Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, czy to oszustwo?
@helen100 dziękuję za czujność i zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy wskazane konta.
Otrzymałem taką wiadomość.
Myślicie, że to próba wyłudzania?
Obrazka my nie widzimy, opisz co tam jest.
Nie widzimy jeszcze obrazków zanim moderacja @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ nie zatwierdzi, ale jeśli "kupujący" chce od Ciebie np. kliknięcia w kod QR, lub Twego maila, to jest to próba oszustwa.
Taka wiadomość to próba wyłudzenia danych - nie skanuj kodu QR, ani nie podawaj adresu mailowego, aby potwierdzić transakcję na Allegro Lokalnie.
Dzisiaj przyszła mi wiadomosc abym podał maila zeby dokonczyc sprzedaż od użytkownika
dołaczony plik z rzutem ekranu ze zapłacone przez przelewy24
@GuwekOne dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Witam do mnie również dotarła wiadomość z pdf który zawierał link do fałszywej strony allegro lokalnie, po kliknięciu odsyłalo do wyboru banku w celu sfinalizowania zakupu.
@Emka2101 dziękuję. Zablokowaliśmy już to konto.
Witam. To chyba już było dziwna jakaś wiadomość od mhmtuning1 chce kupić od ciebie podaj mi swój numer telefonu i jakiś załącznik, załącznika nie otwierałem na wszelki wypadek. Podałem mu ten numer telefonu ale to chyba dziwne jakieś, chce kupić to kupuje. Pozdrawiam. Wojtek
Nie otwieraj żadnych załączników od komunikacji jest centrum wiadomości allegro i niech tylko tam się z Tobą kontaktuje w sprawie zakupu
Witam. Dziękuję bardzo. Wojtek
@sulkowski11 na tym koncie doszło do włamania, a oszust, który przechwycił to konto próbował wyłudzić od Ciebie dane lub pieniądze. Bardzo dobrze, że zachowałeś czujność i nie klikałeś w żadne linki. Konto już zabezpieczyliśmy, więc wszystko jest w porządku.
Witam, ja także dziś dostałam wiadomość z prośbą o numer telefonu od kupującego mhmtuning1, był też jakiś plik, pobrałam, ale nie otworzyłam, ale numer niestety wysłałam, czy mozna sprawdzić lub zablokować tego użytkownika, bo chyba to oszust... 😞
Też dostałam od nich maila
@natalirar dziękuję, tak jak pisałam tutaj wyżej to próba wyłudzenia, a konto jest już zabezpieczyliśmy, więc dziękuję za czujność i sygnał.
Hej, do mnie też napisał z prośbą o adres e-mail uzasadniony screenem
Chwilę później przyszedł e-mail :
Kliknięcie w link przenosi na podstronę z bankami i dalej na podstawioną allegro loklanie ale z adresem przez dw oo allegroolokalnie
Drugi przypadek to wiadomość z pdfem od użytkownika kaasiaaa33. Pdf jest potwierdzeniem/fakturą z aktywnym linkiem jak wyżej:
Po przejściu dalej przenosi na podstawioną stronę gdzie górne buttony nie działają tylko bankowe chodzą aby wyłudzić dane do logowania
Pozamykać drani
@gramofonoman cześć! Dziękuję za Twoje zgłoszenie.
Konto kaasiaaa33 zabezpieczyliśmy, a pierwszą wiadomość rozumiem, że otrzymałeś od mhmtuning1, który jest już zablokowany?
Tak od mhmtuning1
IMO to walka z wiatrakami, ale wyjścia nie ma.
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Czy to potwierdzić czy jest to oszustwo?
@pato1899 nie, nie klikaj w nic proszę, bo to próba wyłudzenia. Od jakiego użytkownika dostałeś tę fakturę?