Allegro uważa, że nadawca nie ma prawa wnieść reklamacji jeśli doszło do odbioru przesyłki

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Zareklamowaliśmy usługę Allegro Paczkomaty (doszło do uszkodzenia zawartości) i Allegro ostrzegło nas, że reklamacja zostanie odrzucona jeśli nie załączymy oświadczenie adresata o zrzeczeniu się praw do reklamacji, bo... adresat odebrał przesyłkę. Okazało się, że chodzi o ich nową interpretację art. 92 prawa pocztowego, który mówi:
"W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej prawo wniesienia reklamacji przysługuje:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@pecela @kostas11 @mdrogeria @medalik_2009 o proszę mamy precedens za złożenie reklamacji odpowiada tylko odbiorca, odbiorca ma w zadzie reklamacje u przewoźnika on chce towar. Nie będzie chciał wypelniać oświadczenia albo wypełni je za późno by adresat zdążył zgłosić reklamację, czyli sprzedawca wydymany wielostronnie

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nadawca zawsze może zgłosić reklamację, nic tego nie zabrania. Do tego należy odróżnić reklamację usługi i odszkodowanie za jej nieprawidłowe wykonanie (strony mają na to 12 miesięcy od nadania), od odszkodowania za uszkodzenie lub zgubienie (jest na to 7 dni od odbioru przesyłki).
Jeżeli zaś chodzi o oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do reklamacji, to tu niestety obie strony mają prawo złożyć reklamację i nie można żądać, zrzeczenia się tego prawa. Natomiast ewentualne odszkodowanie przysługuje tylko jednej stronie, więc jakby wniosek złożyły obie strony (nadawca i adresat), to wtedy jedna ze stron musiałaby się go zrzec (ale wtedy operator lub ubezpieczyciel będzie kontaktował się bezpośrednio ze stronami).
Jak odrzucą twoją reklamację z powodu braku oświadczenia odbiorcy, to kieruj sprawę do UKE. Możesz we wniosku powołać się na brak podstawy prawnej, do żądania takiego oświadczenia.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Pytanie jeszcze kto odrzuci... bo Allegro znów ma problem ze zrozumieniem, że składamy reklamację do nich, a nie do przewoźnika (a właściwie dostawcę wg własnej definicji Allegro), z którym nie łączy nas żadna umowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Coś ciekawego i dziwnego dzieje się w allegro
jedni kupujący mają problem z komentarzami, które są usuwane
inni sprzedawcy jak powyżej
@Wyd_Eurograf jak słusznie zauważyłeś takie działania wątpliwie są raczej systemowym
unikaniem realizacje reklamacji przez allegro, niż błędem wynikającym z działań pojedynczego pracownika
Reklamację składa co do zwyczaju nadawca
@la_nika w podobnym prZYpadku u nas domagaliście się by to my
jako nadawca złożyli reklamację i to w przypadku gdy odbiorca odmawiał
napisania oświadczenia
czy zostaliśmy razem z odbiorcą wprowadzeni w błąd przez serwis?
oczywiście wy jako allegro odrzuciliście reklamację - ale to już z innego powodu

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf w sprawie nr 35255375 otrzymałeś odpowiedź od Ekspertki ds. reklamacji. Wynika to z przepisów prawa pocztowego, jeśli w dalszym ciągu masz wątpliwości odpisz proszę na wiadomość w korespondencji e-mail.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@la_nika Do tej pory miałem nadzieję, że to tylko niekompetencja pojedynczego pracownika, a teraz już rozumiem, że ta absurdalna interpretacja art. 92 to Państwa nowy pomysł na utrudnienie składania reklamacji sprzedającym. W takim razie jeśli odrzucę reklamację, bo kupujący nie wypełni formularza zrzeczenia się prawa do reklamacji to staną Państwo po stronie sprzedającego w dyskusji z kupującym?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf pamiętaj że wydanie towaru już nastąpiło i nie jesteś jego właścicielem, teraz podstawowe pytanie czy kupujący sporządził protokół szkody ?
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kostas11 jest protokół szkody i dyskusja, z której wynika, że kupujący reklamuje do nas, a nie do przewoźnika (w tym przypadku to też Allegro, bo to Allegro Paczkomat bez umowy).

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie przewidzę zachowania kupującego, ani innych czynników, które mogą zadecydować o rozwiązaniu dyskusji. Poprosiłam o odpowiedź dla Ciebie również w przypadku co się stanie jeśli kupujący nie wypełni formularza.
Muszę poprosić Cię o cierpliwość, otrzymasz odpowiedź w wiadomości e-mail.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@la_nika Tu nie trzeba przewidzieć zachowania, bo chodzi o sytuację kiedy kupujący zgodnie z prawem zdecyduje się zgłosić reklamację do sprzedającego a nie przewoźnika, a Państwo odrzucą reklamację, bo kupujący np. nie będzie miał czasu drukować i podpisywać jakiegoś nieumocowanego prawnie świstka papieru. Dobrze wiemy, że Allegro stanie po stronie kupującego, a taka interpretacja art. 92 to tylko utrudnienie, które przyniesie większą ilość reklamacji odrzuconych.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @az1rael @pecela @kostas11
Mam mały update: czując się niekomfortowo wobec proszenia naszego klienta o oświadczenie wymagane przez Allegro do reklamacji (które wg nas nie ma żadnego umocowania prawnego) skontaktowaliśmy się z UKE, które telefonicznie wyraziło zdziwienie taką interpretacją art. 92 Prawa pocztowego przez Allegro. Poprosiliśmy więc o oficjalne stanowisko Prezesa UKE. Mamy nadzieję, że Allegro w przypadku zastrzeżeń UKE zaprzestanie żądania tego oświadczenia od sprzedawców przy składaniu reklamacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf ja nie wiem czym Ty się przejmujesz, poproś o oświadczenie, napisz że allegro wymaga, bo inaczej sam będzie się bujał z reklamacją z racji odebrania towaru i byciem jego właścicielem i tyle 😄
Ps. jak kiedyś jako obiorca DPD ( odebrałem paczkę ) złożyłem reklamację, dostałem odmowę bo upoważniony jest tylko nadawca 😉 Więc widzę że każdy interpretuje jak mu wygodnie 😄
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kostas11 I właśnie takim godzeniem się na kolejne utrudnienia sprzedający dają się zapędzać w kozi róg. Ja już dawno rozstrzygnąłem tę reklamację na korzyść mojego kupującego i czy odzyskam kasę za uszkodzony produkt od Allegro jest teraz rzeczą drugorzędną. Nie chce za każdym razem tracić czas mój i klienta na jakieś oświadczenia. Jak tak zostanie to ty też będziesz tracił czas.
W twoim przypadku DPD miało rację i wynika to właśnie z art. 92 Prawa pocztowego jeśli nie odebrałeś przesyłki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf skoro już klient dostał towar to nie dziwię się że jak większość oleje takie oświadczenie 🙂
Wiem że DPD maiło rację i nie musiałem pisać żadnego oświadczenia dla sprzedawcy 🙂
Tylko popatrz na to inaczej, Towar ma kupujący i mu się należy odszkodowanie ( kasa lub nowy towar ) myślę że się zabezpieczają bo jak byś dostał odszkodowanie a nie naprawił szkody klientowi to on mógł by wyjść z roszczeniem do przewoźnika ? Czemu Ty masz dostać odszkodowanie skoro masz kasę za towar, towar odebrany w posiadaniu kupującego ?
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kostas11 UKE uważa, że właśnie wprowadzenie tego "albo" do art. 92 ma za zadanie sprecyzować, że tylko jedna strona może dostać odszkodowanie (złożyć mogą w przypadku odebrania towaru obie). Dla wypłacającego może przy tym mieć znaczenie np. kto pierwszy złożył reklamację albo po prostu dogada się ze stronami.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
tam jest wprost napisane "prawo wniesienia reklamacji przysługuje...", a wg słownikowej definicji wyrazu "albo" wynika to, ze nie mogą skutecznie wnieść reklamacji jednocześnie adresat i nadawca.
Co przepis nie przewidział to sytuację reklamowania samego faktu dostarczenia przesyłki. Tu interpretacje która to jest sytuacja są różne. Np Inpost twierdzi, ze przeniesienie roszczeń na nadawce jest wymagane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf wątpię jak walnąłem im ze 2 razy interpretacja uokik to udawali że nie widzą

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@az1rael Tu plus jest taki, że UKE odzywa się do nich bezpośrednio w celu wyjaśnienia sprawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Wyd_Eurograf tylko że zanim oni sobie wytłumaczą przepisy ty zostaniesz 5x wyzuty i wypluty, przepuszczony przez maszynkę do mięsa i stratny na kasie za paczkę i towar, a na końcu powiedzą nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobisz reklamacja odrzucona papa i całuski
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2
- NASTĘPNA »