Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedawca na allegro lokalnie sprzedaję karty podarunkowe allegro taniej. Skusiłem się i wpłaciłem na nr telefonu blik za kartę i nie podaje kodu ani nie chce zwrócić pieniędzy ani nie odbiera telefonu.
Sprzedawca to:
[edytowano]
Proszę uważać. Po otrzymaniu miał wysłać kod za godzinę i nic. Czyta wiadomości i nie odpisuje i wystawia nowe oferty. Allegro zgłosiłem, ale nic sobie z tego nie robią na razie. Sprawa została zgłoszona do banku i pewnie zgłoszę na policję. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
To nie chodzi o to że ja chcę kogoś blokować czy konto usuwać.
Czy to ogłoszenie i zakup poza czy z allegro to powinna być opcja zgłoszenia problemu do allegro. Np pisze , pokazuje wpłatę z banku, rozmowa chat choć chyba allegro na dostęp do tego jeśli e-maile ida przez wasz system. Allegro powinno napisać wtedy do sprzedawcy proszę wyjaśnić problem - dostaliśmy zgłoszenia zakupu poza allegro bez finalizacji zakupu, np do 2 dni i tyle. Wtedy można zawiesić konto do wyjaśnienia.
Kto jest uczciwy to pewnie odpisze zwłaszcza na email z allegro i wyjaśni problem sam
Ja oszustem go nazwałem bo wiem co zrobił, napisałem że chce kupić to napisał przelew lub blik. Źle zrobiłem ale nie chce aby ktoś tak samo zrobił jak ja. Pieniędzy pewnie nie odzyskam bo mała wartość oszustwa zobaczymy bo zgłoszone jest w banku i na policję. Co dalej nie wiem bo nigdy nie miałem takiego przypadku.
Nie podoba mi się że allegro od razu wypiera się że nic nie pomoże bo zakup poza allegro, no ale jeśli tak jest to chyba jednak może usunąć to jeśli nie odpowiadacie za zamieszczane oferty.
Nie ma tu żadnej sprzeczności w tym, co napisałem wcześniej. Allegro nie jest sądem i nie rozstrzyga, kto jest oszustem. Tę ocenę może wydać wyłącznie policja lub sąd. My możemy jednak reagować wtedy, gdy pojawiają się poważne wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa lub zgodności działań użytkownika z zasadami Allegro.
W tym konkretnym przypadku konto sprzedającego zostało zablokowane nie dlatego, że ktoś został uznany za „oszusta”, tylko dlatego, że zespół bezpieczeństwa po analizie również innych sygnałów uznał, że wymaga to interwencji. O szczegółach nie mogę pisać, bo obowiązują nas określone procedury.
Jednocześnie jasno wskazaliśmy, że sprawa powinna być prowadzona przez policję, i to tam warto skupić swoje działania. To właśnie tam można doprowadzić do faktycznego rozwiązania sytuacji i odzyskania pieniędzy.
Na koniec dodam: łapanie nas za słówka niczego nie wnosi. Niezależnie od tego, czy podejmiemy działanie, czy nie to zawsze znajdzie się powód do krytyki lub ironii. My działamy w granicach aszych kompetencji, i w tym przypadku dokładnie tak się stało.
Pozdrawiam!
A ja napiszę tak bo chyba allegro też źle rozumie sytuację.
Nie chodzi mi o odzyskanie pieniędzy przez allegro, jak pisałem chodzi o czasowe zablokowanie konta do czasu wyjaśnienia sytuacji. Czy ogloszenie zwykle czy kup teraz nie ma znaczenia. Bo jeśli allegro nie zareaguje szybko to też wasza wina, może inna osoba się będzie ostrożniejsza nie wiem.
Macie raportowanie ogłoszenia ale nie ma raportowania sprzedawcy. Wysyłam wam rozmowę chatu z nr telefonu , nr konta przypisany do blik , kwotę wpłaty, imię . Zakup miał by zrealizowany do godziny, minęło 4 dni. Nie odbiera telefonu. Nawet porównanie bez ujawnienia informacji allegro powinno zweryfikować i zareagować. Jakby pewnie tu nie napisał to dalej ogłoszenia by widniały czy tak?
Macie też pewnie dane logowania czy ktoś ukradł konto itd... ale lepiej napisać mi że sam się oszukałem i dałem się nabrać i zgłoś na policję. Nic was to nie kosztuje a zapobiega może dalszego okradania.
Zawieszenie konta można przecież odwołać, jakby moje konto zablokowane zostało przez przypadek to pewnie pisałbym do was w sprawie wyjaśnienia.
Rozumiem Twoje podejście, ale musimy trzymać się jasno określonych zasad. Allegro nie blokuje kont "na wszelki wypadek" ani wyłącznie na podstawie pojedynczego zgłoszenia kupującego. Każda taka decyzja wymaga weryfikacji i potwierdzenia w innych źródłach. Dlatego zajmuje się tym zespół bezpieczeństwa, który w tym przypadku już podjął odpowiednie działania.
Nie będziemy też gdybać, co by było, gdyby reakcja nastąpiła wcześniej czy później. Działamy w oparciu o procedury i dowody, nie przypuszczenia.
Masz rację, że zablokowane konto można później odblokować, ale naszym obowiązkiem jest działać zgodnie z zasadami, a nie blokować użytkowników prewencyjnie tylko na podstawie czyjegoś podejrzenia.
Na ten moment temat uznaję za wyjaśniony.
@gdvorek jak to nie blokujecie "na wszelki wypadek", na podstawie podejrzeń? Przecież blokujecie, np. macie podejrzenie, że ktoś nie ma towaru i może nie realizować transakcji. Prosicie o zdjęcia dowodu, towaru itp. A jak je dostaniecie to twierdzicie, że jednak was to nie przekonało i nie odblokujcie. Żadnych dowodów tu nie ma, jedynie podejrzenia.
A jak macie sygnał, że ktoś oszukuje wystawiając jakieś ogłoszenia bez kup teraz na allegro lokalnie to powinniście od razu działać, bo to oznacza że na 99% na konto było włamanie.
Zastanawiam się po co w ogóle jest ta opcja ogłoszeń bez kup teraz? Żadnego zysku z tego nie macie i tylko wam to przynosi straty wizerunkowe, bo ktoś będzie rozpowiadał, że został oszukany "na allegro" i został bez pomocy.
@vonNogay zawsze blokują, "na wszelki wypadek", bo przecież nigdy nie mają wyroku sądu, często nawet kupującym blokują "na wszelki wypadek", bo to wyjątkowa sytuacja, ale niestety nie dowiesz się na jakiej podstawie są wydawane te wyroki, bo dział bezpieczeństwa ma swoje wewnętrzne procedury i są bardziej tajne niż wyroki sądu najwyższego😉