Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Sprzedałam prywatnie używany czytnik e-book. Kupujący żąda teraz mojego prywatnego dowodu zakupu (paragonu/faktury, na podstawie której ja go kiedyś kupiłam).
Nie obiecywałam tego dokumentu w ogłoszeniu i nie mam obowiązku go udostępniać zawiera on moje dane osobowe i nie był elementem transakcji. Sprzedaż miała charakter prywatny, a sprzęt został doręczony w pełni zgodny z opisem.
@kostas11 stąd wiem że napisała że padło pytanie czy jest dowód zakupu i potwierdziła że jest. Nie zadeklarowała że dołoży go do zakupu. Jakbym liczył na sprzedaż z gwarancją to jako sprzedawca prywatny wyłączyłbym rękojmię z kc i dopisał że jest gwarancja producenta 2 lata od daty zakupu i ją podał. Wtedy kupujący miałby ochronę prawną producenta uwzględnioną w ofercie.
Ustawa w odniesieniu do niezgodności z umową mówi o "publicznym zapewnieniu". Tak więc "pokątne" zapewnienie, że coś tam będzie nie liczy się w kontekście ustawy konsumenckiej, ale KC ma tu więcej do powiedzenia. Klient zawsze może skorzystać po prostu z możliwości zwrotu 14 dni.