Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Na razie po cichu, ale sukcesywnie, Allegro eliminuje z platformy towary używane
1. najpierw EANy na wszystko, także dla rzeczy, które nigdy nie miały EANów
2. potem produktyzacja, która dyskryminuje rzeczy używane
3. następnie zakaz promowania towarów używanych
4. teraz zakaz sprzedaży rzeczy używanych na rynkach zagranicznych
co będzie kolejne ??
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Sprzedawcy oczekują jasnej deklaracji! Czy macie zamiar zlikwidować handel towarem używanym na allegro.pl?
Jeśli tak, to kiedy? Też zamierzacie poinformować o tym miesiąc wcześniej, jak w przypadku rynków zagranicznych?
Czy zamierzacie pozbyć się towarów używanych z allegro.pl w 2026 roku? (krążą takie pogłoski), a może w 2027 roku? Taka zmiana powinna być zakomunikowana co najmniej z rocznym wyprzedzeniem! Bo do tej zmiany nie da się dostosować, nie da się przemienić magicznie towaru używanego w nowy!
Sporo firm nie sprzedaje na rynkach zagranicznych i do wątku o rynkach zagranicznych nawet nie zajrzą, za to sprzedaje towary używane na rynku polskim - całe biznesy opierają się na sprzedaży TYLKO towarów używanych i firmy te chciałyby wiedzieć o takich Waszych planach, na pewno nie miesiąc przed ich wprowadzeniem,
dlatego proszę o Waszą jasną deklarację w tej sprawie, w tym wątku
A co da informacja miesiąc, pół roku czy rok wcześniej ? Gdzie ci ludzie mają się podziać ze swoimi "używkami" ? Jestem ciekawa co z rynkiem używanych części ? otomoto z kuriozalnymi stawkami ? **piiip** tani też nie jest i na tym się kończą strony gdzie ktoś jeszcze zagląda bo reszta stron jakie by nie były to tylko są. Ten allegrowy badziew tak przyzwyczaił ludzi że mało kto już gdzieś indziej zagląda.
Masz rację co do EAN - przykładowo wystawiając używane kołpaki muszę podać ean który chyba sobie wytrzasnę z kapelusza
Masz rację co do produktyzacji - ludzie wpisują na pałę takie bzdury włącznie ze zdjęciami że większość czasu na wystawienie oferty tracę na poprawianie, zgłaszanie tego kretyńskiego produktu czy zwał jak zwał
Mam nadzieje że kiedyś to upadnie i zostanie tylko kupa gruzu a te korpo bezmógi z allegro zostaną bez roboty
👏👏👏
@megii_ss niestety jak Allegro sobie coś wymyśli, to jest jak widać ... nie ważne, że po trupach...
i tak się nie liczą ze sprzedawcami, zwłaszcza małymi, więc lepiej wiedzieć rok wcześniej, a nie miesiąc wcześniej, jak teraz przy rynkach zagranicznych...
@megii_ss ktoś ostatnio podawał portal z używanymi częściami ponoć fajnie działa, pamiętaj że jak znikną używki to kupujący się też przeniosą, więc nie ma żadnych obaw, będzie kłopotliwe kilka miesięcy na przenoszenie i przyzwyczajenie klientów ale do zrobienia, tak samo było w numizmatyce jak przegięli z prowizjami, powstał numimarket i są tam wszyscy sprzedawcy z branży i kupa zamówień 😄
@ja_Nitka jeśli pojawią się jakiekolwiek plany dotyczące rynku polskiego, poinformujemy o nich z odpowiednim wyprzedzeniem.
Co będzie w 2026 czy 2027? Przykro mi, ale nie wróżę z fusów 😊
@ja_Nitka , wiele marketplace'ów już startując nie ma w ogóle możliwości wystawiania towarów używanych, w żadnej kategorii - przykładem może być tutaj Er.. Z kolei inne serwisy, na przykład taki jeden który startował wyłącznie z ciuchami a mocno się rozwija i dodał już masę innych kategorii - opiera się niemal wyłącznie na rzeczach używanych, i też ma zasięg poza Polskę... Zacznij przenosiny...
Odpowiadając na Twoje pytanie czy Allegro pozbędzie się rzeczy używanych z naszego rynku: na 100%, to jedynie kwestia czasu.
@gdvorek no właśnie nie poinformujecie z odpowiednim wyprzedzeniem. Odpowiednie wyprzedzenie to by było, gdyby ktoś planujący założyć działalność i zainwestować w towar wiedział, że w 2027 roku (nie w 2026) nie będzie mógł już tu sprzedawać. A tu się okazuje, że to co ma być za pół roku to wróżenie z fusów. Oczywiście takie plany są znane pewnie na kilka lat do przodu i użytkownicy powinni wiedzieć, czy mogą planować tu działalność, brak takiej informacji to potwierdzenie, że wasz klient - sprzedawca jest tu traktowany jak szmata 😞
@vonNogay jeśli nie mam żadnych informacji to wróżenie z fusów. Trudno mi mówić o czymś o czym nie mam pojęcia.
Tak jak napisałem powyżej, jeśli coś będziemy wiedzieć - damy znać:)
@gdvorek Problem jest inny... To że Ty nie wiesz, nie jest równoznaczne z tym że nie ma takich planów...
No rozumiem, to jest zarzut do samej firmy, a nie pracownika serwisu, który o takich planach nie musi wiedzieć. Praktyka pokazuje, że o bardzo ważnych zmianach (takich, które w praktyce oznaczają upadek działalności) ludzie są tu informowani z wyprzedzeniem np. 3-miesięcznym. Zakładanie działalności i inwestowanie w towar na potrzeby sprzedaży na allegro to jest prawie hazard. To tak jakby wynająć jakiś lokal i nie wiedzieć czy za miesiąc właściciel lokalu mnie nie wykopie na zewnątrz z całym wyposażeniem i towarem.
@gdvorek ale wiesz, że 2026 rok jest za pół roku? 😉
właśnie napisałeś, że wiodąca platforma e-commerce w Polsce, spółka giełdowa ... nie ma planów działania na pół roku do przodu ...
działania Allegro to więc niezaplanowane, chaotyczne zmiany, działania ad hoc, bez przemyślanej strategii i planów długoterminowych ...
no zabawne 🤣 ciekawe, czy Wasi akcjonariusze o tym wiedzą?
trochę się pośmialiśmy, a teraz poprosimy o konkretne stanowisko Allegro w tej sprawie
i nie chcemy formułek typy 'kopiuj wklej', nic nieznaczącej nowomowy Allegro i informacji w stylu "Dzięki tej zmianie oferta na Allegro będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla lokalnych kupujących"
Potraktujcie poważnie swoich partnerów biznesowych i odpowiedzcie jednoznacznie na pytania:
1. Czy w 2026 roku macie zamiar wykluczyć towary używane ze sprzedaży na allegro.pl? Czy całkowicie, czy może w wybranych kategoriach, w których?
2. Z jakim konkretnie wyprzedzeniem poinformujecie o tym sprzedawców, pół roku wcześniej, miesiąc wcześniej?
bo tu nie chodzi o dodanie kolejnego parametru, czy nowego zestawienia w podsumowaniu, co do których, o dziwo! macie już plany... a formułka poinformujemy o zmianach z odpowiednim wyprzedzeniem naprawdę nic nie mówi... odpowiednim dla kogo? według Waszego regulaminu odpowiednie dla Was jest już 15 dni wcześniej
i proszę o wypowiedź osobę, która ma jakieś pojęcie ... i przedstawi oficjalne stanowisko Allegro, może Administrator @msniezek
@ja_Nitka @vonNogay @TechartGSM @kostas11 trąbię tu i tam już z od roku ,nie oberwałem jeszcze solidnie tylko dzięki ostrożności nabytej z wiekiem , TU SIĘ ROBI NIEBEZPIECZNIE !!! coraz bardziej niebezpiecznie , piszecie ,że na innych platformach nic się nie dzieje ,dzieje się , ale mało się dzieje , a dlaczego ? TO WASZA WINA !! bo nie chcecie dać szansy , bo się boicie tylko nie wiem czego ..Weźcie się ogarnijcie i zajrzyjcie tu i tam ,ja osobiście od jakiegoś czasu bywam sobie i tu i tam , DAJĘ SZANSĘ innym platformom i samemu sobie , świat nie kończy się na allegro ,dopóki tego nie zrozumiecie ten twór będzie właził Wam na karki i wysysał resztki krwi , ogarnijcie się .. uważam że warto .
ha ha ha tu nie trzeba byc czarodziejem ani tez geniuszem. Wszyscy wiedza ze w najblizszym czasie i tak allegro zrezygnuje ze sprzedazy rzeczy uzywanych skutecznie uniemozliwiajac ta opcje sprzedawcom. Po co pytacie sie moderatorow skoro oni i tak nic nie wiedza, no chyba ze zadowalaja was lakonicznie wklejane odpowiedzi. Przykro mi ale nie mamy nic do powiedzenia w tej sprawie. Wszystkie ostatnie działania serwisu to powolne wypychanie aukcji z przedmiotami uzywanymi. Ostatnim co zobaczycie to bedzie komunikat, ze za miesiac wszystkie oferty ze stanem uzywany zostana zakonczone. Szkoda mi waszej naiwnosci i wiary w "dobre serce" allegro.
@Autoruso naprawdę myślisz, że ktoś tu naiwnie wierzy w "dobre serce" Allegro? nie sądzę ... no dobra, może 'nowi' na pakiecie powitalnym 😉
@mdrogeria masz rację, ale z używanym towarem nie ma zbyt dużego pola manewru. Ty, jeśli dobrze kojarzę, przenosisz się na Er..i, a tam tylko nówki
@TechartGSM portal z używanymi ciuchami - jeśli masz na myśli Vin..d, to rzeczywiście rozwija się, ale na razie jeszcze nie dla firm
@ja_Nitka Grzegorz nie napisał, że platforma nie ma żadnych planów na 2026 rok. Natomiast napisał, że na ten moment nie mamy informacji o żadnych planach związanych z wyłączeniem możliwości sprzedaży produktów używanych na allegro.pl
Także odpowiadając na Twoje pytania:
1. Na ten moment nie mamy informacji o planach wyłączenia możliwości sprzedaży produktów używany na platformie allegro.pl w 2026 r.
2. Z uwagi na to, że nie mamy informacji o takich planach, nie możemy też powiedzieć, z jakim wyprzedzeniem byłoby to komunikowane, w razie gdyby taki plan się pojawił.
Dodam także, że to kiedy/z jakim wyprzedzeniem plany są komunikowane oficjalnie, nie jest zależne od moderatorów czy doradców. Jest to po części decyzja biznesowa.
@Syrena_zT Grzegorz akurat tak właśnie napisał: jeśli pojawią się jakiekolwiek plany dotyczące rynku polskiego 😁
Ad.1 Czy Wasi przełożeni też nie mają takich informacji? Czy to jest oficjalne stanowisko Allegro? - czyli Allegro nie wyłączy możliwości sprzedaży produktów używany na platformie allegro.pl w 2026 r. - tak, czy nie?
Ad.2 to akurat możecie uzgodnić i powiedzieć, bo zwykle można stworzyć przejrzyste zasady współpracy ... ale jak widać na Allegro nie można, bo doświadczenie z Wami pokazuje, że o mało ważnych zmianach piszecie pół roku wcześniej, za to o tych kluczowych - miesiąc.
No i oczywistym jest to, co napisałaś w ostatnim zdaniu i nie po części, a w całości 😉 - dlatego pytamy, jaka jest decyzja Allegro w tej sprawie ... może należało napisać bezpośrednio do nowego Prezesa 🤔
@ja_Nitka nie jestem w stanie powiedzieć Ci, czy ktoś na "wyższym szczeblu" takie informacje posiada. Natomiast przed tym, jak informacja trafia do naszych sprzedawców, otrzymujemy ją my - m.in. doradcy i moderatorzy.
Także na ten moment: nie mamy informacji o planach wyłączenia możliwości sprzedaży produktów używanych na platformie allegro.pl w 2026 r. Czy to się zmieni i takie plany się pojawią? Nie wiem. Nie zapewnię Cię więc, że to się nie stanie.
Nie otrzymasz od nas innej informacji w tej sprawie.
Co do Ad.2 rozumiem, że brak ujednolicenia czasu, w którym komunikujemy zmianę przed jej wprowadzeniem, może być frustrujący. Tutaj jednak trzeba wziąć pod uwagę to, że rynek e commerce jest bardzo dynamiczny, co wymaga też czasem dynamicznych decyzji i zmian na platformie. Niektóre można zaplanować i zakomunikować wcześniej, w innych przypadkach decyzje i zmiany przebiegają szybciej. Dlatego też czas komunikacji może się różnić.
Jeżeli masz taką możliwość, może warto spróbować 😉
ok, dzięki @Syrena_zT rozumiem, że konkrety są tajne i nie możesz więcej napisać,
poczekamy, zobaczymy ... czas pokaże jak zachowa się Allegro
@Syrena_zT fajnie to brzmi:
rynek e commerce jest bardzo dynamiczny, co wymaga też czasem dynamicznych decyzji i zmian na platformie. Niektóre można zaplanować i zakomunikować wcześniej, w innych przypadkach decyzje i zmiany przebiegają szybciej.
Jak zarząd będzie chciał was zastąpić ai to nikt z moderatorów nie będzie płakał lub krzyczał gdzie są związki (macie już takie na allegro?) tylko grzecznie sobie pójdziecie do innej pracy
sprzedawcami używanych rzeczy na allegro raczej nie zostaniecie 🙂