anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niesłuszne dopłaty do przesyłek od Allegro liczone w tysiącach złotych

marcus0015
#10 Popularyzator

Dostaję właśnie dopłaty od Allegro za rzekome przekroczenie wagi lub wymiarów. Przesyłki są nadawane w ramach Allegro Pocztex, po terminie 16.08.26 r. Paczki mają pomiędzy 20 a 30 kg, ich waga gabarytowa jest niższa niż rzeczywista. Po logowaniu do narzędzia Poczty Polskiej Enadawca i sprawdzaniu poszczególnych paczek nie ma nigdzie mowy o tym, że paczki są niestandardowe czy powyżej gabarytów. Opłaty to 99,99 zł za sztukę, mimo że regulaminowo ta opłata została zniesiona 16.08. 

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Jak odzyskać swoje pieniądze, czy będę czekać na nie miesiąc jak zazwyczaj?

oznacz moderatorów
58 ODPOWIEDZI 58

Falcontent
#8 Zapaleniec

Dziś również dostałem masowo takie dopłaty za przesyłki Allegro Pocztex. Uzasadnienie wszędzie to samo: „Dopłata do paczki o wadze powyżej 20 do 25 kg”. Tyle że moje paczki miały zadeklarowaną wagę od 0,5 do 3 kg i niewielkie wymiary, np. 16 × 11 × 5 cm czy 23 × 16 × 5 cm. Z pewnością nie ważyły ponad 20 kg. Wygląda to na błąd w naliczaniu opłat. Warto, żeby Allegro sprawdziło problem zbiorczo. Wszystkie zgłoszone ale przychodzą następne.

oznacz moderatorów

marcus0015
#10 Popularyzator

30 września kończy się III kwartał, za który pokazuje się wyniki będąc spółką giełdową. Teraz pewnie będą długo myśleć, by pokazać pokaźny zysk. Naliczanie opłat się skończyło, można podsumować straty. Około 46 000 zł nadmiarowych dopłat. Tak się robi biznes z Allegro...

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

witam ja mam to samo naliczone opłaty mi do paczek nawet tych ktore nie zostały odebrane przez klienta  klienta np. e39e6e31-965a-11f1-81de-296fb63b3dba mam 14.99 dopłatę ale w przesyłce był Mały 15 ml krem do oczu prosze 

e9bb31f0-a2ac-11f1-9d75-05cecddc3886 2.99

94329821-a12d-11f1-ab07-e5dda3635cec 2.99 

prosze o zwrot tych środków @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

ewygodnie_pl
#9 Pomysłodawca

Też mam ten problem masowe dopłaty po 2.99 za przekroczenie wagi powyżej 20kg a paczka którą nadałem to 64x62x44 waga 8 kg ;), do reszty  mam wszędzie dopłaty po 99.99  zł mimo że paczki nie przekraczały wymiarów ani 31 kg a miały być zmiany po 16.08. W zeszłym roku miałem ten sam cyrk jak była zmiana z wymiarów 70x60x60 na sumą boków 210 cm, dostałem dopłat prawie 20 tys i miesiąc musiałem się z tym bujać bo nikt w allegro nawet nie wiedział o co mi chodzi… finalnie dostałem zwrot ale za zszargane nerwy allegro nawet nie przeprosiło 😉 

oznacz moderatorów

tms_system
#7 Wielbiciel

Witam.

Dostałem dopłatę 99zł do paczki mimo tego że została pobrana w wysokości 2,99.

oznacz moderatorów

tms_system
#7 Wielbiciel

Witam.

Proszę o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji bo chyba coś jest nie tak.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @tms_system. Naliczenie w wysokości 99 zł dotyczy dopłaty za przekroczenie wagi lub wymiarów przesyłki Poczty Polskiej. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

tms_system
#7 Wielbiciel

Waga paczki Dopłata od 18 sierpnia

ponad 20 do 25 kg
2,43 zł netto (2,99 zł brutto)
ponad 25 do 31,5 kg
3,23 zł netto (3,99 zł brutto)
ponad 31,5 do 40 kg
29,26 zł netto (35,99 zł brutto)
ponad 40 do 50 kg
37,39 zł netto (45,99 zł brutto)
ponad 50 kg
81,29 zł netto (99,99 zł brutto)

Paczka ważyła 22 kg i ta opłata została pobrana według nowego regulaminu allegro

Przed chwilą została naliczona kolejna opłata 99zł Poczta Polska .Proszę o rozwiązanie problemu.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tms_system Już to konsultuję i niedługo wrócę z odpowiedzią. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@tms_system

Jakie wymiary rzeczywiście i jaki gabaryt zadeklarowany. 

oznacz moderatorów

marcus0015
#10 Popularyzator

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Gdzie jest odpowiedź? Wymagacie od sprzedawców natychmiastowej odpowiedzi i rozwiązywania reklamacji w mig, a sami pobieracie z kont sprzedawców miliony złotych i nie ma żadnego odzewu od tak długiego czasu. Mamy wstrzymać wszystkie paczki do klientów wysyłane za pomocą Poczty Polskiej do czasu wyjaśnienia sprawy? Jaką mam gwarancję, że za miesiąc nie przyjdzie do salda trzy razy większa opłata- niespodzianka? Za 10 dni sierpnia naliczyliście ponad 45 tysięcy złotych. Nie wypłaciliście przez to wczorajszych przychodów i kto wie, kiedy saldo wróci na plus. Ta sprawa nadaje się do wyższych instancji.

oznacz moderatorów

kosmeteusz
#12 Orędownik

Zajrzyj do wątku 

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/smart-dla-sprzedawc%C3%B3w/nies%C5%82uszne-dop%C5%82aty-do-przesy%...

Są inni poszkodowani na tysiące złotych. Ciekawe w jakie milliony poszło Allegro.

oznacz moderatorów

tms_system
#7 Wielbiciel

jedna była 36x36x31cm 20kg

druga 42x36x28cm 22kg

oznacz moderatorów

meduza
#12 Orędownik

również mam naliczone dopłaty  "Dopłata do paczki o wadze powyżej 20 do 25 kg" około 15 paczek .

ŻADNA paczka nie przekroczyła 2 kg

Wszystko mam na zapisie monitoringu

oznacz moderatorów

WITLEATHER_PL
#9 Pomysłodawca

u nas to samo, a allegro sobie zyczy zeby składac reklamacje, zawalili powinni przeprosić i w trybie natychmiastowym zwrócić niesłusznie pobrane pieniądze. 

oznacz moderatorów

ewygodnie_pl
#9 Pomysłodawca

@kosmeteusz w zeszłym roku ten sam problem opisywałem jak były zmiany w tym samym okresie .. https://spolecznosc.allegro.pl/t5/smart-dla-sprzedawc%C3%B3w/op%C5%82aty-dodatkowe-poczta-polska-99z...

oznacz moderatorów

albert7771
#7 Wielbiciel
Tytuł wątku: Masowe, niesłuszne dopłaty po 2,99 zł na dwóch kontach (Albert7771 oraz antyki_z_pasja) – błąd systemu?
Cześć wszystkim,
Piszę, ponieważ na moich dwóch kontach sprzedażowych doszło do masowego i całkowicie bezpodstawnego naliczenia dopłat za przesyłki. Wygląda to na ewidentny, hurtowy błąd systemu Allegro lub przewoźnika, z którym nie sposób się zgodzić.
Sprawa dotyczy kont:
  1. Albert7771 – naliczone dopłaty aż 10 razy po 2,99 zł
  2. antyki_z_pasja – naliczone dopłaty aż 12 razy po 2,99 zł
Wszystkie te paczki były w 100% zgodne z deklarowaną wagą oraz wymiarami gabarytowymi. Jako przykład podam jedną z przesyłek o wymiarach 40x20x20 cm i wadze zaledwie 4 kg – system i tak doliczył do niej dopłatę 2,99 zł (która w cenniku odpowiada przecież paczkom powyżej 20 kg!).
Skala problemu (łącznie 22 paczki w tym samym czasie na dwóch różnych kontach) jasno pokazuje, że nie jest to kwestia jednostkowego, złego pomiaru na sortowni, ale poważnego błędu algorytmu rozliczeniowego.
Czy ktoś z Was również zauważył w ostatnich dniach wysyp takich "automatycznych" dopłat po 2,99 zł dla lekkich paczek?
Proszę moderatorów Allegro ( @Moderator ) o pilne przyjrzenie się sprawie tych dwóch kont i weryfikację tego systemowego błędu. Dziękuję z góry za pomoc.

oznacz moderatorów

albert7771
#7 Wielbiciel
Warto podkreślić absurdalność tej sytuacji: kwota 2,99 zł w Cenniku dopłat Allegro widnieje jako opłata za weryfikację wagi paczki od 20 kg do 25 kg. Jakim cudem system przypisał tę wagę do moich kilkukilogramowych, niewielkich pudełek? Co więcej, do żadnej z tych 22 paczek przewoźnik nie wystawił oficjalnego protokołu weryfikacji wymiarów ani wagi, który byłby jakimkolwiek dowodem na rzekome przekroczenie norm.

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Oto naliczona opłata 2,99 za poniższe produkty (przecież, to śmiech na sali), te baterie (wymiar 2 cm na 3 cm) były zapakowane w kopertę z wypełniaczem o wymiarze A i szczelnie opatulone małym foliopakiem kurierskim:

Zrzut ekranu 2026-09-24 o 10.19.26.pngZrzut ekranu 2026-09-24 o 10.19.50.png

oznacz moderatorów