anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wypłaty PayU wstrzymane mam.

Zin297
#10 Popularyzator#

Witam
Jako że na Allegro Lokalne sprzedałem swoje 3 przedmioty i chciałem sobie wypłacić ale nie mogę bo  mam PayU wstrzymane .26.03.2025 Wypełniłem wymaganie dane dla PayU i wysłałem im foto dowodu osobistego ale właśnie   znalazłem w spamie taką oto dziwną wiadomość od payU podobno .....

Wklejam w oryginale  "

Dzie? dobry

Pana dane s? zbie?ne z osob? okre?lan? jako PEP (Politically Exposed Person), tj. osob? zajmuj?c? eksponowane stanowisko polityczne w rozumieniu ustawy o przeciwdzia?aniu praniu pieni?dzy oraz finansowaniu terroryzmu, cz?onkiem rodziny osoby zajmuj?cej eksponowane stanowisko polityczne lub osob? znan? jako bliski wspó?pracownik osoby zajmuj?cej eksponowane stanowisko polityczne.
Bardzo prosz? o wype?nienie o?wiadczenia, które przesy?am w za??czniku."

To fake jakiś ? czy takie dziwne emaile w takiej formie PayU wysyła  ?
Pojęcia nie mam w jaki sposób mam wypełnić te oświadczenie i jeszcze podpisać  które jest w PDFie i im wysłać przez internet ?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

kostas11
#21 Demiurg#

@Zin297 musisz wysłać oświadczenie, i albo jesteś osobą pełniącą stanowisko polityczne albo nie 🙂 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Zin297
#10 Popularyzator#

Nie pełnie żadnego stanowiska politycznego itp.
Ale jak wysłać ?Wydrukować ten PDF i wysłać Poczta tradycyjną ? czy da się jakoś to oświadczenie wysłać przez internet np wydrukować , wypełnić,podpisać i zeskanować i wysłać przez internet  ?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Da się. Ja tak robiłam. Ten formularz obecnie to nic niezwykłego. Nawet na OL. go wypełniałam przy większej sprzedaży.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Zin297
#10 Popularyzator#

Ale w jaki sposób to zrobiłaś ? Ja pierwszy raz się stykam z czymś takim bo ja w 99% kupuje i sporadycznie od czasu do czasu sprzedaje jakieś swoje przedmioty w niewielkiej ilości i wartości więc pierwszy raz się z tym stykam i nie wiem jak technicznie to wykonać nie mając skanera itp .

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

To z rok temu było to średnio pamiętam ale był tam gdzieś link do pobrania. Ja mam urządzenie wielofunkcyjne to zeskanowanie problemem nie było. Jest jeszcze jedna opcja jak nie masz skanera. Pamiętam z czasów pandemii, że można było skaner sobie na komórkę ściągnąć, coś takiego kombinowałam z lekcjami córki to tu też pewnie w razie czego da radę. Ja generalnie tępa w komputerach jestem ale mam nastolatka na 1wszym roku informatyki i bez problemu robi to czego mi się nie chce uczyć. Może masz też w pobliżu kogoś takiego i w 5 min ogarnie.  Albo jakąś znajomą instytucję gdzie maja ten skaner jak jakiś punkt ksero, biblioteka, fotograf. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Zin297
#10 Popularyzator#

Skołowałem sobie drukarkę ze skanerem i wydrukowałem 1 i 2 stronę tego PDFa bo 3 to tylko objaśnienie .
Nie jestem osobą zajmującą eksponowane stanowisko polityczne wiec tak zaznaczyłem i tu jest wszystko jasne .
2 Pytanie Jeżeli jesteś osobą zajmującą eksponowane stanowisko polityczne wskaż źródła swojego majątku ;
Jako że nie mam nic wspólnego z polityką w jakiejkolwiek formie wiec nic nie wskazałem i nie podpisałem bo wydaje mi sie że mnie to nie dotyczy ..
Zastanawiam sie czy dobrze myślę czy może też powinienem podpisać tylko bez wskazywania źródła majątku z powodu braku związku z polityką w jakiejkolwiek formie?
Pytam bo wole sie upewnić ze dobrze wypełniłem .

No i wydaje mi sie że gdzieś czytałem ze PayU nie jest już operatorem płatności na Allegro bo od kwietnia Allegro samo jest nowym operatorem płatności ?

Pod jaki adres podpisane i zeskanowane oświadczenie powinienem wysłać przez internet ?

oznacz moderatorów

Zin297
#10 Popularyzator#

Swoją drogą gdybym sprzedawał dużo to takie oświadczenia miały by jakiś sens ale ja sprzedaje sporadycznie kilka /kilkanaście przedmiotów w roku a tu taka szopka .....
Pierwszy raz sie z tym stykam i muszę sie dopytać kogoś kto wie bo np. sam niedawno był w takiej sytuacji itp.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Zin297 wypełnij proszę pierwszą stronę, ale pozostałe dwie również podpisz i prześlij za pomocą tej zakładki.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Zin297
#10 Popularyzator#

Ale z tego co widzę ta zakładka prowadzi do zakładania nowego konta na Allegro  ?
Jest do wyboru konto zwykłe lub firmowe a ja nie mam potrzeby zakładać  nowego konta tylko chce odblokować wypłaty PayU  .
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Zin297 przepraszam, dopytałam o to i skan podpisanego dokumentu (PEP) powinieneś załączyć w formularzu dostępnym w zakładce Ustawienia wypłat, po kliknięciu [Przejdź do PayU].
Informacje na ten temat powinieneś otrzymać w wiadomości e-mail od operatora.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Zin297
#10 Popularyzator#

Jak próbuje tak zrobić i wciskam przejdź @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ do PayU to mi wyskakuje takie coś

Potwierdzenie tożsamości

Nasz zespół weryfikuje teraz Twoje dane
O wyniku weryfikacji i odblokowaniu wypłaty środków powiadomimy Cię mailem na adres: email

Możesz bezpiecznie zamknąć tę stronę.
Nic nie mogę dodać bo nie mam obecnie dostępu do żadnego formularza PayU 😄

Pracownik PayU napisał mi dzisiaj tylko tyle
"

Dzień dobry,

z przykrością muszę poinformować Pana, że takie oświadczenie musi być własnoręcznie podpisane na każdej stronie wraz z datą i na dokumencie dostarczonym przez PayU."

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Dziękuje za informację @Zin297, zgłoszę tą sytuację i wrócę do Ciebie jak otrzymam odpowiedź/rozwiązanie.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Zin297. Uzupełniony skan dokumentu PEP (wszystkie 3 strony z datą na każdej oraz podpisem) powinieneś przesłać bezpośrednio do PayU, w odpowiedzi na ich wiadomość mailową.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów