anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

allegro.business.cz a stawki netto

www_jacus_pl
#8 Zapaleniec#

Czy w związku z włączeniem przez allegro serwisu allegro.business.cz i pokazywaniem czechom cen netto, czescy przedsiębiorcy z aktywnym VAT UE będą mogli dokonać zakupu od razu w kwocie NETTO?

Czy tak jak ostatnio mamy zwracać im VAT podczas gdy allegro pobiera prowizję od kwoty BRUTTO? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @www_jacus_pl. Na ten moment nic się nie zmienia. Pokazujemy obecnie cenę netto jako cenę informacyjną - nie transakcyjną. W związku z tym kwota jest dalej brutto, a prowizję pobieramy od kwoty brutto z dostawą. 

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

michaldu88
#7 Wielbiciel#

Czyli zaraz, moment.
Towar A jest wystawiony za 100CZK brutto na allegro.cz
I jednocześnie Towar A jest wystawiony za 100CZK netto na biznesowym allegro cz.
I teraz jak klient mi kupił z FV to mam u te 100CZK potraktować jako netto, wystawić FV WDT na 0% i czekać aż się zorientuje, że przepłacił i będzie miał pretensje do mnie, bo allegro nie mogło (nie chciało?) mu naliczyć ceny netto?
Gdzie tu sens i logika?

oznacz moderatorów

www_jacus_pl
#8 Zapaleniec#

Nie.

Towar na allegro.cz jest wystawiony za 100CZK brutto
Towar na allegro.business.cz jest widoczny jako 100 CZK brutto i 81,30 CZK netto.
Czeski przedsiębiorca z aktywnym VAT UE NIE MA MOŻLIWOŚCI zrobienia zakupu od razu w kwocie netto którą widzi, więc kupuje i płaci w brutto.  
Zgodnie z prawem masz mu oddać nadpłacony VAT. 
Allegro natomiast pobierze prowizję od kwoty BRUTTO, którą zapłacił klient.

Moim zdaniem jest to WYŁUDZENIE oraz powód do wycofania ofert z rynku allegro.cz 

oznacz moderatorów

bosek_2804
#10 Popularyzator#

edit: doczytałem odpowiedź moderatorki.

Czyli nadal BZDURA na resorach. Olewam nadal rynek czeski. 

Otóż to ,,, czyli:

- kupujący Czech w Allegro bussines CZ kupi i zapłaci z góry netto, a jeśli wybierze za pobraniem to tez netto ? 

Fakturę mam mu wystawić w WDT bez polskiego VAT.

Ale warunkiem udziału w bussines jest utrzymywanie zwykłego Allegro CZ

i co jeśli tam Czech kupi z żądaniem faktury ? 

oznacz moderatorów

e_hydraulika
#8 Zapaleniec#

Dokładnie tak. Nie zmieniło się LITERALNIE NIC. Nie wierzę, że programiści nie mogą zaprogramować tak, że w momencie, gdy czeski klient poda swój nip, to automatycznie jest to sprawdzane w VIES i jeśli podmiot jest aktywny to nalicza kwotę netto. I od tej kwoty brana jest prowizja. Znowu odpowiedzialność zrzucana jest na sprzedającego i dodatkowo obciążany jest on dodatkowymi kosztami.

oznacz moderatorów

michaldu88
#7 Wielbiciel#

Ale to od dawna całkiem sprawnie działa u konkurencji (portal Bezosa) - gdy kupuję z konta firmowego ze zweryfikowanym NIPem EU widzę kwotę brutto, ale karta jest obciążana kwotą netto i dostaję FV 0%.

Szkoda mi wycofywać oferty z czeskiej wersji serwisu, bo nawet fajnie się sprzedają, ale jeśli to ma tak działać to ja podziękuję, już mam wystarczająco roboty żeby jeszcze się z tym bawić ręcznie.

EDIT: nazwa portalu Bezosa jest jak widać na cenzurowanym w Allegro, więc edit

oznacz moderatorów

bosek_2804
#10 Popularyzator#

NA CENZUROWANYM jest tu wypowiadanie prawdy. Taka to wolność słowa i wypowiedzi. Dziecinada. Piaskownica. 

oznacz moderatorów