@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Kupujący nie odebrał przesyłki - wraca ona do mnie paczkomatem inPost. Kupujący nie odpowiada na wiadomości. Co powinienem teraz zrobić? Mogę tej paczki po prostu nie odebrać?
@radekqqla samo nieodebranie przesyłki przez kupującego nie jest równoznaczne z odstąpieniem od zakupu. W tej sytuacji najlepiej skontaktować się z kupującym i dopytać czy rezygnuje z zakupu czy chce żeby przesyłka została do niego wysłana ponownie.
Problem w tym że kupujący nie reaguje na wiadomości ode mnie.
@radekqqla Jeśli sprzedałeś jako osoba prywatna to nie musisz tej przesyłki zwrotnej odbierać.
Możesz ale nie masz takiego obowiązku.
Paczka trafi wtedy na magazyn przewoźnika i tam kupujący będzie mógł ją odebrać.
Tak, sprzedałem jako osoba prywatna, z zastrzeżeniem w opisie aukcji ze nie przyjmuje reklamacji ani zwrotów. Czy ktoś z Allegro może to potwierdzić? @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@radekqqla nie jesteś zobowiązany do przyjęcia zwrotu, i w związku z tym do zwrotu środków. Tu decyzja należy do Ciebie.
@radekqqla Pamiętaj tylko, że jeśli zdarzy się że kupujący otworzy Ci dyskusję to musisz odpisywać na każdą jego wiadomość w ciągu max 24 godzin - to bardzo ważne.
A jeśli taka sama sytuacja ale sprzedający to firma ? To musi odebrać z powrotem nieodebraną paczkę i zwrócić kupującemu pieniądze?
@nagietka1 Najlepiej postępować zgodnie z tym, co Alicja napisała w tym poście.
@nagietka1 Wtedy musi odebrać (albo inaczej - nieodebranie działałoby na jego niekorzyść, bo i tak koniec końców on zostanie obciążony kosztem magazynowania przez firmę kurierską).
Jeżeli klient nie odpowiada, to po 14 dniach od możliwości odbioru traci prawo do odstąpienia od umowy.
Niestety, głupie prawo nakazuje Ci w nieskończoność magazynować taką paczkę, nie możesz wystawić jej poza płot i tyle. Możesz, natomiast, powiadomić klienta, że wzywasz go do odebrania paczki na własny koszt, a jeżeli nie zrobi tego do tygodnia, zaczniesz naliczać opłaty za magazynowanie (ważne, aby były rozsądne). Czy je z niego ściągniesz? Nie, na pewno nie dobrowolnie. Ale żeby to miało jakąś moc prawną, musisz go też powiadomić, że minął rzeczony tydzień, znowu wzywasz go do odebrania i zaczynasz naliczanie.
W praktyce... Cóż, jeżeli klient po prostu nie odpisuje, nie jest jakiś agresywny, to po prostu walnij tę paczkę gdzieś. Miałem kiedyś takiego ancymona, co przez 1,5 roku nie dawał znaku życia po nieodebraniu paczki, aż se nagle przypomniał i upomniał o zwrot.