Witajcie, wytłumaczcie mi bo ręce opadaja jak działa wsparcie allegro lokalnie.
Dokonałem sprzedaży jako osoba prywatna na allegro lokalnie. Kupujący dokonał płatności z góry. Paczka spakowana i wysłana. Kupujący nie odbiera paczki, paczka do mnie wraca. Umowa nadal obowiązuje. Wysłana została informacja do kupującego, że mogę nadać przesyłkę jeszcze raz za dopłatą za ponowną wysyłkę lub mogę przyjąć zwrot potrącając 13.90 PLN kosztów, które poniosłem za promowanie aukcji. Kupujący oczywiście się na to nie zgodził, nie chce ponownej wysyłki i żąda zwrotu całości. Założył spór na allegro i pracownik allegro lokalnie napisał że mam zwrócić całą zapłaconą kwotę...jak do tej decyzji ma zastosowanie kodeksu:
Brak odbioru = zwłoka kupującego (art. 486 KC w zw. z art. 551 § 1 KC). Umowa kupna-sprzedaży wciąż obowiązuje i nie wygasła.
Obowiązek naprawienia szkody (art. 471 KC) – w wyniku nieodebrania przesyłki poniosłem koszty (brak zwrotu opłaty za promowanie ogłoszenia przez allegro w kwocie 13.90 PLN).
Prawo do potrącenia (art. 498 KC) – zwracając środki za przedmiot, mam prawo potrącić wykazaną szkodę majątkową (koszty promowania), jakie poniosłem przez niewykonanie przez kupującego obowiązku odbioru.
Na jakiej podstawie pracownik allegro wydał decyzję?
Tu już nie chodzi o tę kwotę, ale dlaczego jako sprzedający mamy płacić za nierzetelność kupujących? Myślicie że sprawa do wygrania?
@robert4548 Na takiej, że zwyczajnie nie zna przepisów.
Na przyszłość - nie odbieraj przesyłki zwrotnej i problem z głowy 🙂
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@komis-bell @Też o tym myślałem, ale jak zacząłem czytać, że później (po ewentualnym zwrocie płatności kupującemu) będę musiał szukać paczki gdzieś w inpoście to stwierdziłem że raczej nie warto
@robert4548 @To nie tak. Paczka i towar należy do kupującego i to on będzie musiał jej szukać na magazynie przewoźnika.
Nie masz obowiązku odbierania przesyłki zwrotnej ani zwrotu pieniędzy.
Po nadaniu cała odpowiedzialność za paczkę i jej losy spada na kupującego.
Sprawa musi być do wygrania, bo jako osoba prywatna nie musisz w ogóle przyjmować zwrotów.
Pracownik Allegro nie zna prawa.
@robert4548 Widzę, że nie zamieściłeś odpowiedzi w dyskusji po włączeniu się do niej naszego pracownika. Proszę, żebyś to zrobił, przedstawiając swoje stanowisko i poczekał na kolejną reakcję.
@nat_not odpowiedź zamieszczona. Czekałem na podpowiedzi tu na forum czy to ma jakikolwiek sens, czy jednak walka z wiatrakami. Tak jak wspomniałem nie chodzi o te pieniądze, tylko o sam fakt, że człowiek ze swojej strony się stara, robi wszystko zgodnie z regulaminem, pakuje, zabezpiecza profesjonalnie wysyłkę, leci do paczkomatu i jeszcze ma do sprzedaży dopłacać za nierzetelność kupującego..