Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Witam serdecznie,
Zwracam się z prośbą o sprawdzenie zamówienia nr 99f01260-fcf1-11ef-b10c-ed7c992e40ba.
Kupujący zamówił 1 sztukę Dziennik Budowy oraz piórnik dziecięcy. Niestety z doświadczenia zauważamy, że część klientów dodaje do zamówienia dodatkowy produkt, aby uzyskać darmową wysyłkę, a potem zwraca ten produkt. Podejrzewam, że podobnie było i w tym przypadku – klient zwrócił piórnik, a my bez zbędnych pytań zleciliśmy zwrot pieniędzy, który został zrealizowany niemal natychmiastowo.
Po 10 dniach klient skontaktował się z nami z zapytaniem o zwrot pieniędzy, choć w momencie jego zapytania kwota została już zwrócona. Oto fragment jego wiadomości:
Pytanie o zakup
z allegro.pl, cena 46.75 PLN
DZIENNIK BUDOWY gruby 60 kartek + 1 inny przedmiot
Witam,
Proszę sprawdzić zwrot, do tej pory nie widzę wpłaty.
Po chwili dodał:
Przepraszam, już namierzyłem zwrot. Temat nieaktualny.
W międzyczasie dostał od nas wiadomość zwrotną:
Dnia 14 marca 2025, 10:31 zrealizowaliśmy zwrot kwoty 39,00 zł. Szczegóły dotyczące transakcji są załączone.
Niestety, po wysłaniu tej odpowiedzi otrzymaliśmy negatywną opinię od klienta, w której głównym zarzutem było: „Dostarczono produkt inny niż w zamówieniu”. Mimo naszych prób kontaktu – zarówno mailowych, jak i telefonicznych – klient nie odpowiadał na prośby o wyjaśnienie sytuacji ani na prośbę o anulowanie negatywnej opinii.
Brak jakiegokolwiek kontaktu ze strony zamawiającego uniemożliwia rozwiązanie sprawy w której nie czujemy się winni a towar, który otrzymał był zgodny z towarem zamawianym przez platformę ALLEGRO.
@arete-sklep Jeśli kupujący sam nie usunie lub nie zmieni oceny to nic z tym nie zrobisz - niestety.
@arete-sklep Bardzo mi przykro, ale nie możemy tutaj zainterweniować. Jedynie klient może usunąć opinię.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że "Allegro usuwa oceny niezgodne z Regulaminem lub na prośbę kupującego. Kupujący może zmienić lub usunąć ocenę z własnej inicjatywy, na prośbę sprzedającego, gdy wyjaśni sprawę ze sprzedającym lub otrzyma rekompensatę". Niemniej jednak nie mogę się zgodzić z wystawioną opinią, ponieważ klient miał najprawdopodobniej zły dzień i postanowił ulżyć sobie negatywnym komentarzem. Powtarzam, że klient nie miał żadnych podstaw do wystawienia takiej opinii. Otrzymał towar w terminie, zgodny z zamówieniem, a także natychmiastowy zwrot za zwrócony piórnik.
Moje pytanie brzmi: jak mogę poprosić Allegro o usunięcie tej opinii? Jak wspomniałam, nie mam kontaktu z kupującym – od trzech dni nie odbiera on telefonu, nie odpowiada na maile ani na wiadomości z moją prośbą o kontakt. Moje próby komunikacji zostały zignorowane.
@arete-sklep @Allegro tej oceny nie usunie. Nie ma na to najmniejszej nawet szansy.
@arete-sklep allegro łamie polskie prawo i własny regulamin - świadomie i celowo dopuszcza do obrotu fałszywe opinie na temat sprzedawcy, co może znaczący wpływ na "świadomy" wybór sprzedawcy przez konsumenta.
Mamy identyczny problem z swoim komentarzem - serwis po sprawdzeniu postanowił go "nie liczyć do średniej" - więc uznał jego nieprawdziwość - ale go nie usunął
Zgadzam się, że fałszywe opinie mogą negatywnie wpłynąć na reputację i wybór sprzedawcy. Co do regulaminu i sposobu funkcjonowania Allegro, pozostawię to bez komentarza ;(
Coś niedobrego dzieje się ostatnio z tymi ocenani kupujących. Mam wrażenie że system jest tak skonstruowanych że klienci nie wiedzą co komentują i oceniają.
Otrzymałem opinie za kolczyk o treści komentarza na temat mebli.
@arete-sklep przestań tam zaglądać , szkoda Twojego zdrowia , na pocieszenie powiem Ci ,że pierwszy negatyw w miesiącu nie wpływa na statystyki , odnieś się do oceny grzecznie , ale rzeczowo , najlepiej z nutą ironii.