Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień Dobry Wszystkim, Od wczoraj próbuję wyjaśnić problem z naliczonymi opłatami przez pocztę polską do dużej ilości wysłanych paczek zgodnie z nowymi zasadami PP paczka XL to wymiar max suma boków 210 cm a najdłuższy bok 90 cm, paczki zamawiam przez allegro z panelu sales center bezpośrednio przy zamówieniu przechodząc przez zakładkę "zamów przesyłkę" podawałem wymiary zgodne z regulaminem co jest udokumentowane w historii zamówień czyli nie przekraczające 210 cm i najdłuższy bok nie miał więcej niż 90 cm oraz paczki nie ważyły więcej niż 20 kg.. mimo to cały czas generuje się etykieta z oznaczeniem 2XL na co wcześniej nie zwracałem uwagi i przez to poczta naliczyła nam opłaty. Zgłosiłem już reklamację do Allegro itd ale nie wiem ile to potrwa a ze wszystkich kont pobrano mi łączną sumę ponad 6 tys zł - a rachunki czas zapłacić do 20 stego ! .. konsultant allegro napisał mi że po kontakcie z pocztą polską odpisali że oni nie zmieniali gabarytów paczki na podstawie weryfikacji niezgodności z regulaminem opłatę naliczyli tylko dlatego że jest oznaczenie 2XL i takie oznaczenie dał nadawca ! ja nie mam możliwości z pozycji allegro wybrać jaki format nadaję tak jak jest to np w Enadawcy PP tylko mam możliwość wpisania wymiarów które powinny automatycznie dopasować się do rozmaru XL - mam nowe zamówienia i nie wiem co mam robić dlaczego robi się format 2XL skoro podaję wymiary paczki które mają spokojnie XL, nadaliśmy jeszcze więcej takich paczek i w końcu kara uzbiera mi się 20 tys.. bo z tego co widziałem przyszły opłaty za paczki nadane w dniach 26.08, 28.08, 1.09 itd
Przykład paczki 68x68x44 waga deklarowana 9 kg - opłata dodatwa 99 zł .. od 18.08 poczta zmieniła zasady wcześniej było 70x60x60, sprzedaję na allegro od 10 lat wiem na czym polega smart i normalnie wczesniej korzystaliśmy z tego ale od wczoraj jestem w szoku co tu się wydarzyło, dlaczego allegro oznacza etykiety 2XL... kiedy 29.07 dostaliśmy maila od allegro że wchodzą zmiany w paczkach poczty polskiej ucieszyłem się że znowu jak dawniej będę mógł większość produktów oferować klientom w smart chyba ucieszyłem się przed wcześnie.. Proszę o jakąś pomoc bo nie długo allegro tymi karami wyzeruje mi konto .. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dzień dobry @ewygodnie_pl, sprawdziłam, że sprawa jest konsultowana, więc muszę poprosić Cię o cierpliwość, otrzymasz informacje na ten temat w prowadzonej korespondencji e-mailowej.
były już podobne wątki na tym forum
z informacją, że gdybyś nie wysyłał towaru przez mechanizmy allegro
to poczta by ci naliczyła karę 49zł a nie 99zł
te 99zł to wymysł allegro
znajdź swojego opiekuna z poczty i przedstaw problem
usuń pocztę z Twoich wysyłek
lub wyrzuć wysyłki allegro z metod dostawy
ALE ALLEGRO WPROWADZIŁO ZMIANY OD 18.08 GABARYT XL to SUMA BOKÓW 210CM, NAJDŁUŻSZY BOK 90 CM WAGA MAX 20 KG. Nadaliśmy taką paczkę która mieści się w nowych zasadach PP 😉 allegro 29.07 wysłało info od 18.08 wprowadzimy zmiany
Paczka allegro kurier pocztex do 17.08 to 70x60x60 max 20kg
Od 18.08 suma boków 210, max najdłuższy bok 90 cm, waga 20 kg.
Allegro robi nam etykiety z oznaczeniem 2XL na starych zasadach pomimo że podaliśmy prawidłowe wymiary zgodne z nowym regulaminem poczty polskiej.
Przesyłka Pocztex to nie jest to samo co Allegro Pocztex.
Twoje przesyłki może i spełniają warunki dla wymiarów określonych przez Pocztę Polską, ale w przypadku przesyłek Allegro Pocztex niestety są inne wymiary.
A zgodnie z cennikiem Allegro jeżeli wymiary przesyłki przekraczają 70x60x60 cm lub masę 20 kg to jest dopłata w kwocie 99,99 zł.
To co piszesz, to maksymalne wymiary przesyłki, jaką można nadać w usłudze Allegro Pocztex, nie ma nic wspólnego z dopłatą.
Chyba słabo śledzisz zmiany na allegro jakie są wprowadzane - przesyłam link do lektury 😉
zmiany od 18.08
https://help.allegro.com/pl/sell/a/zmiany-i-nowosci-dla-sprzedajacych-w-sierpniu-wrzesniu-i-pazdzier...
Tylko że ta zmiana nie ma nic wspólnego z dopłatą.
Tu chodzi o zmianę maksymalnego rozmiaru przesyłki, a nie o zmianę przedziałów wagowych i gabarytowych.
Czyli do 70x60x60 cm masz w normalnej cenie, powyżej, ale do wysokość + szerokość + długość): 210 cm (najdłuższy bok przesyłki: 90 cm) masz dopłatę, a powyżej tego w ogóle nie nadasz. To oczywiście dotyczy tylko przesyłek doręczanych pod adres.
A po ludzku. Poniesiono wymiary, ale nie zniesiono dopłaty (nie jest to kara, tylko opłata za dany przedział gabarytowy).
Dla przesyłek z odbiorem w punkcie maksymalne wymiary to 42x40x65 cm.
A i opłatę o9, 99,99 zł nalicza Allegro, a nie Poczta Polska.
Nie korzystam z allegro pocztex odbiór w punkcie tylko z allegro kurier pocztex jasno napisali że zwiększają to ! Do 17.08 max wymiary to 70x60x60 od 18.08 masz suma boków max 210 waga 20 kg wszystkie paczki które nadałem nie przekraczały 210 cm. Teraz nawet jak nadaje się paczki z panelu allegro to wyświetla się kalkulator który liczy rozmiar..
Wcześniej dopłatę 99,99 zł miałeś jak przekroczysz max paczkę 70x60x60 lub będzie ważyć więcej niż 20 kg teraz Poczta Polska i Allegro wprowadziło zmianę że max suma boków 210 bez określenia który wymiar będzie miał ile ważne żeby nie przekroczyć 210 i najdłuższy bo nie może mieć więcej niż 90 cm plus waga max 20 kg .. dopłata dalej obowiązuje jak przekroczysz od teraz te 210 lub więcej niż 20 kg
Jeżeli chodzi o wymiary przesyłek Pocztex to tu mamy (od 18 sierpnia 2025):
S - 9 x 40 x 65 cm - 16 zł
M - 20 x 40 x 65 cm - 18 zł
L - 42 x 40 x 65 cm - 21 zł
XL - wysokość + szerokość + długość <= 210 cm (najdłuższy bok <= 90 cm) - 28 zł
2XL - wysokość + szerokość + długość <= 250 cm (najdłuższy bok <= 120 cm) - 55 zł
Maksymalna masa 20 kg, a dla 2XL - 30 kg. Ceny standardowe.
Natomiast dla Allegro Pocztex (§ 10. 1 Regulaminu usługi Allegro Pocztex)
S – 9 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg;
M – 20 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg;
L – 42 cm x 40 cm x 65 cm, maksymalna masa 20 kg;
XL – 60 cm x 60 cm x 70 cm, maksymalna masa 20 kg
Aktualny regulamin usługi Allegro Pocztex znajdziesz tutaj https://www.pocztex.pl/jowisz/uploads/2024/10/Zasady-Allegro-Pocztex_obowiazuje-od-1-listopada-2024.... (nie ma nowszego, na ten regulamin wskazuje załącznik 16 regulaminu Allegro, jako obowiązujacy).
No i jak pisałem wyżej Allegro Pocztex, to nie jest to samo co Pocztex. Zmiany w regulaminie Pocztexu nie mają wpływy na regulamin Allegro Pocztex i odwrotnie.
Poczta Polska zwiększy gabaryt XL teraz nie jest 70x60x60 tylko max 210, wszystko powyżej to 2XL. Zmiany wprowadziło również allegro od 18.08.. już to pisałem. Tu rozmowa z konsultantem.
Tylko że ty nie nadawałeś przesyłki Pocztex, tylko Allegro Pocztex. Tu warunki są inne, określone w załączniku 4 i 16 regulaminu Allegro. Zmiany po stronie PP nie mają najmniejszego znaczenia. Allegro musi dokonać zmian w swoich regulaminach.
Pocztex i Allegro Pocztex to dwie różne rzeczy usługi. Każda ma własny cennik i regulamin, a zmiany w jednej nie mają wpływu na drugą.
A dopłata jest za przekroczenie wymiarów podanych w podlinkowanym pliku, a nie za przekroczenie obecnych wymiarów dla zwykłego Pocztexu.
Jeżeli chodzi o e-nadawcę, to masz go połączonego z Allegro i importujesz zamówienia? Do tego jaki deklarujesz gabaryt (w e-nadawcy wybierasz gabaryt, a nie deklarujesz wymiary).
tu masz już informacje zaktualizowane na temat przesyłek poczty polskiej zamawianych z allegro w regulaminie portalu. Czekam na wyjaśnienia skąd oznaczenie 2XL po konsultacjach z obsługą Allegro jest tak jak mówiłem czyli od 18.08 są nowe warunki allegro kurier pocztex czyli suma 210cm nie 70x60x60 - to obowiązywało od listopada 2024 do 17.08.2025r. Wcześniej sprzedawałem z wykorzystaniem smart pocztex tylko pod koniec 2024 wyłączyliśmy tą usługę ze względu na ograniczenia wymiarowe. Teraz zgodnie ze zmianami wróciliśmy, nie korzystam z tego od kilku dni tylko od kilku lat więc wiem na czym to wszystko polega, i wiem że osobna umowa z pocztexem a allegro pocztex to dwie różne umowy i inne zasady. Więc zgodnie z nowymi wymiarami paczki przykładowo długość 84 (max 90) x 57x56 to nie jest więcej niż 210 cm a więc powinno automatycznie robić się XL bo 2XL to więcej niż 210 lub więcej niż 20 kg. To co napisałeś wcześniej to nie prawda na allegro możesz zamówić paczkę większą niż te 210 cm czy nawet jak było na starych zasadach większą niż 70x60x60 etykieta i tak się wygeneruje tylko trzeba było liczyć się z opłatą dodatkowo 99 zł. Przed 18.08 nadając paczkę przez allegro jak wpisałeś np bok 61 cm to już zapalało się na czerwono że za dużo, teraz jest zmienione i wyświetla się kalkulator sumy boków z informacją max 210 cm.
W tym załączniku masz taką pozycję
Opłata za przekroczenie wagi lub wymiarów regulaminowych
PP_N19_PRZEKROCZENIE_WAGI_LUB_WYMIAROW - 99,99 zł
I teraz w załączniku 16 (https://business.allegro.pl/regulamin/zalacznik/16#artykul-2-warunki-swiadczenia-uslugi-dostawy-alle...) masz link do regulaminu usługi Allegro Pocztex. I dopłata wynika z tego tego regulaminu.
Dopłatę masz za przekroczenie wymiarów z regulaminu dostępnego w załączniku 16, a nie za przekierowanie wymiarów z załącznika 4.
A jeżeli umowę z Pocztą i umowę z Allegro, to niestety nie to kwestia umowy. Pocztex i Allegro Pocztex to różne usługi, a nie różne umowy (jest to dedykowana usługa dla Allegro, a nie usługa świadczona na umowie PP z Allegro).
Czy ty rozumiesz co ja napisałem ? Nie zamawiam paczek z własnej umowy tylko przez allegro kurier pocztex, z własnej umowy korzystam tylko wtedy kiedy mam większe gabaryty i wtedy robię to kompletnie po za allegro.. nawet nie dodaje tam maila klienta bo wiem że policzą dopłatę raz się tak naciąłem 😉 . Paczki zamówione są na nowych zasadach które allegro potiwerdza że takie zostały wprowadzone ( nie tylko w PP ale zostały oficjalnie wprowadzone na allegro) z dniem 18.08 i wyglądają następująco ! wysokość + szerokość + długość <= 210 cm (najdłuższy bok <= 90 cm) waga max 20 kg. Wymiar 70x60x60 obowiązywał do 17.08… mimo to generuje się etykieta z oznaczeniem 2XL a nie XL według nowych wymiarów…
Nie ma możliwości nadać Pocztexu na umowie Allegro. Na umowie Allegro masz wyłącznie Allegro Pocztex. Jak chcesz nadać Pocztexem, to albo bez umowy, albo na umowie własnej. Innej opcji nie ma.
A i zapoznaj się z załącznikiem 16, bo tam nie ma zmian w wymiarach. Dlatego masz dopłatę. Brakuje aktualizacja regulaminu usługi Allegro Pocztex o którym mowa w załączniku 16. Stąd właściwie są te dopłaty i dlatego zmienia ci gabaryt na 2XL.
Na chwilę obecną zmienił się w tylko wymiar dla przesyłek na umowie właśnej. Aby nie było dopłat Allegro musi jeszcze zaktualizować regulamin Allegro Pocztex z załącznika 16. Zmiana w załączniku 4 niestety nie ma wpływu na dopłaty.
Cały czas mi chodzi o allegro pocztex o nic innego.. no więc mamy odpowiedź czemu generują się etykiety 2XL bo nie zaktualizowane i system allegro śmiga jeszcze na starych zasadach 70x60x60 a już od miesiąca powinien chodzić na nowych o których pisałem i potwierdzają to pracownicy allegro oraz regulamin zal nr 4, oraz mail informacyjny z 29.07. 10 lat już tu siedzę na allegro i sprzedaje, zawsze śledzę te ich zmiany ale taki cyrk to mam pierwszy raz … mimo wszystko wina nie leży po mojej stronie
Po prosty regulamin na podstawie którego naliczają te dopłaty ma nadal stare wymiary.
Dopóki nie zostanie wydany nowy regulamin dla usługi "Allegro Pocztex" (to osobny regulamin w stosunku do usługi Pocztex), to Allegro może naliczać kary za przekroczenie wymiarów 70x60x60 cm. Załącznik 16 nadal nakłada dopłatę za przekroczenie tych wymiarów pomimo zmiany w załączniku 4 (załącznik 4 określa tylko kwotę tej dopłaty).
Póki co lepiej takie paczki nadawać na umowie własnej i śledzić czy nie ma zmiany w regulaminie usługi Allegro Pocztex załączonym w załączniku 16.
Ewentualnie umowa własna z PP na usługę Allegro Pocztex i rozliczanie bezpośrednio z PP.
Tak to prawda dopisek jest stary w regulaminie, ale to akurat już jest niedopatrzenie ze strony allegro, mail informacyjny oraz zaktualizowana informacja w załączniku nr 4 jest jasna i klarowna. Informacja przesłana w dniu 29.07 również była jasna że z dniem 18.08 zostają wprowadzone zmiany w wielkości paczek. Allegro ogłosiło to wszystkim w mailu więc pierwszeństwo ma teraz aktualny załącznik nr 4, błąd w dokumentacji i niezaktualizowany załącznik nr 16 powoduje rozbieżności więc nie jest moją winą. W rozmowie z konsultantami na allegro otrzymałem informację że potwierdzają iż zmiana weszła w życie i mogę nadawać paczki o wymiarach max 210 cm jeśli nie przekroczyłem tych wymiarów to nie powinno być dopłaty i mam czekać na wyjaśnienia. Na chwilę obecną wyłączyłem smart czekam na odpowiedź odnoście mojej reklamacji. Moim zdaniem nie ma innej opcji niż to że została zaktualizowana właśnie tylko informacja w załączniku nr 4 ale nie zostało to zmienione w systemie allegro gdzie generują się już etykiety i działa to cały czas na starych zasadach czyli 70x60x60. Ja kompletnie nie zwracałem uwagi na to że cały czas generuje się 2XL skoro wiedziałem że nadaje wymiary zgodne z formatem XL nie miałem nawet takiego obowiązku żeby tego pilnować. Tematy takich dopłat były wałkowane na allegro gadane ale to było właśnie po tych zmianach które obowiązywały od listopada 2024 - tu nie było co płakać bo to było już niedopatrzenie sprzedawców i nie śledzenie komunikatów wysyłanych przez allegro że będą ograniczenia w gabarytach i naliczane kary. Nie możemy w regulaminie mieć dwóch różnych wersji odnoście jakieś sprawy bo to już są klauzury niedozwolone tym bardziej że jedna wyklucza drugą. Konsultant podczas rozmowy poinformował mnie że mam sugerować się informacją zawarta w załączniku nr 4.