Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, doświadczyłem dzisiaj następującej sytuacji.
Dokonałem zakupu i w ramach usługi Allegro Smart wybrałem metodę dostawy na Paczkomat InPost. Dostałem również mailowe potwierdzenie zamówienia, w którym jest poprawna, wskazana przeze mnie metoda dostawy.
Zamówienie jak każde inne więc nie przykładałem temu większej uwagi, aż do teraz. Dzisiaj dostałem z aplikacji powiadomienie, że paczka jest gotowa do odbioru i ku mojemu zdziwieniu punktem odbioru nie jest Paczkomat. Paczka została wysłana przez Orlen Paczkę i zostawiona w jakimś osiedlowym sklepie spożywczym.
Napisałem zapytanie do sprzedawcy, a ten mi pokazał zrzut ekranu z jego strony, gdzie zaznaczony został punkt odbioru do którego została dostarczona paczka.
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje, czemu allegro zmienia metodę dostawy bez porozumienia z kupującym i co mogę w tej sprawie zrobić? Jest to wyraźna niezgodność z dokonanym zamówieniem.
Cześć, @Rav9708. Nie mamy możliwości zmiany metody dostawy już po złożeniu zamówienia. Najpewniej taka metoda dostawy została zaakceptowana przez Ciebie w formularzu dostawy i płatności, przy finalizowaniu zakupu.
Sprzedający również nie ma możliwości zmiany wybranej przez Ciebie metody dostawy.
Wybraną metodę dostawy możesz sprawdzić w zakładce Moje Allegro > Moje zakupy > Szczegóły zakupu > Dostawa.
Nic z tych rzeczy. Zawsze weryfikuję zamówienie na podsumowaniu. Na 100% był tam wskazany Paczkomat, z resztą musiał być bo na maila dostałem potwierdzenie zamówienia z dostawą wskazaną na Paczkomat.
A skoro ja składałem zamówienie na Paczkomat, a sprzedawca już otrzymał metodę dostawy na Orlen Paczkę to oznacza że gdzieś w międzyczasie Allegro musiało zmienić metodę dostawy.
Z resztą nie jestem jedynym użytkownikiem który relacjonuje podobne spostrzeżenia, więc proszę nie próbować robić ze mnie głupka.
@Rav9708, rozumiem, dziękuję za doprecyzowanie.
Skieruję tę sprawę do weryfikacji przez nasz dział techniczny i wrócę do Ciebie z odpowiedzią, gdy tylko ją otrzymam!
Z miesiąc temu był podobny temat. Nikt z Allegro się do winy nie przyznał. Standardowe oni tego nie robią itp. Na mailu też miał inposta, a w serwisie bodajże ona... Ech idę się upewnić co do mojego zakupu....xD
No właśnie widzę, sporo osób donosi podobne spostrzeżenia. Podobno nawet UOKiK ma już badać sprawę.
U mnie taka sama sytuacja. Na siłę zostałem "uszczęśliwiony" oneboxem, do którego mi w ogóle nie po drodze.
Podrążyłem trochę temat, porozmawiałem z ludźmi i oto co najprawdopodobniej się stało:
Moja pierwsza próba płatności się nie powiodła (aplikacja się zacięła i nie mogłem potwierdzić BLIKa), najprawdopodobniej przy drugiej próbie płatności zmieniła się metoda dostawy, która została potwierdzona przy przejściu do płatności i jej zrealizowaniu. W systemie mailingowym jest bug, który powoduje że na potwierdzeniu zamówienia figuruje pierwotna metoda dostawy mimo że allegro ją (perfidnie) podmieniło.
Nie robiłem zrzutów ekranu każdego kroku zamówienia, więc mimo iż jestem całkiem pewny że wybrałem paczkomat nikomu tego nie udowodnię, zwłaszcza że dostawę wskazaną w potwierdzeniu zamówienia tłumaczą błędem systemu.
Wniosek jest taki, że bez względu jak dokładnie do tego doszło to Allegro stosuje praktyki które nie sprzyjają konsumentowi a także naruszają zasady uczciwej konkurencji.
ta jasne @MiMary
Nie mamy możliwości zmiany metody dostawy już po złożeniu zamówienia.
też miałem podobną sytuację i też byłem zdziwiony, że musiałem ponownie określać metodę dostawy przy nieudanej płatności, bo serwis wciskał mi na siłę zielony paczkomat
@Rav9708 masz pełną rację, w przypadku nieudanej płatności serwis wymaga. nie wiadomo dlaczego, podania ponownego miejsca docelowego przesyłki
np: grzebania na mapce w celu wskazania paczkomatu
i jest to zrobione celowo, nie błąd (bug)
z punktu widzenia prawa jest to ewidentny szwindel - umowa kupna sprzedaży została już zawarta, jej elementem jest także sposób dostawy.
- fakt braku płatności w tym przypadku nie ma znaczenia
możesz mieć racje w swoim twierdzeniu
Allegro stosuje praktyki które nie sprzyjają konsumentowi a także naruszają zasady uczciwej konkurencji.