Obowiązkowa dostawa kurierem DPD UPS Pocztex Smart od 6 maja

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Dostaliście już tą wiadomość?
Allegro wprowadza obowiązek dodania Smart! dostawa kurierem.
Nie mam tej usługi, ale mam Paczkomaty, PWR i Allegro Polecony.
Nie kalkuluje mi się wprowadzanie usługi kurierskiej w Smart!, ponieważ obecnie mam zwykłego DHL (z góry i pobranie).
Monopol może wszystko, wiem o tym.. Nie uważacie że to niesmaczny żart (dla tych, którym się to po prostu nie opłaca) ?
Ile wychodzi dopłat do takiej usługi (pomijając foliopaki itd) ?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wspolpracuje z fedexem od lat, przyjezdzają o tej godzinie o ktorej sie dogadalem z kurierem. I teraz mnie zmuszają do rezygnacji z tej firmy i przeplacaniem u innej. Do tego mam im placić za to 3.99 za paczkę, koszty opakowania mam wziąć na siebie a na koniec jeszcze mam zapłacić im prowizję 8 lub 10%... Gdyby urząd ochrony konkurencji działał to już dawno by to zatrzymał - Allegro czuje się coraz bardziej bezkarne , dlatego z miesiąca na miesiąc haracze są większe i bardziej dotkliwe.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Chyba to prawda UOKIK nie działa
Bo pozwalają sobie gorzej niż w czarnych czasach komunizmu
Trzeba pisaś ...może wtedy oni będą też musieli opłacać jednego z podanych (..kurierów albo zniknąć z rynku

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@woozcarnia, nie narzucamy współpracy z konkretnym dostawcą, więc nie musisz udostępniać u siebie usługi Pocztex. Aby od 6 maja Twoje oferty były oznaczone ikoną Allegro Smart, powinieneś udostępnić minimum jedną z poniższych metod dostawy:
- Allegro Kurier DPD
- Allegro Pocztex Kurier 48
- Allegro Kurier UPS (do 10 kg)
Co więcej, w ramach promocji od 8.04.2021 r. do 31.08.2021 r. obniżymy kwotę, jaką pobieramy za przesyłki kurierskie w ramach Allegro Smart! z 3,99 zł brutto do 1,99 zł brutto.
Zdaję sobie sprawę, że zmiany są wyzwaniem i wymagają elastycznego podejścia, jednak są one konieczne, by sprostać wymaganiom Kupujących.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
ale to jest nadrzucanie wyboru przewoźnika bo my korzystamy z inpostu, a muszę dodać teraz któregoś z tych trzech, czyli co? kolejna umowa i zobowiązanie wobec nowej umowy, która trwa minimum 12 msc.
Czy wy wiecie ile błędów popełniacie jako serwis?
UOKIK powinien was porządnie prześwietlić, a Pani jeżeli nie jest sprzedającym to do strony praktycznej nie powinna pani się w ogóle udzielać i nie pisać głupot typu "podejście elastyczne itp"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@krzychu_zd nie musisz mieć umów - możesz nadawać z wysyłam z allegro 🙂
UOKIK powinien was porządnie prześwietlić
Napisałeś pismo czy liczysz, narzekasz i czekasz aż zrobi to ktoś inny ???
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
nie jest bierną osobą uwierz mi i nie przerzucam odpowiedzialności na innych, dostaną stosowne pismo. I tak odchodzę od allegro do wakacji bo mam dosyć tych praktyk i polityki serwisu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@krzychu_zd i dobrze bo większość pisze, narzeka a jak by tak UOKiK dostał parę tysięcy pism to by się tym zajęli 🙂
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No to piszmy, zna ktoś jakiś link, coś...?
Znalazłem coś takiego:
Linku nie podam, bo i tak automat wytnie, ale zgooglajcie
konkurencja uokik sygnalista

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Trzeba zrpnić porządek ze złodziejami .
Basta...
Śm....

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Niech jeszcze coś podniosą to zginą konurencja przyjdzię Polski rynek jest chłonny
A to oni robią to złodziejstwo w najgorszym przypadku pod przykrywką .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@woozcarniaposzlo, mam nadzieję że ty też
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kostas11 sam wiesz, że przy nadawaniu poprzez allegro są same problemy z kurierami. Ile już było postów na ten temat, jakiegoś dziwnego doliczania opłat do przesyłek kurierskich, a potem składaj reklamacje i czeka nie wiadomo ile na rozstrzygnięcie. A allegro nic to nie obchodzi, narzucają nam współpracę z kurierami poprzez pośrednictwo serwisu, a pomocy z ich strony w razie problemów nie ma żadnej.
Ja mam DPD i korzystam z ich usług, ale na normalnej umowie, a jak czytam te problemy z allegro kurier DPD, to wolę nie ryzykować wysyłania w ten sposób.
Dobra rada zaczyna się od milczenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mikeza Popieram Cię też jadę na własnych umowach i nie narzekam 🙂
Κώστας
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kostas11 tylko, że teraz trzeba byłoby wprowadzać allegro kurier DPD, a nie zwykłe DPD, bo inaczej nie spełnimy warunków smarkowych 🙂
Dobra rada zaczyna się od milczenia

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kostas11wstępny email poszedł 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@mr_oma To ciągłe zasłanianie się wymaganiami Kupujących. Ja nie mam takich wymagań. Jak kupuję i jest paczkomat- dla mnie ok. Jak jest kurier to też ok. Potrzebuje tej rzeczy i mam w bruździe czy odbiorę ją w paczkomacie, dostarczy mi ją kurier, czy Zenek z poczty na hulajnodze. Nie pytam sprzedającego- Panie!- a dla czemu nie ma Pan kuriera w swoich dostawach. Skąd macie tak istotne informacje. Klienci do was piszą? Proszą was o konkretnych dostawców?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No więc właśnie, popieram.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
to jesn narzucenia nam kuriera, jednego z 3 wybranego przez was, a te opcje ogole nam nie pasują,
by sprostać wymaganiom Kupujących-- to tylko my musimy byc elatyczni, bo Allegro ma gdzies nas, my sie musimy gimnastykować z wyysłka, gdzie Allegro tylko narzuca rozkazy
to może podzielmy sie tez kosztami pakowania przesyłki, skora tak wszytko dla Klienta robicie, ktoś wogóle wzią to po uwagę??? jakie my koszty ponosimy???

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
....nieeee wy nigdy nic nie narzucacie :), dajecie tylko wybór między **piiip**em psim, krowim, albo np. niedźwiedzia
...tak samo jak nigdy "nie ingerujecie w ekonomiczne decyzje sprzedających oraz ich politykę cenową"...bla bla
...po jaką cholerę w takim razie wyjęliście ze smarta allegrominikuriera i allegrokurieraInpost ?
...dlaczego w ogóle narzucacie konkretne firmy?
...dodajcie do smarta przesyłkę kurierską, a sprzedawca niech sam wybiera. Ustalcie tylko limit jaki "dopłacacie" - czyli i tak my wszyscy dopłacamy 😉 hehe
Swoją drogą, niezła perfidia z waszej strony. hehe :), najpierw prowizja od ceny wysyłki, bo każdy musi mieć smarta :), a potem bam!! opłata od smarta, tylko już nie prowizja, bo ma być bezzwrotna i w rzeczywistości koszty nawet czterokrotnie w górę. Macie tam tych szpeniów, szakucen 😉

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Brawo ....taka prawda o tym co zrobiło Allegro w ciągu ostatnich klkunastu miesięcy