Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Otwarła się Akademia Allegro , mam pomysł na nowy aktualny temat kursu.
Jak zaplanować sprzedaż na allegro po wprowadzeniu opłat od kosztów przesyłek.
Rozwińcie dwa tematy:
1. Nowy cennik prowizji, jak powstał i co allegro miało na myśli gdy go tworzyło.
2. Jak obliczyć, ile prowizji zapłacimy od oferty bez smarta i czy nadal zarobimy na towarze.
Ma to być kurs dla sprzedawców przedmiotów o wartości niższej niż koszty przesyłek.
Świetny pomysł! Podpisuję się!
Nowy cennik uderzył mocno w towary niskomarżowe wszystko już i tak było na granicy opłacalności.
Chcesz sprzedawać --> robisz to z minimalnym zarobkiem, ponieważ reszta sprzedawców ma ceny na tym poziomie
Chcesz zarobić --> nie sprzedaż bo cena w Twoim sklepie będzie za wysoka w stosunku do innych sprzedawców.
Allegro tymi opłatami i większymi kosztami prowizji wykończy sprzedawców.
Ktoś orientuje się dlaczego przy sprzedaży w jednej z kategorii jak sprzedałem jednorazowo dany asortyment w ilości XX to naliczyło mi prowizje 25% a normalnie jest 8% w tej kategorii ?
@uniauto_pl "nie sprzedaSZ, bo cena........"!!!! Na litość boską!!!!!
Pisane na szybko, faktycznie literówka z mojej strony. Można normalniej zwrócić uwagę niż z samymi wykrzyknikami.
@uniauto_pl Nie można 🙂 Ortografia to moje hobby 🙂
@uniauto_pl Za jaką kwotę sprzedałeś i jaką masz naliczoną kwotę prowizji?
65zł a prowizji 16,25 w kategorii opaski zaciskowe.
@uniauto_pl No to faktyczne jakieś cuda. Czy na pewno nie są to wszystkie opłaty łącznie? Za wystawienie, jakieś promowanie?
No właśnie nie.
Motoryzacja - Narzędzia i sprzęt warsztatowy - Normalia - Opaski zaciskowe
Przy cenie za sztukę 1zł wychodzi 25%
Przy cenie 9,99 wychodzi 9%.
Jestem i przybywam 😀
Temat zaproponowany do Akademii Allegro, przekażę kolegom i koleżankom odpowiedzialnym za tę platformę.
Jeśli chodzi natomiast o opłatę w kategorii Motoryzacja, o której pisze @uniauto_pl, to powodem wysokości tej opłaty jest minimalna wartość jednorazowo naliczonej prowizji, która za każdą sztukę wynosi 0,25 PLN.
Do wyjaśnienia posłużę się przykładem:
1. Produkt kosztuje 1 zł, minimalna prowizja to 0,25 zł (nie może być niższa), więc prowizja od sprzedaży wyniesie tutaj 25%.
2. Produkt kosztuje 10 zł, stawka prowizji to 9%, więc prowizja wyniesie 0,90 zł.
Jeśli chcesz obliczyć prowizję od sprzedaży Twoich przedmiotów przed wystawieniem oferty, polecam kalkulator opłat, który znajdziesz tutaj: https://allegro.pl/kalkulator-oplat/dla-sprzedajacych#
@_HolaOla_No, HolusiuOlusiu, jesteś niezastąpiona 🙂
Pięknie dziękuję i polecam się na przyszłość 😊
@uniauto_pl Aby unikać drakońskiej prowizji, sprzedawaj towar w pakietach. Ustaw tak cenę pakietu aby oby minimalna prowizja wynikała z jego ceny.