę, wole prawa konsumenta, których mi nikt nie podważy. A Tobie kazałbym spadać na drzewo 🙂
Ale co jak weżmiesz bez faktury towar który będzie bezpośrednio związany z prowadzoną działanością gospodarczą i go wykorzystasz i zwracasz i udowodnie że jest to zakup na cele firmowe?
Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą z przedsiębiorcą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z działalnością gospodarczą lub zawodową tej osoby – por. art. 22(1) Kodeksu cywilnego. Konsumentem nie będzie zatem żaden podmiot, który nie jest osobą fizyczną. Jeżeli biorę bez faktury a potrzeba mi np> świeczniki bo organizuje wesela i po weselu je zwracam bo już mi nie są potrzebne i tak funkcjonuje na rynku. Zamiast wypożyczać wystarczy kupować używać i zwracać. Taki sposób na życie i frajerów Sprzedawców
@ciciop_glass To sobie w sądzie udowodnij, że Twoje świeczki, konkretnie te które sprzedałeś, były wykorzystane w DG Kupującego. Były takie przypadki, ale wpis w CEIDG to nie dowód.
Ja też kupuje towary związane z moim DG do celów prywatnych i wtedy biorę sobie paragon. I jestem konsumentem.
Czyli twój błąd i nieznajomość prawa.
Jeżeli kupujący prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą i zakup był związany z tą działalnością (np. zgodnie z PKD wpisanym do CEIDG), sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu na zasadach konsumenckich, nawet jeśli nie został wystawiony na fakturę VAT
@ciciop_glass W momencie zakupu to Kupujący deklaruje, czy kupuje dany produkt do użytku prywatnego czy na DG (wtedy dostaniesz dane do faktury, niekoniecznie vatowskiej). U ciebie to sprzedawca decyduje, czy zakup był prywatny czy na DG - a tak nie wolno.
Natomiast jak Kupujący kupi na cele prywatne i wykorzysta do celów zarobkowych, po czym zrobi zwrot - to żeby mu na przykład policzyć za wypożyczenie towaru musisz mu udowodnić że dany produkt był wykorzystany w celach zarobkowych.
@ciciop_glass wiec po ludzku
zakładamy że:
1) prowadze restauracje
2) mam urodziny dziecka
3) kupuje u Ciebie świeczki na urodziny dziecka ( bez FV BO NIE SŁUŻĄ MI W RESTAURACJI)
4) po urodzinach oddaje częśc niewykorzystanych świeczek
Gdzie tutaj widzisz związek z prowadzoną przeze mnie działalnością ?
Każdy kto prowadzi działalnośc MA PRAWO być konsumentem
Mechanik czy własciciel komisu samochodowego MA PRAWO kupić sobie "cywilne auto" jako konsument.
Zwłaszcza że od poczatku nie brał na nie FV jednoznacznie pokazując iż nie bedzie mu służyło do prowadzonej działalności
Mówie Ci : Nie idz tą drogą w którą próbujesz teraz zabrnąć
Odmówienie prawa zwrotu konsumentowi to poważne naruszenie przepisów. MOze sie skonczyć u RPK a na allegro - dyskusją, AP i zawieszeniem konta........
Dzień dobry, ja tu tylko to wstawie bo nie mogłem z beki pierwszy raz mam taki zwrot.
Powód zwrotu (odstąpienie): odstąpienie bez podania przyczyny (Dokupiono ze względu na obniżenie kosztów przesyłki.)
na żywca ciekawe co allegro na to 😄
@sklep_solpio odmów zwrotu środków , powód - zwrot naruszający regulamin programu smart
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ czyż nie mam racji ?
@mdrogeria chciałbym ale nie chce się bujać z negatywem... 🙂 bo znając życie by tak było.
@mdrogeria nawet nie poruszyli tematu głupio im haha
@sklep_solpio ja myślę, że powinna być jeszcze taka opcja 😁
@KOGIEL_T tak ułatwiło by to sprawę, albo opcja nie wysyłaj Pan to tylko do smarta. oszczędziło by to czasu i pieniędzy 🙂 (OCZYWIŚCIE WPŁYW NA ŚRODOWISKO)
Prosty przykład. Jestem sobie antykwariatem. Na początku roku kupowałam dzieciakowi używane książki. Faktury nie brałam. Okazało się że jedna miała tak zmieniony program, że nie nadawała się do użytku, zwróciłam po 2-óch dniach i zakupiłam nową. Idąc Twoją logiką nie miałabym prawa jej zwrócić, bo jestem antykwariatem... Jest faktura jest zakup na firmę, nie ma zakup jest prywatny, od niczego go nie odliczy...
@ciciop_glass podany przykład doskonale obrazuje jak skopane są polskie przepisy - nie ma w nich mowy o dowodzie zakupu, oczywiście nie pomaga w tym też allegro - bo sprzedawca nie jest wyraźnie informowany jakiego rodzaju jest to zakup przed wysyłką towaru.
@AnnaG-Antyki przed zakupem wystarczyło by w oknie inne informacje - dopisać zakup na cele prywatne - inaczej można domniemywać, że tak nie jest
Gdybym kupiła z firmowego konta to może ale akurat kupiłam z prywatnego i to prywatnego bez żadnej sprzedaży.