Dostaję właśnie dopłaty od Allegro za rzekome przekroczenie wagi lub wymiarów. Przesyłki są nadawane w ramach Allegro Pocztex, po terminie 16.08.26 r. Paczki mają pomiędzy 20 a 30 kg, ich waga gabarytowa jest niższa niż rzeczywista. Po logowaniu do narzędzia Poczty Polskiej Enadawca i sprawdzaniu poszczególnych paczek nie ma nigdzie mowy o tym, że paczki są niestandardowe czy powyżej gabarytów. Opłaty to 99,99 zł za sztukę, mimo że regulaminowo ta opłata została zniesiona 16.08.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Jak odzyskać swoje pieniądze, czy będę czekać na nie miesiąc jak zazwyczaj?
Dziś również dostałem masowo takie dopłaty za przesyłki Allegro Pocztex. Uzasadnienie wszędzie to samo: „Dopłata do paczki o wadze powyżej 20 do 25 kg”. Tyle że moje paczki miały zadeklarowaną wagę od 0,5 do 3 kg i niewielkie wymiary, np. 16 × 11 × 5 cm czy 23 × 16 × 5 cm. Z pewnością nie ważyły ponad 20 kg. Wygląda to na błąd w naliczaniu opłat. Warto, żeby Allegro sprawdziło problem zbiorczo. Wszystkie zgłoszone ale przychodzą następne.
30 września kończy się III kwartał, za który pokazuje się wyniki będąc spółką giełdową. Teraz pewnie będą długo myśleć, by pokazać pokaźny zysk. Naliczanie opłat się skończyło, można podsumować straty. Około 46 000 zł nadmiarowych dopłat. Tak się robi biznes z Allegro...
witam ja mam to samo naliczone opłaty mi do paczek nawet tych ktore nie zostały odebrane przez klienta klienta np. e39e6e31-965a-11f1-81de-296fb63b3dba mam 14.99 dopłatę ale w przesyłce był Mały 15 ml krem do oczu prosze
e9bb31f0-a2ac-11f1-9d75-05cecddc3886 2.99
94329821-a12d-11f1-ab07-e5dda3635cec 2.99
prosze o zwrot tych środków @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Też mam ten problem masowe dopłaty po 2.99 za przekroczenie wagi powyżej 20kg a paczka którą nadałem to 64x62x44 waga 8 kg ;), do reszty mam wszędzie dopłaty po 99.99 zł mimo że paczki nie przekraczały wymiarów ani 31 kg a miały być zmiany po 16.08. W zeszłym roku miałem ten sam cyrk jak była zmiana z wymiarów 70x60x60 na sumą boków 210 cm, dostałem dopłat prawie 20 tys i miesiąc musiałem się z tym bujać bo nikt w allegro nawet nie wiedział o co mi chodzi… finalnie dostałem zwrot ale za zszargane nerwy allegro nawet nie przeprosiło 😉
Witam.
Dostałem dopłatę 99zł do paczki mimo tego że została pobrana w wysokości 2,99.
Witam.
Proszę o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji bo chyba coś jest nie tak.
Cześć, @tms_system. Naliczenie w wysokości 99 zł dotyczy dopłaty za przekroczenie wagi lub wymiarów przesyłki Poczty Polskiej.
Waga paczki Dopłata od 18 sierpnia
| ponad 20 do 25 kg | 2,43 zł netto (2,99 zł brutto) |
| ponad 25 do 31,5 kg | 3,23 zł netto (3,99 zł brutto) |
| ponad 31,5 do 40 kg | 29,26 zł netto (35,99 zł brutto) |
| ponad 40 do 50 kg | 37,39 zł netto (45,99 zł brutto) |
| ponad 50 kg | 81,29 zł netto (99,99 zł brutto) |
Paczka ważyła 22 kg i ta opłata została pobrana według nowego regulaminu allegro
Przed chwilą została naliczona kolejna opłata 99zł Poczta Polska .Proszę o rozwiązanie problemu.
@tms_system Już to konsultuję i niedługo wrócę z odpowiedzią.
Jakie wymiary rzeczywiście i jaki gabaryt zadeklarowany.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Gdzie jest odpowiedź? Wymagacie od sprzedawców natychmiastowej odpowiedzi i rozwiązywania reklamacji w mig, a sami pobieracie z kont sprzedawców miliony złotych i nie ma żadnego odzewu od tak długiego czasu. Mamy wstrzymać wszystkie paczki do klientów wysyłane za pomocą Poczty Polskiej do czasu wyjaśnienia sprawy? Jaką mam gwarancję, że za miesiąc nie przyjdzie do salda trzy razy większa opłata- niespodzianka? Za 10 dni sierpnia naliczyliście ponad 45 tysięcy złotych. Nie wypłaciliście przez to wczorajszych przychodów i kto wie, kiedy saldo wróci na plus. Ta sprawa nadaje się do wyższych instancji.
Zajrzyj do wątku
Są inni poszkodowani na tysiące złotych. Ciekawe w jakie milliony poszło Allegro.
jedna była 36x36x31cm 20kg
druga 42x36x28cm 22kg
również mam naliczone dopłaty "Dopłata do paczki o wadze powyżej 20 do 25 kg" około 15 paczek .
ŻADNA paczka nie przekroczyła 2 kg
Wszystko mam na zapisie monitoringu
u nas to samo, a allegro sobie zyczy zeby składac reklamacje, zawalili powinni przeprosić i w trybie natychmiastowym zwrócić niesłusznie pobrane pieniądze.
@kosmeteusz w zeszłym roku ten sam problem opisywałem jak były zmiany w tym samym okresie .. https://spolecznosc.allegro.pl/t5/smart-dla-sprzedawc%C3%B3w/op%C5%82aty-dodatkowe-poczta-polska-99z...
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Oto naliczona opłata 2,99 za poniższe produkty (przecież, to śmiech na sali), te baterie (wymiar 2 cm na 3 cm) były zapakowane w kopertę z wypełniaczem o wymiarze A i szczelnie opatulone małym foliopakiem kurierskim: