Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Proszę o sprecyzowanie dwóch kwestii.
1. Zwrot automatyczny anulowanie zamówienia.
Obawiamy się problemów, gdyż mogą - więc wystąpią - sytuacje, kiedy to zadziała w sposób bardzo niewłaściwy (chociaż jak wiadomo szybki zwrot to same zalety, jednak chodzi o sposób wdrożenia).
Jak to będzie wyglądać w hipotetycznej sytuacji. Klient dokonuje zamówienia, zamówienie zostaje pobrane, a list wygenerowany. Jednak status zamówienia z powodu błędów serwisu (które naprawdę nie są czymś nadzwyczajnym i występują, jak w każdym systemie) nie zmienił się ani na polecenie "ZMIEŃ STATUS NA W REALIZACJI" ani z listu przewozowego na "ZMIEŃ STATUS NA WYSŁANE".
W ten sposób cały czas zamówienie ma status NOWY i można je anulować, co doprowadzi do automatycznego zwrotu pieniędzy bez żadnej ludzkiej weryfikacji.
W skrajnej sytuacji zamówienie może zostać anulowane, a paczka jednak wysłana. Sprzedawca zostanie wtedy bez towaru i pieniędzy.
W jaki sposób zamierzacie przeciwdziałać takim sytuacjom? Jakie będą tutaj zabezpieczenia?
2. Zwroty produktów rynek polski.
Wolimy się upewnić, bo zdarzało się, że nowości były źle opisane. Rozumiemy, że po zmianach nadal nie będzie automatycznego zwrotu pieniędzy za zwrot produktu i to my jako sprzedawca będziemy mogli ręcznie (tj. bez udziału serwisu Allegro) wykonywać ten zwrot?
@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Cześć, @esturion_pl.
1. Zapewniam, że wszelkie zmiany wprowadzamy wtedy, gdy serwis jest na to przygotowany i zabezpieczony przez takimi hipotetycznymi sytuacjami.
Na ten moment nie jestem w stanie wskazać toku działania w opisanym przykładzie - głównie przez to, że jest to sytuacja hipotetyczna i nie wiemy co tak naprawdę mogłoby spowodować taki błąd.
2. Tak, rozpoczynamy od wprowadzenia automatyzacji zwrotu po anulowaniu zamówienia na wszystkich platformach Allegro oraz po odstąpieniu od umowy na rynkach zagranicznych.
@MiMary Punkt 2 jest w takim razie całkowicie jasny.
Co do 1 punktu. Czy natychmiastowy zwrot oznacza, iż jeśli Klient anuluje zamówienie to od razu będzie generowany stosowny zwrot pieniędzy, czy jest to lekko przesunięte w czasie?
Co do podanej przez nas sytuacji, to mogłaby ona zaistnieć bardzo prosto. Zdarzyło nam się, że komunikacja z Państwa serwerem była zrywana w trakcie. Otóż GET pobierał zamówienie poprawnie, a POST co po nim następuje nie zmienił statusu, bo serwer odrzucił poprawne żądanie z tytułu przekroczenia czasu przetwarzania. Wystąpi wtedy idealnie sytuacja przez nas opisana tj.
Zamówienie pobrane (magazyn je przetwarza), status nadal NOWE (czyli możliwe do anulowania).
Naszym zdaniem powinna być tu jakaś specjalna procedura, skoro angażują tutaj Państwo Allegro Protect, to powinien on także chronić sprzedawców przed błędami serwisu.
W naszym odczuciu w przypadku błędu procedura standardowa tj. 14 dni będzie zdecydowanie za długa, a na razie z uwagi na brak wskazania innej procedury ogólna jest właściwa w takowym przypadku.
Domyślamy się, że to Państwa rozwiązanie jest implementowane z uwagi na długi czas zwrotów przez niektórych sprzedawców. Prosimy jednak o dokładne i precyzyjne wdrożenie tego rozwiązania, gdyż automatyczne zwroty mogą okazać się rozwiązaniem powodującym inne, wcześniej niewystępujące problemy.
@esturion_pl Jeśli chodzi o natychmiastowy zwrot, będzie on odnotowany w systemie od razu, ale samego przelewu klient nie otrzyma dokładnie w tej samej chwili.
Rozumiem Twoje obawy dotyczące prawidłowego działania zewnętrznych programów, które wykorzystujesz do obsługi Allegro. Jednocześnie - jak pisała już Marysia - na zmiany decydujemy się, gdy serwis jest przygotowany i zabezpieczony, żeby minimalizować ryzyko wystąpienia ewentualnych problemów.
@nat_not A czy będzie automatycznie zwracana prowizja, czy trzeba będzie złożyć wniosek o zwrot? Chodzi nam o obie procedury, tj. gdy wykonuje się automatyczny zwrot za anulowanie i zwrot pieniędzy za zwrot konsumencki z innych rynków niż polski.
@esturion_pl Zasady dotyczące automatycznych zwrotów prowizji pozostają bez zmian. Informacje zawarte w tym artykule są obowiązujące.
Automatyczne zwroty to dla sprzedawców będzię bardzo uciążliwe i nie wygodne .Przykład kupuję klient opony a nagle się okazuję że pomylił rozmiar i je zwraca , ale ja jako sprzedawca w formie zwrotu wysyłam mu to co chciał kupić i teraz Wy mu zwracacie pieniądze z automatu, opony pojechały gratis .To tak nie zadziała i będą afery .
A ja mam takie pytanie po co jest to wprowadzane ?
moim zadaniem narobi to wiele problemów 😞
Pozwolę sobie dorzucić zrzut ekranu zwrotów pieniędzy za anulowane zamówienia i zwroty
Bardzo ciekawy dowcip. Allegro i przemyślane zmiany. Już macie na forum wpisy jak to system "przemyślany" został wprowadzony.
@nat_not oraz @MiMary jesteście Panie w błędzie ponieważ dzisiaj taka sytuacja wystąpiła u nas w firmie. Klient dokonał zakupu o 13:58. Wysyłki mamy ustawione do godziny 14. Kurier był po paczki 14:03 szybko wypisaliśmy fakturę (nawet baselinker zdążył ją pobrać do systemu ) wygenerowaliśmy etykietę w systemie DPD .Paczka wyjechała, a o 14:11 otrzymaliśmy maila o anulacji zamówienia, i zwrot został przyznany automatycznie. Czyli nie mamy wpłaty oraz towaru. Zabezpieczenia brak. Proszę w takim razie o wyjaśnienie jak mogło dojść do tej sytuacji skoro twierdzicie, że system jest zabezpieczony. I kto za to zapłaci ? Bo rozumiem, że otrzymamy rekompensatę. Na szczęście zamówienie było na małą kwotę strach pomyśleć gdyby do czegoś takiego doszło przy zamówieniu za kilka tys. i gdyby informacja o tym jak obejść system rozniosła się na szersze grono internautów. To może zróbmy tak, że my to przetestujemy i umieścimy tą informację na jakimś wykopie i kilku innych ogólnodostępnych portalach. Jak zaleją Was wiadomości od sprzedawców to wtedy może na poważnie się tym zajmiecie.
@satteam Niestety w Allegro programują juniorzy, a handlowcy co piszą założenia projektowe nie mają o tym pojęcia.
Pisaliśmy od razu, że to nie zadziała, bo wiemy jak funkcjonuje API Allegro (ciągłe lagi, tragicznie odpowiada na zapytania i długo przetwarza polecenia). Do tego flagowanie zamówień to nie jest temat na milisekundy, są potrzebne jakieś ramy czasowe.
Dodatkowo byt zamówienie i byt wpłata są niezależne, dochodzi komunikacja pomiędzy nimi.
Nasze zalecenie do wszystkich sprzedawców, które również sami przyjmiemy. Będziemy po prostu oczekiwać co najmniej kilka do 10 minut po zmianie statusu, czy Klient nie anulował. Jeżeli nie będzie anulowania, wtedy będziemy wysyłać towar. Raczej po wpisaniu listu, zmianie statusu na "W Realizacji" nie powinno być problemów, aczkolwiek nadal mogą wystąpić.
Dlaczego w ogóle kwestia zwrotu pieniędzy do Klientów jest automatyzowana? Czy Allegro ma świadomość, że pojawi się spora grupa ludzi, którzy będą chcieli wykorzystać ten system?
@satteam tutaj rzeczywiście kupujący anulował zamówienie dokładnie w momencie (14:11) przekazania danych przewoźnikowi. W takiej sytuacji możesz skontaktować się z przewoźnikiem, aby nie realizował dostawy.
Gdyby anulowanie przesyłki było niemożliwe, a kupujący odebrałby zamówienie, skontaktuj się z nami za pomocą formularza, pomożemy odzyskać tę przesyłkę.
Oczywiście przekazałam to zamówienie jako przykład zespołowi, który zajmuje się automatycznymi zwrotami.
@la_nika sprzedawca ma ganiać za kurierem - by wyrwać mu poprawnie nadaną przesyłkę?
@nat_notoraz @MiMary mam kilka pytań. Rozumiem, że otrzymam zwrot kosztów przesyłki do klienta oraz zwrotnej ? Dlaczego allegro testuje system na sprzedawcach ? I dlaczego sprzedawcy mają ponosić tego koszty oraz poświęcać swój czas ?. My mamy teraz do Was pisać o to żeby zawrócić paczkę angażując swój czas ?. Powinniście już po tej rozmowie zawrócić paczkę. Kolejna sprawa to po ujawnieniu takiego dość istotnego błędu, to powinien być wstrzymany automatyczny zwrot do czasu, aż zostanie to naprawione.
Z tego co sprawdziłem w DPD paczka już zdążyła dojechać do klienta i zawrócic już jej się nie da. Rozumiem, że ktoś z allegro skontaktuje się z klientem ? Co dalej w tej sytuacji zostanie zrobione po państwa stronie ?
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
może ktoś sprawdzi doniesienia @satteam
klient zrobił 2 zamówienia, wysłaliśmy w jednej paczce, małe ale drogie rzeczy, on sobie anulował drugie zamówienie i dostał zwrot kasy. Podejrzewam że jeszcze od allegro dostał podpowiedz w tej sprawie, typowe w allegro robią żeby tylko utruć nam życie, jestem bez towaru i bez kasy. Co mam robić drogie allegro?
@a-term Podaj numery tych zamówień.
dzięki, pogadam najpierw z moim opiekunem jutro, potem się odezwę, można wyłączyć te automatyczne zwroty, u nas klienci bardzo często robią po kilka zamówień na raz, specyfika branży
@nat_not hej, a ja mam pytanie.
Co w przypadku, jeżelii moje przedmioty idą, z zagranicznych magazynów, bezpośrednio do klienta i nie mam możliwości przekierowania?
Do tej pory, jeżeli kupujący anulował zakup w trakcie dostawy, był zobowiązany odesłać produkt, ja w dniu odebrania przesyłki zwracałem całą kwotę, jeżeli była możliwość to poprzez Allegro, jeżeli nie, to bezpośrednio, z konta.
I tu kolejne pytanie, czy nie warto byłoby wprowadzić zmiany naliczania prowizji. Tak, żeby była pobierana po udanej opłacie przez kupującego. A nie tak jak teraz, przy rozpoczętej płatności. Miałem sytuacje, że klient próbował 18/19/20. 03 kupić smartfon, niestetety nie opłacił ich, a mi została nałożona prowizja 3 x 654,33 zł (w sumie około 2000zł), dopóki kupujący nie anuluje lub nie będzie automatycznego anulowania, mam zawieszoną kwotę, co utrudnia późniejsze zwroty poprzez Allegro.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie 🙂