Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Сhcę zwrócić materac, bo nie pasuje mnie. Ale jest duzy i cieżki. Korzystam z Allegro Smart. Myslałam że zwroty będą za darmo. Ale firma napisała do mnie że muszę odprawić ten materac na własną rękę. Przecież dostawa będzie kosztowała więcej niż sam materac. Jak muszę to zrobić?
Jeśli zakup był zrealizowany z metodą dostawy oznaczoną SMART to musisz mieć dostępny bezpłatny zwrot. (samo posiadanie SMARTa nie oznacza bezpłatnego zwrotu)
Jeśli metoda dostawy nie była SMART to musisz nadać materac na koszt własny.
Z tego co kojarzę to chyba Allegro do gabarytów zamawia kuriera. Choć od razu napiszę, ze podjeżdżają tak samo niezawodnie jak do sprzedających xD wiec radzę jak najszybciej to ogarniać.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ sprawdźcoe czy dostawa była w smarcie czy sprzedawca dał darmową poza smartem czyli wtedy zwrot płatny
@Client:105513308 Rozumiem, że chodzi o zamówinie nr 5e3c22a1-883c-11f0-b708-31a5d8817838 i tę ofertę. Nie korzystałeś w tym przypadku z darmowej dostawy w ramach Allegro Smart!, bo nie jest w niej dostępna. Nie jest również dostępny darmowy zwrot.
Kwestia dogadania z firmą. Właśnie w tym tygodniu dostałam materac, który miał w rogu wgniecenie. Firma od razu nadała mi nowy i przysłała kuriera po poprzedni. Można odesłać materac składając go na pół, jeśli jest taka możliwość. Miałam niewysoki 20 cm materac, więc został złożony na pół, owinięty folią i odesłany na koszt firmy, ale wszystko zależy od sprzedawcy.
@melisa78 W Twoim przypadku była to reklamacja i odbiór wadliwego towaru to obowiązek sprzedającego a nie jego dobra wola.
W tym wątku mamy do czynienia z odstąpieniem od umowy - tu koszt odesłania to jest po stronie kupującego.
@komis-bell niekoniecznie. Sprzedawca nie musiał wysłać nowego towaru, mógł zażyczyć sobie najpierw zwrot, reklamację, potem wysyłkę nowego. Mógł też nie uznać reklamacji i wtedy koszt zwrotu byłby po mojej stronie, ewentualnie dopiero po uznanej reklamacji sprzedawca powinien pokryć koszt zwrotu.
@melisa78 Nie - składając reklamację masz tylko udostępnić sprzedającemu towar do odbioru i go do tego odbioru przygotować.
To czy i jak go odbierze to tylko i wyłącznie jego sprawa.
@komis-bell nie - poczytaj o reklamowanych zwrotach, np. tu: Reklamacja towaru - kto wówczas ponosi koszt przesyłki?
@melisa78 Ja bym się jednak sugerował przepisami UOPK a nie losowym artykułem z internetu - konkretnie to Art 43d. pkt. 5.