W dniu 28 kwietnia odrzuciliśmy reklamację bransolety do zegarka, którą kupująca uszkodziła po 19 miesiącach użytkowania. Potwierdzone to zostało zdjęciami przez kupującą.
Tego też dnia w formularzu reklamacyjnym prawidłowo wydaliśmy decyzję negatywną i odrzuciliśmy reklamację - brak podstaw do jej przyjęcia. Uszkodzenia przedmiotu wykonane przez użytkownika nie mające nic wspólnego z wadą fabryczną produktu nie podlegają reklamacji.
Allegro otworzyło kupującemu wniosek Allegro Ochrona Kupujących i UWAGA, UWAGA - to nas obciążyli tym kosztem doliczając nam tę wypłatę do rachunku. Po odwołaniu i złożeniu reklamacji Pani pseudoekspertka z dopiskiem w stopce "ekspert ds. Reklamacji" stwierdziła, że kupująca otrzymała uszkodzony produkt i prawidłowo doliczyliście nam tę opłatę do rachunku. Czy to są jakieś jaja, że nie dość, że osoby pracujące w allegro podważają decyzję sprzedającego w zakresie reklamacji, to jeszcze bezczelnie wpadają na pomysł, że klientka w 19 miesiącu użytkowania "zorientowała się", że otrzymała uszkodzony produkt? Do dzisiaj nikt z obsługi allegro nie zreflektował się, żeby przeprosić za zaistniałą sytuację i oddać pieniądze.
Okradliście mnie na 45 zł tego dnia i do dnia dzisiejszego nie oddaliście pieniędzy. Żądam niezwłocznego zwrotu skradzionych środków wraz z odsetkami za obracanie w tym czasie moimi pieniędzmi. Stawka dzienna 10%, czyli łącznie 108 zł.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@DAYM0ND adwokat i sąd a stawki to se możesz narzucać, ustawowo jest 15,75 % rocznie 😄
@kostas11 15,75% rocznie to jest stawka dla pożyczki świadomej i za zgodą udzielającego jej podmiotu. Ja nie udzieliłem Allegro zgody na pożyczanie sobie ode mnie pieniędzy.
@DAYM0ND podałem Ci w obrocie handlowym B2B ale,
W 2026 roku wysokość ustawowych odsetek za opóźnienie (stosowanych m.in. przy dochodzeniu zwrotu wyłudzonych pieniędzy) jest zależna od stopy referencyjnej NBP i wynosi:
@kostas11 odsetki od ukradzionych pieniędzy nie są uregulowane ustawowo.
@DAYM0ND otrzymałam odpowiedź, że podjęliśmy decyzję o doliczeniu kwoty do salda ze względu na niewystarczające wykazanie braku wady towaru. W decyzji reklamacyjnej powołałeś się jedynie na uszkodzenie mechaniczne (bez uzasadanienia) - nie może być to powodem odrzucenia reklamacji. Świadczy o tym fakt, że takie sformułowanie zostało wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta jako: Klauzula niedozwolona 2537 XVII AmC 1011/09.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
W uzasadnieniu napisałem wyraźnie, że nie jest to wada fabryczna produktu, tylko ewidentne uszkodzenie mechaniczne spowodowane przez użytkownika. Jest to jak najbardziej podstawa do odrzucenia reklamacji i została odrzucona prawidłowo. Wy natomiast nie jesteście upoważnieni do podważania tej decyzji, a już tym bardziej do pobierania od nas pieniędzy za prawidłowo odrzuconą reklamację. W trybie natychmiastowym proszę oddać nam skradzione pieniądze.
@DAYM0ND Przykro mi, ale ja nie mam nic więcej do dodania. Sprawa została już Tobie wyjaśniona.
Bezczelnie okradacie ludzi i nie macie nic więcej do dodania? Nawet przepraszam? Moje gratulacje.
@DAYM0ND konsultuję kwestię doliczenia kwoty do Twojego salda. Dodatkowo widzę też, że kontakujesz się z nami w tej sprawie w zgłoszeniu o numerze 61031187.