anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[10.09.2025] Nowy regulamin REST API

MAMY ROZWIĄZANIE!
Fringss
#7 Wielbiciel

Dzień dobry, w związku ze zmianami w rest api 23 września, chciałbym zapytać, za jakie konkretnie działania mogą być nakładane kary pieniężne. Czy na przykład importowanie ofert z allegro na inną stronę również podlega takim karom?

oznacz moderatorów
134 ODPOWIEDZI 134
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@ewartKwiaty Może to taka nowa strategia... Nic nie powiemy, a jutro 50000 do przodu od łepka 🙂

oznacz moderatorów
Biale_Stokrotki
#12 Orędownik

podpinam się pod pytanie

oznacz moderatorów
maliszewko2014
#11 Animator

🚨 Allegro znowu namieszało w REST API 🚨

Dostałem dziś oficjalne ostrzeżenie od Allegro o możliwym zablokowaniu dostępu do REST API.
Powód? 🤔
Według nich integracje typu Baselinker są akceptowalne, ale własne systemy – już nie.

Czyli jeśli ktoś, tak jak ja, stworzył sobie autorskie rozwiązanie do obsługi zamówień, faktur czy automatyzacji działań – to teraz Allegro traktuje to jako „niedozwolone wykorzystanie API”.

👉 Wygląda na to, że Allegro chce wymuszać korzystanie z zewnętrznych pośredników zamiast dawać nam swobodę tworzenia własnych narzędzi.
👉 Dla wielu firm oznacza to dodatkowe koszty i uzależnienie od zewnętrznych integratorów.

💬 Pytanie do Was: czy też dostaliście takie ostrzeżenia? Jak radzicie sobie z tymi ograniczeniami? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
budoplus_pl
#8 Zapaleniec

Czołem ,witam w klubie,szczerze nie wiem za co odpowiadają klucze u mnie ktoś coś kiedyś i boje się usunąć że może base lub jakiś przewożnik przestanie mi działać,zadałem pytanie mojej opiekunce i na razie czekam,ale cos mówiła kilka dni temu że dopiero czekają na szkolenie więc nawet pracownicy allegro chyba są zaskoczeni.

oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

@maliszewko2014 ja też mam autorski system ale na razie nic nie dostałem..

wystawiasz oferty w jakimś innym serwisie albo własnym sklepie online żeby mogli to zweryfikować i na tej podstawie dać ci bana na REST?

oznacz moderatorów
maliszewko2014
#11 Animator

Oto chodzi że nie

oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

@maliszewko2014 wrzuciłem posta na github-a, zobaczymy co tam odpiszą bo widzę że nie jesteś sam, i pewnie niedługo też będą inni.

oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

@maliszewko2014 jaki masz sposób autoryzacji? tak z ciekawości pytam, może tu jest problem.

Udostępniłeś swój klucz np jakieś hurtowni w celu realizacji zamówień?

oznacz moderatorów
maliszewko2014
#11 Animator

Nie, apka tylko dla mnie

oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

wg ludzi na githubie w samodzielnym użytkowaniu nie powinno być żadnych problemów

https://github.com/allegro/allegro-api/issues/12284

nie wiem...  jest za to coraz więcej zgłoszeń jak Twoje

oznacz moderatorów
budoplus_pl
#8 Zapaleniec

dobra ale ktoś wie jak sprawdzic za co jest odpowiedzialny dany klucz ,jak rozponać czy mogę go skasować?

oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

W skrócie, nie. Jeśli używasz jakiś programów albo aplikacji w przeglądarce musisz się dowiedzieć u autorów jakiej autoryzacji używają.

oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

@maliszewko2014 mam teorię... masz swoją aplikację ale działa ona na jakimś hostingu czy na Twoim domowym internecie (własny serwer)?

jeśli to pierwsze to prawdopodobnie to jest przyczyną że allegro się czepia.

Ja mam własny serwer pod biurkiem więc wszystkie połączenia z api i web lecą z tego samego IP. U Ciebie może być inaczej.

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @maliszewko2014 i @delta-opti, w Waszym przypadku najlepiej skontaktować się z nami w tym miejscu i podać w szczegółach problemu login, którego dotyczy Wasze ostrzeżenie. Dzięki temu możemy sprawdzić czym jest to spowodowane.
Nie wymuszamy korzystanie z zewnętrznych pośredników, jeśli tworzysz aplikację dla siebie i będziesz jej głównym użytkownikiem to nie ma tu żadnych ograniczeń. Aplikacja ta ma działać w zgodzie z regulaminami, a działanie Twoje jako jej użytkownika również ma być zgodne z nimi.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
mix-mce
#14 Krzewiciel

@matt_rose @maliszewko2014 @delta-opti 

Chciałem tylko dodać że na githubie nie udzielają takich informacji, wklejają tylko formułkę tak samo jak tutaj że allegro nie weryfikuje użycia kluczy tylko wysyłają ostrzeżenia bo tak i już.

Trzeba się domyślać.

oznacz moderatorów