anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro pomaga sprzedawać podróbki?

patsz_
#7 Wielbiciel#

Numer aukcji: 12790653651

Sprzedawca w aukcji oferuje produkt konkretnej marki (Satisfyer) w dość niskiej cenie, jednocześnie z grafik usuwa logo marki które znajduje się na oryginalnym produkcie. A allegro wesoło sobie te produkty dystrybuuje ze swojego magazynu. 💛

oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31

komis-bell
#21 Demiurg#

@patsz_ Niższa niż standardowa cena nie zawsze oznacza towar nieoryginalny.
Różnica wynika czasem z dużej marży nakładanej przez oficjalnych dystrybutorów.

Ja ostatnio kupiłem mini drukarkę termiczną (z magazynu allegro właśnie) za połowę ceny z oficjalnej dystrybucji - drukarka w 100% oryginalna.

oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

@komis-bellusuwanie logo ze zdjęć produktów również nie świadczy o nieoryginalności? A może sprzedawanie produktów 1:1 z oryginałem i oryginalnym pudełkiem pod własną marką (to akurat inni sprzedawcy, nie ten wyżej).

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@patsz_ Z ciekawości sprawdziłem różne oferty tego produktu w różnych cenach i na żadnym nie widziałem logo producenta.
Nie twierdzę oczywiście, że to nie jest podróba - nie mam jak tego sprawdzić.
No i prawda jest taka, że na allegro problem z nieoryginalnymi towarami istnieje - tak jak wszędzie niestety 😕

oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

To fakt, ze na Allegro jest pełno podróbek i artykułów których wg regulaminu nie można niby sprzedawać ale akurat w tym przypadku chyba nadinterpretujesz - ten produkt wyglada na oryginalny. 

oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

Wygląda na oryginalny- właśnie, wygląda.

Z ciekawości wysłałam do kilku sprzedawców zapytanie o kod EAN- żaden nie był zgodny z oryginałem. A wyglądały na oryginalne.

oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

Nawet jak sprzedawca w wiadomości przyznał się, że produkt jest identyczny jak oryginał, w identycznym opakowaniu ale jest to produkt jego pseudo marki, sprowadzony z chin to Allegro nic z tym zgłoszeniem nie zrobiło.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@patsz_ kod EAN też nie świadczy o oryginalności lub podróbce. Ja kiedyś pracowałem przy sprzedaży elektroniki i największy problem to były kody EAN - ten sam produkt dostarczany przez producenta/dystrybutora miał co jakiś czas nowy kod EAN. A produkt ten sam.

patsz_
#7 Wielbiciel#

@drekenzesraczej producent wiedziałby o zmianach kodu ean swoich produktów. po wysłaniu zapytania do producenta- te kody nie są im znane. poza tym- sam sprzedawca jasno pisze, że to nie są produkty pochodzące od tego producenta.

Przynajmniej połowa topowych aukcji z dwóch pierwszych stron to podróbki. Dlaczego allegro nic z tym nie robi? W przypadkowych sytuacjach blokują sprzedaż i żądają faktur, zdjęć towaru i bozia wie czego jeszcze a tutaj udają, że sprawy nie ma.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@patsz_ Nie do wszystkiego producenci się przyznają, a różne szwindle już widziałem, również u znanych producentów. Różne kody EAN na ten sam produkt bywały zazwyczaj gdy: zmieniło się opakowanie, kolor przycisku, zmiana jakiegoś bubelka, produkt dedykowany dla danej sieci/kraju, inna fabryka, albo zmiana bo tak że niby w nowym roku coś trzeba zmienić. Ale sam produkt miewał duże większe zmiany, a kod zostawał ten sam - największe przekręty były na TV, gdzie parametry były te same, a na przykład matryce co chwila inne (a specyfikacja techniczna bez zmian...)

Może w tym przypadku to podróbki z własnymi kodami EAN, nie można tego wykluczyć. Może to wina dystrybutorów, czasem wolą oferować pod swoim EAN. 

patsz_
#7 Wielbiciel#

Każdy by wołał wziąć dobrze sprzedający się produkt i oferować go pod swoją marką. Ale niestety istnieją prawa autorskie i patentowe.

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

może wy się wypowiecie? 🙂

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@patsz_ Jeśli masz wątpliwości dotyczące oryginalności oferowanego towaru, możesz zgłosić ofertę do weryfikacji. W tym celu skorzystaj z linku "Zgłoś naruszenie zasad" dostępnego na stronie z przedmiotem.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

@nat_notnie mam wątpliwości tylko pewność. Już wam zgłosiłam wraz ze screenami rozmów ze sprzedającymi którzy przyznają się do tego procederu. Zgadnij czy chociaż usunęliście im te aukcje 😉

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@nat_not zglosic moze, i tak wszyscy wiemy ze Allegro nic z tym nie zrobi. Ja zgłaszałam setki oczywistych podróbek i ŻADNA z tych ofert nie została usunięta. Teraz już mi szkoda czasu na takie zabawy. 

oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

A co powiecie na to? Sprzedawca z chin posługuje się oficjalnym numerem EAN a producent twierdzi, że to nie jego produkty.

Zrzut ekranu 2023-09-09 153454.jpgZrzut+ekranu+2023-09-09+152933.jpg

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@patsz_ Jeśli producent sam się do nas zgłosi w tej sprawie, potwierdzając, że produnt nie jest oryginalny podejmiemy działania w ramach Współpracy w Ochronie Praw. Zachęcam do zapoznania się z informacjami dostępnymi na tej stronie

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

Czyli w wolnym tłumaczeniu- wiecie, że na waszym portalu dochodzi do przestępstw ale będziecie chronić oszustów jak długo tylko będziecie mogli?

Screeny Twoich wypowiedzi będą bardzo pomocne do zgłoszenia tego procederu.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@patsz_ z tej konwersacji ze sprzedawca nie wynika jednoznacznie, ze produkt nie jest oryginalny. Swoją droga czy tam od nich pisze człowiek czy bot? Sprzedaż podróbek powinna być tępiona ale jeśli Ty dajesz sprzedawcy jak na tacy ze ktoś sprzedaje być może jego podrabiane towary to jemu powinno zależeć na pociągnięciu takich osób do odpowiedzialności. 
Pokaz screeny tych rozmów gdzie inni sprzedawcy przyznają ze to produkt „taki jak oryginalny” 

oznacz moderatorów

patsz_
#7 Wielbiciel#

Wysłałam screeny do Allegro, mają to gdzieś bo sprzedaż na tych aukcjach cały czas hula więc nie ma sensu już tego tutaj kontynuować. Szkoda, bo sama jestem ofiarą kradzieży merchu.

oznacz moderatorów