Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dostałem prośbę o przesłanie maila w celu skorzystania z opcji Kup Teraz od użytkownika
przyszedł taki mail więc na bank to fraud.
Proszę o potwierdzenie próby wyłudzenia danych
|
|
|
|
|
Potwierdzam takie wiadomości.Dzisiaj dostałem identyczną wiadomość od oszusta.Przy odrobinie czujności należy od razu kasować wiadomość
Dostałem taką wiadomość SMS: Potwierdzenie sprzedaży przedmiotu: https://pocketwice.pw/P0whuN
Co to jest? potwierdzenie sprzedaży czy oszustwo ?
@SOBAL3 nie jest to wiadomość od nas, nie klikaj przesłanego linka, to próba oszustwa.
Dobry wieczór sytuacja wygląda tak że została mi wysłana wiadomość o kupnie mojego produktu
Następnie dostałem email od allegro, że udało mi się sprzedać przedmiot i że teraz strona mnie przekieruje w inne miejsce, na moje konto.
Pojawiła się strona na której poproszono mnie o mój identyfikator, hasło, i pesel. Wszystko wyglądało jak strona allegro a następnie jak strona banku (to gdzie proszono mnie już o hasło i o pesel).
Bank zablokował konto oczywiście ale pesel już nie
Proszę o szybką odpowiedź
zdjęcie na dowód
To oszustwo, dobrze że bank zablokował bo kasy by już nie było, pozmieniaj hasła a co dalej...?
Hasła pozmieniane konto Google zblokowane hasłem nowym
Słyszałem coś o możliwości zastrzeżenia PESEL-u
@Wolf44s bardzo mi przykro, ale to nie była wiadomość od nas. Na Allegro Twój adres e-mail nie jest potrzebny do sfinalizowania transakcji, nigdy tez nie podawaj wrażliwych danych w formularzach internetowych. Przykro mi, ale nie jesteśmy w stanie zablokować tego, że podałeś swój numeru pesel.
Bank mógł zablokować numer PESEL czy muszę sam go zablokować
Padłeś ofiarą phishingu, pozmieniaj sobie dane do banku. Hasło, limity na mniejsze etc dla pewności.
Tak jak twojego konta allegro raczej super nie wykorzystają, tak już twoje konto bankowe mogą.
Włącz autoryzacje 2 etapową
Bank zablokował całkowicie dostęp do konta
zmiana wszelakich danych, idź najlepiej do placówki, zmiana kodu pin do karty, hasla do konta itd i nic ci nie zrobią nie martw sie.
Plus weryfikacja przy logowaniu 2etapowa
A numer PESEL
Co numer pesel? Przecież pesel masz tylko raz w życiu nadawany
Czy ktoś dostał takiego smsa - Platnosc za Twoj produkt jest juz na koncie. Nie zapomnij potwierdzic
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
To próba wyłudzenia danych i dostępu do Twojego konta -nic nie klikaj i nic nie potwierdzaj.
Bardzo dziękuję za informacje.
Pełno takich oszustw, wyłudzeń, Trzeba być czujnym.
Uwaga na smsy rzekomo od Allegro informujące o sprzedaży produktu z dziwnymi linkami. Dostałam już takie 2 w ciągu kilku dni. Oczywiście po sprawdzeniu aplikacji żadnej sprzedaży nie było. Pierwszy raz wystawiłam coś na sprzedaż i od razu zostałam nimi zaatakowana. W żaden link nie klikałam. Z tego co widzę nie jestem pierwszą osobą, która je otrzymała. Czy Allegro jest tego świadome i przeciwdziała w jakiś sposób tej sprawie? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_