Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Dostałem takiego maila od Allegro. Fragment: "
|
|||
|
Co to ma być? Przecież niedawno między innymi za to ukarał was UOKiK. Przywróciliście widoczność nr telefonu i adresu e-mail w zwykłym Allegro a teraz znów blokujecie to na Allegro Lokalnie? Oczywiście zgłaszam sprawę ponownie do UOKiK.
Na pewno będą Ci wdzięczni wszyscy oszukani sprzedawcy na allegro
@wicekdw zdaję sobie sprawę, że telefon to najszybsza forma kontaktu, ale zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie, bo mieliśmy sygnały od naszych sprzedających o wielu podejrzanych i niechcianych wiadomościach. Są to sytuacje, których później nie jesteśmy w stanie zweryfikować a wpływają na bezpieczeństwo transakcji. Numer telefonu nie jest potrzebny do tego, aby dokończyć zakup. Każdy etap sprzedaży odbywa się przez stronę Allegro Lokalnie.
Kupujący otrzyma dane teleadresowe sprzedającego w wiadomości e-mail po udanej sprzedaży, a zawsze kupujący i sprzedający mogą porozumieć się ze sobą za pomocą czatu Allegro Lokalnie.
Ale przecież obecnie sprzedawca może sam zdecydować czy chce podać swój numer telefonu czy nie, więc sam może wykluczyć niechciane SMSy, linki itd. jeśli nie poda numeru. Najważniejsze jest to, że telefoniczna firma kontaktu jest najszybsza i najbardziej skuteczna, można łatwo dopytać o szczegóły towaru a nie opisywać tego na czacie. W takim razie odblokujcie możliwość podania nr telefonu w wiadomości na czacie. Podejrzewam jednak, że Allegro blokuje nr telefonu w trosce o swoją prowizję a nie o użytkowników. Tyle, że to przesada bo ludzie najczęściej jednak wolą kupic przez Allegro niż poza nim, więc numer telefonu tu w niczym nie przeszkadza. No dobra, zobaczymy co na to powie UOKiK.
U prywatnych sprzedawców niema obowiązku umieszczenia numeru telefonu.
Usunięcie numeru telefonu z Allegro Lokalnie to jakiś żart. Przecież nikt nikogo nie zmusza to podawania jego, więc kto chce to podaje, a kto nie, to nie. Skoro z zamysłu to jest portal to kupowania/sprzedawania lokalnie to liczycie na to że ludzie (zwłaszcza ci starej daty) będą klikać na czacie żeby umówić się na odbiór? To kpina jest.
Zamiast mieszać tam gdzie nie trzeba, to dodajcie opcję całkowitego usunięcia ogłoszenia bo często się zdarza że ludzie znajdują przez wyszukiwarki ogłoszenia które zakończyłem 3 lata temu i dzwonią.
Bardzo dobrze, że numer telefonu będzie ukryty. Nie ma tu praktycznie dnia bez tematu w którym ktoś dostał SMS z „potwierdzeniem sprzedaży” i dalej podał swoje hasła, loginy itp.
Ja bym go jeszcze usunął z zwykłego Allegro 🙂
Na zwykłym sprzedający walczyli o to żeby był, wiele razy tu pisali o tym.
No ja pisałem tylko o sobie :), i jakiś w punkt od sprzedającego też dostałem 🙂
@serwis-texas ja proponuję, żeby Allegro w ogóle usunęło sprzedających i kupujących ze swojego portalu 😄 Niech sobie handlują sami ze sobą. Rzucając ciągle kłody pod nogi zarówno sprzedawcom jak i kupującym najwyraźniej dążą do tego, żeby tak się właśnie stało.
podanie numeru telefonu przez firmy jest ich obowiązkiem informacyjnym
wynikającym z ustawy
konsument nie ma obowiązku podawania nr telefonu
np:
Mam nadzieję że rzeczywiście zgłosisz. Niech się zajmą dziadami, bo to są kpiny z ludzi, po raz kolejny. Pomijam już uprzykrzanie życia debilnym kilkukrokowym formularzem, ale kto chciał ten podawał telefon i tyle, a nie że oni będą z góry narzucali swoje widzi mi się. To ja w minutę mogę wymyślić dla was Allegro rozwiązanie - dodajcie formułkę ostrzegawczą przy polu do telefonu, że w razie podania telefonu grozi jakieś ryzyko i będziecie umywali ręcę w przypadku kontaktu na telefon, którego nie można udokumentować itp. A nie że wywalacie opcję podstawowego i najbardziej popularnego kontaktu. Poza tym na Allegro są też zwykłe ogłoszenia, gdzie nie musicie nic robić ani "zabezpieczać" nikogo, tylko utrudniacie wszystko. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
.Dajcie łapkę w górę i jakiś komentarz, może da im to do myślenia i znowu będzie normalnie...
..